StoryEditor
Hrvatskaodlazak stručnjaka

Tko je Zdravko Marić? Najuspješniji i u javnosti najomiljeniji Plenkovićev ministar nikad se nije učlanio u HDZ, a iz Vlade odlazi bez mrlje, po čemu će također ostati jedinstven

Piše H,P,
5. srpnja 2022. - 22:38

U 2020. očekujmo i dalje odgovornu fiskalnu politiku. Pritom će važnu ulogu imati daljnje porezno rasterećenje građana i poduzetnika... Privlačenjem sredstava iz EU fondova realizirat će se čitav niz različitih infrastrukturnih projekata te aktivnosti istraživanja i inovacija, čime će se ujedno jačati naš razvojni potencijal...

Ovako je krajem 2019., u jednom od tada brojnih osvrta na učinjeno u toj godini i s pogledom u dolazeću 2020. govorio Zdravko Marić, ministar financija, poručujući kako su "stabilne javne financije i strukturne reforme najbolji odgovor na rastuće neizvjesnosti".

Samo, u tom trenutku ni u najgoroj noćnoj mori, ni u najgorem stvarnosnom bastardu lošeg SF-a i jeftinog horrora, Marić nije mogao sanjati da će 2020., a onda i godinu poslije, obilježiti pandemija koronavirusa.

A ona mu je, poput kakve pijavice, poharala sve dotad posložene "kockice" (primjerice, poreznu reformu je započeo pripremati još za mandata Tima Oreškovića) i vratila ga, kao i čitavu Vladu, gotovo doslovno na nulu. Ugrozila stabilnost javnih financija, zaustavila strukturne reforme. Uostalom, imali smo usred svega i izbore, otprije poznate kao razdoblje u kojem se o reformama tradicionalno više govori nego što ih se provodi.

image

Jedna od posljednjih fotografija Marića na radnom mjestu ministra - s kolegom Butkovićem prvog dana srpnja obišao je pelješki most, ništa nije slutilo da će ministar financija za koji dan otići iz Vlade

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Imamo li sve to na umu, gledano iz aspekta državnih financija, ne čudi što je Marić uoči svojih novih poteza poručio kako "određene mjere, tzv. posebne okolnosti, imaju svoj vijek trajanja". A to će reći: "Moramo osigurati funkcioniranje države, sustava i likvidnost. Poduzeli smo mjere, država je isplaćivala potpore, odgađala poreze i davanja, ali sve ima vijek trajanja. Produljili smo rokove što se tiče neprovedbe ovrha. Pratimo situaciju, pred nama je nekoliko važnih koraka - priprema proračuna za iduću godinu, nešto poreznih izmjena..."

No, preživjelo se i to, a nakon svega, moglo bi se reći, Marić je uspješno "skinuo" gospodarstvo  s (državnog) respiratora. I strpljivo nastavio započeti posao sređivanja državnih financija.

Uostalom, kao veliki ljubitelj košarke i bivši igrač momčadi Oriolik-Jasinje iz Slavonskog Broda, dobro zna da početno osjetno vodstvo, jednako kao i "propadanja" u minuse od 10, pa i 20 koševa, ne moraju značiti baš ništa za konačni ishod ako se ne predaješ i strpljivo gradiš vlastitu igru. A Marić je i kao košarkaš i kao ministar na poziciji – razigravača, "playmakera", onoga čiji potezi i pregled igre diktiraju tempo čitave ekipe, u ovom slučaju Vlade.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Marić je - to pokazuju i sondiranja javnog mnijenja - najpopularniji član Plenkovićeve Vlade, a zanimljivo je i da se nikad nije upisao u HDZ. Njegov adut bila je stručnost, uostalom, njegove politike su nas uspješno dovele na prag ulaska u zonu eura. 

Odlazi iz Vlade nakon povijesne najave agencije Moody's o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatskoj za čak dvije razine na Baa2, odnosno da će u slučaju formalne odluke na Vijeću ministara financija EU-a 12. srpnja i formalne potvrde ulaska Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. istoga tjedna podići hrvatski kreditni rejting za dva stupnja!

"To bi bio prema Moody'su povijesno najviši rejting", rekao je Marić na konferenciji za novinare. I dodao: "Ovo je jako dobra vijest koja dolazi kao svojevrsni šlag na tortu ili 'točka na i' svemu onom što smo kao Vlada od početka mandata ne samo najavljivali, nego i naveli među prioritetnim ciljevima, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga. S ovom najavom praktički imamo sve tri kreditne rejtinške agencije u investicijskoj zoni. To je prvi pokazatelj i prvi efekt formalnog članstva u eurozoni"...

Zdravko Marić je inače rođen 3. veljače 1977. u Slavonskom Brodu, oženjen je, otac dvoje djece. Doktorirao je 2008. s temom "Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća", na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Znanstvenu karijeru je počeo kao asistent na Ekonomiji u Zagrebu, od 2001. do 2006. godine. 

Od 2006. do 2008. bio je pomoćnik ministra zadužen za makroekonomske analize i planiranje u Ministarstvu financija. Iduće četiri godine radi kao državni tajnik u Ministarstvu financija, a od 2012. do 2016. bio je izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala, u Agrokoru, što su mu neki spočitavali u vrijeme krize Todorićevog poslovnog carstva.

Nakon angažmana u realnom sektoru postaje ministar financija, a od 2019. je potpredsjednik Vlade RH i ministar financija. Govori engleski i talijanski, a hobiji su mu tenis, trčanje, košarka i odbojka.

Povremeni je predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta i na International Graduate Business School u Zagrebu.

Nakon ostavke, o kojoj će očito više detalja biti poznato tijekom srijede, vjerojatno će imati više vremena za takve, pa i edukativne aktivnosti. 

Zasad se može tek čuti da je riječ o osobnim razlozima, o kojima je premijer Plenković upoznao i vrh HDZ-a.

Jedno je sigurno - Marić odlazi bez mrlje, bez sjene bilo kakve afere, čime se mnogi njegovi prethodnici koji su posljednjih mjeseci napuštali Vladu baš i nisu mogli pohvaliti.

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 04:50