StoryEditor

Svijet nakon koronavirusa - ili globalna diktatura ili reafirmacija izdanih vrijednosti

18. svibnja 2020. - 12:00
Kina je zaustavila svijet. A za sve je kriv Zapad  AFP

Zapad, a tu mislim na Europu i Ameriku, sve svoje monstrume stvorio je sam. Tu se radilo uvijek o procesu da si sklapao savez s vragom, koji ti je potom postao vrag na kvadrat. Klasičan primjer su Sjedinjene Američke Države kada je islamski terorizam u pitanju. Opće je mjesto da su Osamu bin Ladena i Al Qaidu stvorili, financirali i naoružavali Amerikanci tijekom Sovjetskog rata u Afganistanu prošlog stoljeća. Potom im je Osama, pa i nama Europljanima, došao glave. I dok su ovih godina islamski radikali masovno vršili teror po europskim metropolama, SAD, pa i Trump, ne odustaju od strateškog savezništva sa Saudijskom Arabijom, zemljom koja stoji i financijski i logistički iza islamskog radikalizma i terorizma posvuda po svijetu.

Kad je novac iznad svega

I ti isti Ameri onda izbace tezu o „sukobu civilizacija“, poglavito Zapada i islama, dočim su isti sukob sveli na kapitalističku, ekonomsku kalkulaciju, pa sa Saudijcima nisu u sukobu civilizacija, ali s drugim, jednako opasnim islamskim zemljama jesu. Kada je Zapad izdao sebe i svoje vrijednosti, a kapitalizam i novac postali jedini kriterij, stalno se događa da im (nama) saveznici preko noći postaju najljući neprijatelji.

Budući da i kod nas počinje, i već buja, sezona ustaša i partizana, fašista i antifašista, takozvanih ili stvarnih, dobro je podsjetiti i na jedan primjer tu, s druge strane Jadrana, kako su, unutar našeg civilizacijskog kruga, paktovi s vragom uvijek stvaranje monstruma za koji si sam odgovoran. Naime, u Italiji, budući da ih je fašist Mussolini tamanio i progonio, mafijaši od Cosa nostre do ostalih, logikom stvari također su bili žestoki antifašisti. I onda, kada su saveznici počeli s iskrcavanjima,
talijanski antifašisti su u borbi protiv fašizma /nacizma ušli u savez s mafijašima, pogotovo na jugu, koji su pomagali
saveznicima.

Tako su najviđeniji članovi mafijaških struktura nakon oslobođenja postajali gradonačelnici, preuzimali razna mjesta u strukturama vlasti, pustili pipke i u pravosuđe, i to je problem, rak-rana, koju Italija do dana današnjeg nije riješila. Opet, Zapad je sve svoje monstrume stvorio sam. I globalno i lokalno.

Sada je tema koronavirus, tema je prejaka Kina, neodgovorna Kina, ali toliko moćna da svojim novcem ili ekonomskom snagom velik dio svijeta drži u šaci. Za ovu pandemiju, globalni kaos, gospodarsku katastrofu, je najodgovornija, ali odbija međunarodne istrage i suradnju, ne daje točne podatke, partija sve kontrolira. Ali kao i druge monstrume, i ovako snažnu netransparentnu i bahatu Kinu stvorio je Zapad.

Kada se početkom osamdesetih počela otvarati, mi smo išli tamo dislocirati proizvodnju, naučili ih novim tehnologijama, krali su inovacije i zahvaljujući pohlepi naših, zapadnih kompanija za ekstraprofitom, stvorili smo monstruma koji je, opet, od početnog „saveznika“ postao neprijatelj. Horor zvan koronavirus pokazao je da je spoj totalitarnog, nedemokratskog režima i usvajanja kapitalizma i tržišta čisti molotovljev koktel. A što sve rade u tim svojim (vojnim) laboratorijima, vrag će ga znat'. No Zapad je sve svoje monstrume stvorio sam, i nastavlja ih stvarati, Kinu uključujući.

No, kako će izgledati svijet nakon korona-terora? Teško je reći, no mogu pokušati, ugrubo.

Europska unija se raspala, svaka država se zatvorila u sebe, svatko gleda svoju stražnjicu. Svi se posvađali. Tako je
Njemačka zadnjom odlukom Ustavnog suda i odbijanja europskih pravila (obveznice), pokazala da je najednom veći orbanist od samog Orbana, a situacija je toliko apsurdna da ovaj njemački antieuropski potez hvale Poljaci!? Poljaci koje je baš Njemačka donedavno optuživala za isto. Nije tako samo u Europskoj uniji, u cijelom svijetu je slično.

Nije to teorija zavjere

Kako je korona napravila ekonomski, politički i svaki drugi kaos, moguća su dva scenarija. Prvi je da će globalizam pobijediti, da će se svijet organizirati na tehnokratskoj bazi, čitaj na sofisticiranoj, pacifističkoj kontroli naroda i osoba, što je proces koji je i prije počeo, neka vrsta ostvarenja orvelovske distopije. Bill Gates je jedan od onih koji o tome uvijeno, ali jasno govori. Nema tu, dakle, nikakve teorije zavjere.

Ovdje ne govorim protiv globalizacije, to je proces započet još s otkrićem novih svjetova, već protiv globalizma, ideologije globalizma, protiv orvelovštine, gdje je sve podređeno kapitalu, gdje je sve roba, od ljudskog zdravlja do obrazovanja, gdje digitalizacija nije širenje prostora slobode već kontrole, pod budnim okom šačice oligarha novog svjetskog poretka.
Drugi scenarij je, a ovo govorim za Zapad, da iznova otkrijemo vrijednost granica, limita, od ekološke, preko političke do ekonomske razine. Granice su mjesta susretanja, čuvari različitosti, mjesta razmjene. Ono što nema granice nije stvarno biće. Kineskog monstruma stvorio je zapadni, kapitalistički globalizam.

Je li vrijeme da shvatimo, suprotno globalizmu, da je suverena država nacija najbolji način ostvarenja demokracije, da je država nacija u zdravom smislu i kompetitivna kategorija, od kulturnog do ekonomskog polja, koja nas sve čini boljima. Izbor je, zapravo, jednostavan. Zato, budimo odgovorni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 10:29