StoryEditor
HrvatskaIMATE LI FIBRU?

Stožer na mukama: zatvoriti noćne klubove ili ne, pitanje je sad

10. kolovoza 2020. - 18:50
Geoffroy Van Der Hasselt/ilustracija/AFP

U Los Angelesu su zabranili partijanja. Bude li se raspojasani jet-set okupljao po vilama, gradonačelnik će im "precvikati" struju i "zavrnuti" vodu! Epidemiolozi su takvu vrstu zabave na losangeleskim brdašcima okarakterizirali kao žarišta koronavirusa, a kako je bolešćina u SAD-u uhvatila maha, pravna država djeluje.

Ako neće predsjednik Donald John Trump, onda će lokalne vlasti, jer, računaju, ne budu li djelovali odmah i sad – zaraza će ih potamaniti na milijune, pa se Kalifornija i brani najrigoroznijim restrikcijama. Naime, predviđa se da će do 1. prosinca u SAD-u broj mrtvih od koronavirusa dosegnuti 300 tisuća!

Istodobno, u zemljici Hrvatskoj vlast se našla na silnim mukama. Liječnicima je jasno da se u noćnim klubovima, među mladima, zakuhao COVID-19, a opet, tko ima petlje usred sezone narediti zatvaranje diskoteka i poslati indirektnu poruku gostima: "Vratite se kući!"

Najgore je tamo gdje sada turista ima; u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i gdje se svijet u ovo sparno ljeto dobro izmiješao. I pustio kočnice. Ponaša se kao da je koronavirus stvar prošlosti. Nitko više na ludim noćnim zabavama ne pazi na fizičku distancu. Džabe je odgoditi feštu svetog Lovre u Stobreču, kao što su to odlučili organizatori jer ne žele snositi odgovornost dogodi li se belaj, kad će opet domaćih i fureštih biti puna riva.

Upute Stožera su u početku korona-krize bile vrlo jasne i zato ih se većina pridržavala. Čak im je i policija pomagala tjerati ljude doma. Premda je sve to bilo pravno maglovito i rubno, jer kako ćeš zabraniti okupljanja na otvorenom a nije proglašeno izvanredno stanje ni uveden policijski sat, velim, u početku je to zaista prilično dobro "šljakalo", a sada "ne zna lijeva što radi desna". Neki odgađaju fešte, drugi ih organiziraju bez ikakvih ograničenja, vlasnici noćnih klubova u Dubrovniku stavili su ključ u bravu, a splitski su širom otvorili vrata. Živimo li mi u istoj zemlji?

Istovremeno, u susjednoj BiH umiru i mladi. U Srbiji je još gore, a kad "komšiluk dobije temperaturu", i nama je staviti toplomjer pod pazuh. I nama je puhati na hladno.

Je li vrijeme da struka prepusti mjesto politici, koja će po njihovim smjernicama raspraviti cijelu situaciju i usmjeriti nas kako se ponašati, čuvati, gdje smijemo, a gdje ne smijemo ići? Bojim se da lutamo, i da bi nas to na kraju moglo koštati... I zdravlja, i slobode.

Izdvojeno

19. kolovoz 2020 15:08