StoryEditorOCM
HrvatskaMALI VAKULA

Temperature će se u Hrvatskoj popeti blizu 40 °C, a onda šok - spustit će se na 18 °C, trebat će i dugi rukavi!

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
28. lipnja 2024. - 15:40

ZA VIKEND PRAVO LJETO, SREDINOM IDUĆEG TJEDNA ŠOK SA SJEVERA - MINI JESEN!

Mnogi su uzdahnuli jer se, konačno, ispraznio meteorološki radar! Nestale su žarke boje s kojima je lokalno u Dalmaciji jučer bilo i obilnijih grmljavinskih pljuskova, a najviše kiše skupilo se (službeno, DHMZ) u kišomjeru meteorološke postaje u Imotskome – 22,2 litre po četvornome metru.

Porast tlaka zraka naznačio je odlazak visinske ciklone, "glavnog krivca" za nestabilnosti u našoj domovini, i najavio savršeni vikend, pod uvjetom da se pridržavate svih preporuka nadležnih službi, budući da nam se za vikend ponovno vraćaju tzv. vrući dani u gotovo cijelu Lijepu našu.

image
Nikola Brboleža/Cropix

U subotu će u Dalmaciji maksimalne temperature zraka posvuda prelaziti 30 °C, a osvježenje će se posebno tražiti na području Knina, Imotske krajine, Ravnih kotara te ušća Neretve, gdje bi maksimalne temperature zraka mogle dosezati i do 35 °C. U nedjelju u Dalmaciji temperature zraka bez neke veće promjene, a atmosfera će se posebno užariti na krajnjem istoku zemlje, gdje bi maksimalne temperature zraka ponovno mogle prelaziti 35 °C!

Pomorcima na znanje, u nedjelju umjereno, na udare i jako jugo, već u jutarnjim satima na sjevernom Jadranu, a do sredine dana i nad ostatkom Jadrana, iz čega možemo izvući zaključak da bi jugo moglo malo pokvariti ugođaj kupačima. Vikend će biti pretežno vedar, uz tek nešto visoke naoblake, a sunčevih zraka nikako neće nedostajati, stoga – svi na plažu!

image

Povratak vrućih dana /Meteoadriatic

image

Temperature zraka u nedjelju 30 lipnja/Meteoadriatic

O NE, OPET PUSTINJSKI PIJESAK…

Prije negoli se posvetimo idućem tjednu, riječ-dvije i o pustinjskom pijesku, za koji slobodno možemo reći da se kod nas udomaćio. Projekcija njegove disperzije predviđa povećane koncentracije na sjevernom Jadranu u subotu u poslijepodnevnim satima, a do kraja dana i u Dalmaciji, s tim da se ovaj put radi o znatno manjoj koncentraciji, a glavnina će se zadržavati nad istočnim Sredozemljem. Međutim, prema današnjim projekcijama Copernicusa, u Dalmaciju bi u ponedjeljak stigla povećana koncentracija čestica pustinjskog pijeska. Čini se, autopraonice će (ponovno) trljati ruke…

DUGOROČNE PROGNOZE U PRAVU SU - SREDINOM IDUĆEG TJEDNA OSJETNO OSVJEŽENJE SA SJEVERA, NA KONTINENTU PAD TEMPERATURE ZRAKA ZA VIŠE OD 15 °C!?

Početkom tjedna pisali smo kako dugoročne prognoze Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) signaliziraju zamjetnije negativno odstupanje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka, kao i više oborina od prosjeka u razdoblju od 1. do 8. srpnja.

image

Osvježenje u idućem tjednu /GFS Meteociel

image

Ukupne oborine do kraja idućeg tjedna /ECMWF__meteociel_fr

image

Odstupanje temperature zraka sredinom idućeg tjedna

Sada kad je to sve ušlo u sferu kratkoročnih prognoza vremena, možemo reći kako je u ovim trenucima izgledan prodor hladnijeg zraka sa sjevera Europe, koji bi na naše područje stigao sredinom idućeg tjedna i "rastjerao" toplinu po visini. Istovremeno, uz prodor hladnijeg zraka aktivirala bi se i ciklona, s kojom bi već od utorka bilo kiše, pljuskova i grmljavine.

Osvježenje će se najviše osjetiti na kontinentu, gdje bi sredinom idućeg tjedna mogao zatrebati i dugi rukav, a temperatura zraka bi ondje, u odnosu na nedjelju, mogla pasti i za više od 15 °C pa slobodno možemo reći kako kontinentalce očekuje jedan pravi temperaturni šok. Primjera radi, američki GFS u nedjelju predviđa paklene temperature u našem glavnom gradu od čak 36 °C, a samo dva dana poslije (u utorak) maksimalnu temperaturu od 18 °C !? Jedno je sigurno – vrijeme će u idućem tjednu ponovno biti vijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 19:56