StoryEditor
Hrvatskaužas na ‘dalmatini’

Svjedoci: Žena čiji je muž poginuo izvukla je bebu iz smrskanog vozila

Piše PSD.
2. prosinca 2013. - 13:01
Za bračni par Hrvoja i Karlu Dužević iz Splita trebala je to biti sasvim obična vožnja od Splita do Pule, gdje su išli na ređenje prijatelju. Dok su se hladnom “Dalmatinom” u subotu rano ujutro vozili u svom Renault Meganu, kod kuće su im spavala voljena djeca, njih devetero.

Kroz tunel „Krpani“ Hrvoje je za volanom automobila vozio brzinom od 80 kilometara na sat. Nije ni slutio da ga je na izlazu iz tunela, na vijaduktu, čekala smrznuta cesta, s ledom glatkim poput stakla, zamka u koju će netom prije Hrvoja i Karle uletjeti desetak osobnih automobila. Kiša, poledica, mrkli mrak pred zoru, nije moglo biti gore.

‘Rasplesani’ auto

– Već pri ulazu u tunel „Krpani“ osjetio sam kako mi auto lagano pleše lijevo-desno, a kad smo izišli iz tunela vidio sam ispred sebe kaos i zgužvane automobile. U trenu sam stisnuo kočnicu, ali zbog skliske ceste zanijelo me. Na ledu kočnice ne pomažu. Udario sam u jednu pa u drugu stranu zaštitnog zida ceste. Odmah smo izletjeli iz auta. Vikao sam ženi da bježimo. Bojao sam se da nas ne pregaze drugi auti koji su dolazili iz tunela. U pozadini smo samo čuli zabijanja auta i lomljavinu lima i stakla.

Pretpostavljam da je potom i putnički autobus doletio i udario u moj Megane. Srećom, već smo bili pobjegli iz auta, jer da nismo – doma se nikad više ne bismo vratili... – govori nam u dahu 37-godišnji Hrvoje koji još, kako je rekao, u glavi slaže što se gruboga dogodilo i što se sve njemu i supruzi moglo dogoditi.

Ugledavši na boku okrenuti golemi tegljač, Hrvoje je odmah potrčao prema njemu. U kabini sam vidio vozača koji se pokušavao izvući.

– Nije bio ozlijeđen, ali nije mogao izaći. Zgrabio sam veliki kamen i počeo udarati po šoferšajbi, jer je bilo teško otvoriti vrata okrenutog kamiona... Bilo je teško, jer sam pazio da me ne zgazi koje od vozila koja su se po ledu spuštala iz tunela. Nekako je vozač izašao iz kamiona...

Iza tunel, ispred ponor

– Žena čiji je muž tog dana poginuo pomažući drugima, žena je duboke vjere. Ona je sve nas hrabrila i tješila. Bila je potpuno smirena, iako je znala da joj supruga više nema među živima. U jednom momentu smo se čak zajedno pomolili u tom cijelom kaosu... – prepričao nam je Hrvoje trenutak smiraja i nade kakvu vjera i ljudskost nerijetko znaju ispreplesti u najtežim životnim trenucima.

– Upravo je ta žena iz drugog razbijenog automobila izvukla jednu malu bebu i dala mi je u ruke da joj pomognem, jer je mama tog djeteta sjedila na podu slomljene noge i zdjelice – nadovezala se u priču Hrvojeva 34-godišnja supruga Karla, te nastavila:

– Na sebi sam imala pokrivač i pokrila bebu. Poslije sam je dala njezinoj mami i bebica je odmah zaspala u toplom naručju. Držala sam kišobran poviše njih i gledala oko sebe taj kaos. Mislila sam da hitna pomoć nikad neće doći. Sekunde su tako sporo prolazile. Vatrogasci i Gorska služba spašavanja odmah su se pojavili, ali dok je hitna došla... – govori Karla.

Kako nam kaže, s nadvožnjaka smrti nije se imalo kamo pobjeći

. – Ispred nas hrpa razbijenih automobila, zgužvani lim, staklo, komadi na sve strane. Iza nas tunel iz kojeg su dolazili automobili, a ispod nas dubina i provalija od 30 metara – priča Karla, još pod dojmom strašnog događaja.

– Sada kad ste kući došli živi i zdravi, kada ste prespavali noć, o čemu razmišljate – pitamo Hrvoja.

– O ljudima koji su poginuli, jer su htjeli pomoći drugima. To su pravi heroji. Za njih, za sve stradale i njihove obitelji se valja pomoliti – odgovorio je Hrvoje.

Denis KRNIĆ

‘Autobus nije prvi proklizao!’

Nije točno da je putnički autobus bio prvi i da je on tobože kriv za lančani sudar, kako to tvrde glasnogovornici HAC-a – ogorčeno će Hrvoje Dužević.

– Autobus je došao tek iza nas. Nije bilo šanse zaustaviti se po onom ledu. Ne samo autobus, nego bilo koje drugo vozilo se nije moglo zaustaviti. Jednostavno je zakazao sustav. Na infoekranima poviše autoceste uopće nije bilo upozorenja o ledu i smanjenju brzine. HAC-ove sonde za očitavanje temperature očito ne rade, jer da rade, nadležne bi službe nasule autocestu, odnosno dionicu smrti gdje smo i mi zamalo ostali bez glave. Nije istina kad u HAC-u kažu da su njihove službe pola sata prije nesreće prošle tom dionicom i da leda nije bilo. To jednostavno nije istina – kaže Dužević.

‘Cesta nije bila posuta, brzina nije bila ograničena’

Od ukupno 16 pacijenata zaprimljenih u Opću bolnicu Gospić nakon lančanog sudara na smrznutoj dionici autoceste Zagreb-Split na vijaduktu Krpani kod istoimenog tunela, u nedjelju ih je u bolnici ostalo osmero. Četvero pacijenata je otpušteno, a četvero njih s teškim ozljedama prebačeno je u zagrebačke bolnice, dvije pacijentice u Kliniku za traumatologiju, jedan pacijent u KBC Zagreb, te jedna 12-godišnja djevojčica u Dječju bolnicu u Klaićevoj.

– Sinoć se jednom pacijentu stanje zakompliciralo, te smo ga hitno operirali. Sve je prošlo u redu te je sada izvan životne opasnosti. Ta i još jedna osoba su na Odjelu intenzivne njege, a i ostali hospitalizirani se uspješno oporavljaju – rekla nam je dr. Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice Gospić.

Podsjetimo, u nesreći su tri osobe smrtno stradale, a među njima je bio i policajac Igor Katić, koji je zapravo pao s vijadukta u provaliju pokušavajući se skloniti od automobila koji su nekontrolirano vozili zaleđenim asflatom. Ozlijeđeno je ukupno 17 osoba (jedna je zaprimljena u zadarsku bolnicu), od čega 11 teško, među ozlijeđenima je pet maloljetnika te 15-mjesečna beba. Zbrinulo ih je 11 medicinskih timova u okviru “zlatnog sata”.

Iako je nakon očevida cesta predana djelatnicima HAC-a, ona nije puštena u promet nakon što je očišćena od 20 vozila sudionika u nesreći. Kod tunela “Bristovac”, drugog tunela od tunela “Sv. Rok”, na traci u smjeru juga, desetak kilometara od Krpana, naime, u subotu navečer na autocestu se srušila velika stijena, pa su u HAC-u odlučili da će promet biti zatvoren sve dok se potpuno ne ukloni opasnost od daljnjih odrona. Osim toga, dionica Sv. Rok - Maslenica bi u nedjelju ionako bila zatvorena zbog olujnih udara bure.

Očevid na mjestu nesreće obavljen je jučer, no istraga o uzrocima još nije završila. Paralelno s policijskom, u HAC-u se provodi interna istraga o tome jesu li poduzete sve mjere kojima su vozači trebali biti upozoreni na teške uvjete na cesti. U slučaju ledene kiše obavezno je posipavanje, a brzina se ograničava na 40 km/h. Vozači s kojima smo razgovarali neposredno nakon nesreće rekli su nam da ništa od toga nije bilo učinjeno.
– Prema trenutno utvrđenim činjenicama, službe za ophodnju su nepunih sat vremena prije nesreće tri puta prošle tim dijelom autoceste i utvrdile da je kolnik bio suh, a ledena kiša je nastupila iznenada – rekao je Alen Kruhak, predsjednik Uprave HAC-a za održavanje i naplatu cestarina. Mario Pušić

Zvonko Dražina i Ante Gligora izgubili živote pomažući drugima

Sva trojica poginulih putnika u strašnoj prometnoj nesreći na A1 iza tunela “Krpani” stradala su u pokušaju da pomognu vozačima nadolazećih vozila, upozoravajući ih na lančani sudar. Imali su nesreću da živote izgube u naletu ostalih vozača. Ante Gligora (59) je iz mjesta Mandre na otoku Pagu, a radio je kao komunalni referent u Općini Kolan.

– Bio mi je najbolji prijatelj i najbliži suradnik, jako sam potresen. Ante je u Općini bio „Katica za sve“, svima uvijek na usluzi. Bio je u vozilu s općinskim pročelnikom Petrom Šuprahom, sa suprugama su putovali prema Zagrebu, a kada su vidjeli što se događa, uspjeli su stati i izašli su iz auta. Na nesretnog je Antu, kako su mi rekli policajci, naletio autobus. Tragedija je što je poginuo pokušavajući pomoći drugima - kaže Josip Zubović, načelnik Općine Kolan.

Iza poginuloga Gligore ostali su supruga, kći i sin, učenik trećeg razreda paške Gimnazije. Gligora će biti pokopan na mjesnom groblju u Kolanu, u utorak ili srijedu.

Zvonko Dražina (59) sa suprugom je putovao u Zagreb gdje mu je sin završio prvi stupanj Agronomskog fakulteta i imao zakazanu promociju.

– Bio je inženjer prometa, ali i izvanredan vozač. Koliko znam u jednom su trenutku jednostavno proklizali, ali je uspio zaustaviti automobil. Supruga je ostala u autu, a on je izašao kako bi signalizirao drugima na opasnost, ali ga je neko od vozila pokupilo, potreseno nam je kazala bliska članica obitelji.

Zvonko Dražina je živio u Zadru, imao je tri sina, a supruga mu radi kao liječnica opće prakse u Bibinjama. Bit će pokopan u utorak na mjesnom groblju u Pristegu kod Benkovca.

Predrag Opačić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 17:33