StoryEditorOCM
Hrvatskauložen je veliki napor

Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma: Moramo biti ponosni kako smo uspješno odradili sezonu. Svim izazovima usprkos, ostvarili smo izvanredne rezultate

12. siječnja 2022. - 09:25

Svim izazovima usprkos, ova je turistička godina ostvarila izvanredne rezultate. S obzirom na okolnosti, a u odnosu na rezultate godine prije ostvareno je nešto malo manje od 70 posto dolazaka i 80 posto noćenja ostvarenih u 2019. godini. Kad na umu imamo da živimo u vremenu pandemije, kada je, doslovno, cijeli svijet u svojevrsnoj blokadi, činjenica da Hrvatska narodna banka očekuje kako ćemo u ovoj godini ostvariti 90 posto prihoda u odnosu na rekordnu 2019. ne samo da raduje, nego nas i ostavlja bez teksta.

O svemu tome razgovarali smo s Tončijem Glavinom, državnim tajnikom Ministarstva turizma i sporta, koji drži da je razlog uspjeha jako dobra priprema za turističku sezonu.

– I namjerno kažem sezonu, a ne turističku godinu, jer, nažalost, zbog bujanja pandemije i ograničavanja putovanja nismo imali predsezonu. Uložen je veliki napor praktički cijele Vlade RH, s predsjednikom Vlade na čelu – bili smo prva članica EU-a koja je otvorila granice za turiste trećih zemalja, prva zemlja koja je uvela EU digitalnu COVID potvrdu, upravljali smo zdravstvenom krizom na način da smo veliku većinu turističke sezone bili u "sigurnoj" zoni, procijepili smo turističke djelatnike, osigurali veliki broj punktova za testiranje turista, sufinancirali smo antigenske testove za turiste, bili smo među prvima i jedni od rijetkih koji su i turistima omogućili cijepljenje – veli nam državni tajnik, podsjećajući na to da je ministrica turizma osnovala Savjet za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude, u kojem je okupila sve relevantne dionike turističkog sektora.

Ministarstvo je osmislilo i implementiralo projekt "Safe stay in Croatia", koji je rezultirao s milijun posjetitelja na web-stranici prevedenoj na deset svjetskih jezika, s oko 17 tisuća dodijeljenih oznaka i nagradom za medijsku promociju sigurnosti Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

– Ministrica Nikolina Brnjac posjetila je i prezentirala projekt "Safe stay" na našim emitivnim tržištima i tim projektom brendirali smo Hrvatsku kao sigurnu destinaciju. U 2021. smo također veliku pažnju usmjerili i na domaće turiste i cjelogodišnji turizam, pa je sukladno tome Ministarstvo iniciralo i pokrenulo prvu nacionalnu kampanju "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!" – veli nam Glavina.

Vlada je, svjesna važnosti turizma za cijelu Lijepu našu, osigurala i posebne mjere pomoći sektoru turizma, ne samo u očuvanju radnih mjesta (koja je za turistički sektor bila od životne važnosti), nego su osigurane državne potpore poduzećima u turističkom i sportskom sektoru kroz Program dodjele državnih potpora u obliku jamstva sektorima turizma i sporta u pandemiji. Za Program, ukupne vrijednosti 1,5 milijardi kuna, naknadno je povećan prag dopuštene potpore na 1,8 milijuna eura, a i produženo je trajanje potpora do zadnjeg dana ove godine. Nije nebitno kazati kako je do studenog 2021. izdano državnih jamstava po programu za čak 156 društava.

U moru brojki i vrtoglavih iznosa bitno je kazati kako je preko javnog poziva za potporu putničkim agencijama i organizatorima putovanja osigurano 36 milijuna kuna. Uz to se rasteretio sektor za 118 milijuna kuna donošenjem Pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe, Pravilnika o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari), Pravilnika o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ-a za plaćanje članarine Turističkoj zajednici. Sve je to bilo od velikog značenja za poduzetnike i naše privatne iznajmljivače.

Povrh svega ovoga, moram istaknuti i pohvaliti cijeli naš turistički sektor, koji je još jednom pokazao otpornost te je bio jedan od glavnih generatora dobrih gospodarskih rezultata u 2021. godini, a to potvrđuje i rekordni rast BDP-a – ponosan je državni tajnik.

Trud i rad naših turističkih djelatnika prepoznala je i Europa, prvi je put za sektor turizma osiguran paket izravnih potpora iz EU fondova, i to u vrijednosti od 2,2 milijarde kuna. Ministarstvo je za potencijalne korisnike u okviru NPOO-a održalo osam radionica u Osijeku, Varaždinu, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Rijeci, Pazinu i Zagrebu, na kojima je uživo i online sudjelovalo oko 3000 zainteresiranih dionika. Uspostavljena je Baza podataka s upitnikom o statusu projekata. Za njihovu kvalitetniju pripremu kroz webinare predstavljene su smjernice za pripremu projekata, primjeri dobre prakse i B2B platforma za spajanje ulagača i dobavljača u sektoru turizma.

Hrvatska je u ovoj godini bila vrlo aktivna i na vanjskopolitičkom planu u pogledu turizma, to je svima jasno, a nas je zanimalo čuti i više pojedinosti.

– Osim naše vrlo aktivne uloge pri EU-ovim institucijama vezano uz omogućavanje i olakšavanje turističkih putovanja u drugoj pandemijskoj godini, ove godine ostvarili smo i veliki međunarodni uspjeh time što je Hrvatska tijekom zasjedanja 66. sastanka Regionalne komisije za Europu u Ateni izabrana za članicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za razdoblje 2021. – 2025. Osim toga, RH je preuzela i predsjedanje Odborom za turizam i održivost od 2021. do 2023. Ugled i utjecaj RH u EU-u i svijetu u pogledu turističke politike kontinuirano raste i znat ćemo iskoristiti svaku priliku da turističke teme i politike koje su nama bitne stavljamo na dnevni red – otkriva nam Tonči Glavina.

S nadom da će godina pred nama donijeti neko bolje vrijeme, slobodno od strahova, pa onda samim time i slobodno za putovanja, obradovala nas je vijest kako će doći do velikih promjena u sustavu organizacije turističkih zajednica. Ovih dana aktualna je i tema raspisivanja natječaja za direktore svih razina TZ-ova, kao i novi Pravilnik o posebnim uvjetima za zaposlene u turističkim zajednicama te Zakon o turističkim zajednicama koji je donesen 2019. godine, a odredbe koje se odnose na izbor, imenovanja i statuse direktora turističkih zajednica stupaju na snagu prvog dana iduće godine.

– Što se tiče pravilnika i zakona, moram podsjetiti na to da je već prije pandemije, 2019. godine, započeta reforma zakonskog okvira. Ona je usmjerena na održivost i profesionalizaciju sustava turističkih zajednica, gdje će direktori imati mandat od četiri godine. Cilj je ovih reformi, među ostalim, učiniti turističko tržište dostupnijim, ali i konkurentnijim, te pružiti priliku svima onima koji svojim vještinama mogu doprinijeti što kvalitetnijem pozicioniranju Hrvatske kao održive i odgovorne turističke destinacije da to pokušaju i ostvariti, uz jasno definirane uvjete. U prijedlogu pravilnika dana je mogućnost da se na natječaj za direktora jave i osobe koje imaju radno iskustvo na upravljačkim funkcijama izvan područja turizma, ali u tom se slučaju traži dvostruko više godina radnog iskustva nego kod osoba koje imaju radno iskustvo na poslovima u turizmu – objašnjava nam Glavina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 07:51