StoryEditor

ŠTO JUŽNIJE, TO TUŽNIJE (II) Pitali smo sabornike: Što ste učinili za svoj zavičaj?

Piše PSD.
22. lipnja 2010. - 23:22

SPLITSKI ZASTUPNICI

Arsen Bauk (SDP):

Predložio sam nekoliko amandmana o povećanju proračuna za otoke, međutim nisu prošli jer dolaze iz reda oporbe. Sudjelovao sam u radu Otočnog vijeća i moram reći da je Vlada tu uglavnom iznijela dobre prijedloge, vratili smo, primjerice, trajektnu liniju za Stari Grad.

Namjeravam predložiti i amandman o povećanju izdvajanja za Agenciju za obalni linijski promet jer im je proračun smanjen za 90 milijuna kuna.

Inače, što se decentralizacije tiče, glavno je pitanje koliko će Vlada novca prepustiti lokalnoj samupravi, a ne što će učiniti saborski zastupnici jer ako se pitanje okrene prema njima, opet dolazimo do centralizacije.

Živko Nenadić (HDZ):

Još se nije dogodilo da netko iz Zagreba kaže - mi bismo vama napravili neku cestu ili tunel, imate li što protiv? Sve inicijative i lobiranje za projekte u Dalmaciji krenule su od naših ljudi, iako se nekad to ne govori.

U svemu što se napravilo u vrijeme HDZ-ove vladavine na ovim prostorima, primjerice u cestogradnji, izuzevši naravno autoceste koja je državni projekt, u vodoopsrkbi i svemu ostalome imao sam svoje prste.

Vjerujem da su tako i kolege iz SDP-a sudjelovale u projektima za vrijeme dok je njihova stranka bila na vlasti.

Ranko Ostojić (SDP):

Osnova svega je da je sve orijentirano na vlast. Načelnici i gradonačelnici su, dakle, prisiljeni svoje projekte gurati preko vlasti jer, s obzirom na to kako se vladajući ponašaju, kada opozicija nešto predloži, može čak biti i kontraproduktivno.

Pokušao sam na Zakonu o maslinovu ulju ujediniti opoziciju i vlast jer u tom zakonu nema politike, međutim ni ta inicijativa nije prošla. Svoje aktivnosti sam stoga okrenuo građanima, i to ne da im samo odgovaram na upite, nego im nastojim i konkretno pomoći.

Također, i ova brza i kvalitetna akcija Državne uprave za zaštitu i spašavanje kod poplave na Dunavu rezultat je toga što sam ja prozivao Službu kada je bila poplava u Kosinu u Lici i kada su tvrdili da ne mogu pozvati vojsku.

Jerko Rošin (HDZ):

Učinio sam puno, ali o tome ne želim govoriti jer nisam to radio da bi me netko hvalio ili kudio. Uostalom, onima kojima sam pomogao to znaju i to je dovoljno.

A i kada bih progovorio o nekim slučajevima, bila bi to splitska sramota... Inače, tema centralizacije i decentralizacije je izuzetno ozbiljna i zahtijeva širu i temeljitu raspravu.

DUBROVAČKI ZASTUPNICI

Tatjana Bonačić-Šimac (SDP):

Kao opozicijska zastupnica nisam ni imala priliku značajno doprinijeti projektima jer nijedan amandman SDP-a u Saboru ne prolazi.

U sferi mog interesa su socijalna pitanja te ona iz domene zdravstva i odgoja i obrazovanja, što možda nema toliki senzacionalistički naboj, ali su i te kako važna za život pojedinaca i zajednice.

Što sve mogu pozicijski političari napraviti za svoj grad, najbolje se vidi po razvoju Zadra, a prisjetimo se i napretka dubrovačke Opće bolnice dok je Vlahušić bio ministar zdravstva.

Dubravka Šuica (HDZ):

Kao saborska zastupnica sudjelujem u svim raspravama koje se tiču Grada i Županije, i kao član Odbora za turizam i potpredsjednica Odbora za europske integracije.

Kroz svoja tri dosadašnja mandata najponosnija sam na svoj doprinos prilikom osnivanja Sveučilišta 2003., kao i na posredovanje da se dobije 100 milijuna kuna od Vlade za izgradnju stare bolnice, odnosno sveučilišnog kampusa.

Od konkretnih projekata ću još spomenuti rekonstrukciju putničke luke Gruž, most kopno – Pelješac, izgradnju novog terminala dubrovačkog aerodroma, izgradnju bazena u Gružu, škole na Gromači, sportskih dvorana u Školi „Centar“ i u Mokošici te novu zgradu državnog arhiva.

ZADARSKI ZASTUPNICI

Nevenka Marinović (HDZ):

Zajedno s predstavnicima lokalne samouprave rješavamo probleme vodoopskrbe, odvodnje, natjecanja za programe raznih EU fondova.

U tome imamo dosta uspjeha jer su u realizaciji projekti vodovodizacije zadarskog zaleđa te izgradnje odvodnje u priobalju kros sustav Jadran I i Jadran II. Lobiramo u kontaktima s ministarstvima, a mislim da je vrlo važan dio aktivnosti i predstavljanje pojedinačnih potreba građana koji mi se obraćaju.

Ivo Grbić (HDZ):

Taj dio rada zastupnika malo je poznat javnosti, a u odborima se puno toga događa. Evo na moj amandman je iz procedure povučeno ukidanje Prekršajnog suda u Pagu.

Osobno dosta radim i na pitanjima imovinsko-pravnih problema građana i na projektima socijalne skrbi koji su u posljednje vrijeme realizirani. Mi iz HDZ-a redovno kontaktiramo s općinama i gradovima, njihove probleme

i projekte potom predstavljamo odnosno zastupamo u nadležnim ministarstvima i pomažemo u rješavanju svih pitanja.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP):

Dok je naša koalicija bila na vlasti, uspjeli smo osnovati Trgovački sud u Zadru, a sada poduzimam sve što mogu da se taj sud ne ukine.

Još uvijek sam u potrazi za pravim vlasnikom zadarske Luke d.d. da se stranci ne bi dočepali prioritetne koncesije koja je svojedobno pripala Luci zbog radnika.

Nastojim da radnici koji su radili na remontu platforme u Lamjani na Ugljanu dobiju plaće. Jedna od najvažnijih stvari na kojima radim je otkrivanje što se dogodilo s novcem od prodaje društvenih stanova u Zadru, mi u SDP-u smo zatražili da Državna revizija ispita cijelu situaciju.

Na koncu, ovo što se događa oko izmjena poreza, samo su se župani gdje je SDP na vlasti pobunili jer se umjesto decentralizacije događa još veća centralizacija.

ŠIBENSKI ZASTUPNICI

Ante Kulušić (HDZ):

Prostorni plan je osnova slijedom koje država može neku nekretninu u svom vlasništvu predati Gradu, kao što je u Šibeniku dala dio Vojarne Bribirskih knezova za Katoličku školu, u Drnišu 120 tisuća četvornih metara za Poduzetničku zonu u Radonjiću ili vojarnu u Trbounju.

Podnesen je zahtjev da se dio Vojarne Bribirskih knezova ustupi Gradu za Bolnicu, dio za Vatrogasni dom, vojarna na Palacinu za studij ekologije i energetike. Ali zna se procedura.

Treba provesti izmjenu GUP-a i precizirati namjenu prostora, što gradska vlast još nije napravila.

Perica Bukić (HDZ):

Sve ovisi o sposobnosti lokalne vlasti da se angažira na projektima i izlobira kod države njihovu realizaciju. U Šibeniku je trenutno situacija takva da se ništa ne događa.

Zato nema jamstva da bi financijska i druga samostalnost regije značila prosperitet u smislu projekata, zapošljavanja...

Uostalom, bivši ministar kulture Antun Vujić je priznao da je uveo decentralizaciju u odlučivanje o ravnateljima kulturnih ustanova, što je rezultiralo slučajem Mucalo, odnosno rješenjima koja su lošija od centralizacije.

Brankica Crljenko (SDP):

Državu treba maksimalno decentralizirati. Ali u tom slučaju gradovi i županije moraju imati prave projekte pa se neće događati da vojarne propadaju kao što je slučaj u Šibeniku, a grad vapi za prostorom za projekte obrazovanja, znanosti...

Za zajedničko lobiranje u interesu Šibenika moramo se izdignuti iznad stranačkih podjela kao što su to Zadrani uspjeli i zato napreduju.

Ja sam četiri puta tražila da me primi ministar Milinović radi ideje otvaranja Centra za palijativnu skrb u kninskoj bolnici. Do danas nije našao vremena za mene.

DIVNA ZENIĆ
DAVORKA BLAŽEVIĆ
EDVARD ŠPRLJAN
LIDIJA CRNČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2021 23:17