StoryEditor
HrvatskaKoHOM upozorava

U cijeloj Hrvatskoj nema cjepiva protiv tetanusa, liječnici skidaju odgovornost sa sebe: Držali bi mi u svojim ordinacijama dovoljno doza, kada bi ih imali gdje nabaviti

Piše PSD
28. siječnja 2019. - 11:20
tetanus

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorava  javnost i pacijente da zbog nestašice cjepiva protiv tetanusa nisu krivi liječnici obiteljske medicine, zbog čega su ovih dana pojedini liječnici prozvani u dijelu medija.

Liječnici obiteljske medicine u svojim bi ordinacijama, kao i prijašnjih godina, držali dovoljnu količinu cjepiva protiv tetanusa, kada bi ih imali gdje nabaviti.

Šokantna priča Splićanina koji je ostao bez prsta, a onda satima obilazio grad u potrazi za cjepivom: u cijelom Splitu nema ni jedne doze antitetanusa!

Naime, za nestašicu cjepiva protiv  tetanusa nisu odgovorni liječnici, nego oni koji su uništili Imunološki zavod u Zagrebu, koji je do prije nekoliko godina proizvodio visokokvalitetna cjepiva.  

Liječnici obiteljske medicine sada su prisiljeni nabavljati skupa cjepiva stranih proizvođača. No, ni njih nema u dovoljnim količinama, odnosno količine su nedostatne da zadovolje potrebe pacijenata. Dobavljači tih cjepiva liječnicima jedva mogu osigurati dozu ili dvije. Zavodi za javno zdravstvo nastoje pomoći liječnicima no mogu ponuditi samo kombinirana  cjepiva za difteriju i tetanus.

Na žalost, i takva kombinirana cjepiva imaju u ograničenim i nedostatnim  količinama u odnosu na potrebe pacijenatanavodi se u prioćenju KoHOM-a.

Slična je situacija i sa serumima protiv zmijskog otrova koje je proizvodio Imunološki zavod Zagreb.

Stoga apeliramo na nadležne, posebno na Ministarstvo zdravstva, da riješe problem kronične nestašice cjepiva za tetanus, kao  i seruma protiv zmijskog otrova jer kad se dogodi neka nesreća, bit će prekasno. Upozoravamo ih da se na vrijeme pripremimo i spriječimo moguće posljedice, poručuju liječnici. 

#KOHOM

Izdvojeno