StoryEditor
Hrvatskasubota u 19 sati

Građani, pridružite se akciji: ‘Stožer je predvidio mjere za ugrožene, a zanemarili su roditelje i djecu. Budimo glasni, možda čuju‘

Piše M.Dr.
18. travnja 2020. - 12:15

- Gdje su nam roditelji, gdje su nam djeca? Pita li se itko što se s njima zbiva unutar četiri zida. Kako oni podnose ovu cjelokupnu situaciju, ovu tišinu. Zaslužuju piuno više pažnje.

Posljedice je biti velike, čak veće nego ekonomske. Pa djeca su naša budućnost. Što je s njihovim psihofizičkim razvojem, pita li se itko.Tko li će upravljati ovom zemljom za 30-ak godina - kaže Sanjica Ćaćić, predsjednica udruge Abeceda roditeljstva koja u suradnji sa udrugom Najsretnija beba Hrvatska poziva danas, u subotu u 19 sati sve, mlado i staro da im se pridruže u inicijativi 'Pljesak za roditelje i djecu'

Roditelji se, vjerujte, ne snalaze, zabrinuti su i zato na ovaj način, barem jednim maleckim korakom pokušavamo osvijestiti sistem za njih, pojašnjava.

Telefoni u njihovoj udruzi ne prestaju zvoniti, veli.

- Jedna mama koja je razvedena sada je dobila otkaz, ima kredit od tri tisuće kuna, tata viđa pa ne viđa dijete, majka ne zna kako može biti sigurna da otac nije zaražen.

Imamo i primjer gdje oba roditelja rade, smanjene su im plaće u međuvremenu, vrtić ne radi pa su bili prisiljeni angažirati 'tetu čuvalicu' koju pak puno moraju plaćati - kazuje nam Ćaćić.

Posljedice ove epidemije će zapravo biti  katastrofalne, navodi predsjednica udruge.

- U vrijeme korona krize zahvalni smo i naravno dajemo podršku zdravstvenim djelatnicima, vatrogascima, vojsci, političarima, trgovcima i mnogim drugima koji su važni za funkcioniranje države i društva u ovo vrijeme.

Međutim, vrlo malo se govori o obiteljima. Odnosno, o roditeljima i djeci. Želimo senzibilizirati javnost i pružiti potporu roditeljima koji moraju obavljati svoj posao od kuće, odrađivati kućanske poslove, brinuti za djecu i još voditi računa o dječjim školskim obavezama i zadaćama.

Pitamo li se kako je roditeljima, koji uz sav ovaj strah i nesigurnost moraju sad odjednom znati vrlo vješto baratati kompjuterima i raznim softverima kako bi pomogli djeci da odrade svoje zadatke.

Sjetimo se i obitelji koje su uz sve to ostale bez krova nad glavom ili bez prihoda zbog otkaza koje su roditelji dobili - kaže.

Zato se i stvorila ideja o ovoj inicijativi, kaže.

- Najmanje što možemo je od srca im dati podršku. Zaplješćimo  djeci jer se ne mogu družiti sa svojim prijateljima i slobodno se igrati u parku - a svi znamo koliko je to djeci potrebno i važno za psihofizički razvoj - veli.

Moramo osvijestiti javnost i državne institucije o položaju u kojem se nalaze mnoge obitelji.

- Stožer je predvidio mjere za sve koji su ugroženi. Nekako su propustili iz vida roditelje i djecu. Podižemo svijest javnosti inicijativom Pljesak za roditelje, i molimo vas da budemo što glasniji, možda nas čuju..- zaključuju inicijatori.

Udruge Najsretnija beba Hrvatska i Abeceda roditeljstva godinama pružaju pomoć i podršku roditeljima. 

item - id = 1016880
related id = 0 -> 1148500
related id = 1 -> 1148237
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 10:18