HrvatskaREZULTATI ISTRAŽIVANJA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Steroide probalo 3600 učenika

Piše Joomla\CMS\User\User

Ako se steroide kupuje preko oglasa, mjesečne
doze zapadaju od 500 do nekoliko tisuća kuna.
Na veću količinu moguć je i - popust (R)
Za život opasne anaboličke steroide, kako pokazuje najnovije istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o rizičnom ponašanju mladih, uzimaju već i stotine dječaka i djevojčica u prvom razredu srednje škole. Razlozi uzimanja prvenstveno su kriju u želji da se brzo, za nekoliko mjeseci, dobije što više kilograma mišićne mase.

Istraživanje ESPAD 2007, koje je obuhvatilo 6328 učenika iz gimnazija, te četverogodišnjih i trogodišnjih srednjih škola u cijeloj državi, pokazuje kako je anaboličke steroide ili druge tvari koje služe za doping barem jednom u životu uzelo četiri posto dječaka i jedan posto djevojčica prvog razreda, te pet posto učenika i dva posto učenica drugih razreda, odnosno u prosjeku tri posto mlađih srednjoškolaca u Hrvatskoj.

Ako bismo statistički uzorak iz istraživanja primijenili na nacionalnoj razini, došli bismo do šokantnog podatka da je steroide ubrizgavanjem injekcijom u tijelo probalo oko 1800 učenika prvih razreda srednje škole (od njih ukupno 60 tisuća), te otprilike isto toliko drugaša!

Zabrinjava podatak da svaki šesti učenik - od onih koji su ušli u svijet dopinga - opasna sredstva, prema vlastitom priznanju, konzumira redovito: 40 ili više puta.

Narudžbe preko oglasa

Kako maloljetnici dolaze do tih supstanci? Dobivaju ih neposredno preko lokalnih dilera, a najveći dio pošiljki stiže iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.
- Nema problema, pakete šaljemo i u Hrvatsku. Većina ih prođe granicu bez ikakvih teškoća, ne trebate strahovati - rekao nam je muški glas iz Slovenije koji se javio na broj mobitela koji je oglašen na nekoliko hrvatskih web stranica.

Taj Slovenac djeci nudi cijelu paletu steroida za povećanje mišićne mase, gubljenje masnih naslaga i drastično povećanje snage: ndropen, clenbuterol, clomid, decabol, deca-durabolin, mastabol, nolvadex, sustanon, testosterone cypionate, testorene enenthate, trenabol i winstrol.

Neograničene količine

Mjesečne doze zapadaju od 500 do nekoliko tisuća kuna, kaže oglašivač, i dodaje da ako se naruči robe u vrijednosti većoj od 1000 eura, dobivate popust od 20 posto, a za narudžbu koja prelazi dvije tisuće eura - 30 posto. Napominju da je količina steroida koje možemo naručiti - neograničena.

Nije nevažno napomenuti kako potražnja za ovim opasnim proizvodima raste u susret ljetnim mjesecima, kada treba, je li, dobro izgledati na plaži.

pišU saša jadrijević tomas, divna zenić

Tumor kao posljedica

Do čega steroidi mogu dovesti, upozoravaju liječnici, najbolje svjedoči slučaj Andreasa Monzera, austrijskog profesionalnog bodybuildera kojemu su se unutrašnji organi - doslovce raspali. Umro je u 31. godini, a u bolnicu je primljen zbog bolova u trbuhu. Liječnici su tada, nakon obdukcije, ustvrdili da mu organi izgledaju poput onih na koje nailaze kod 80-godišnjaka.

Nuspojave steroida su visok krvni tlak, povišena razina kolesterola, oštećenja jetre, problemi s mokrenjem, impotencija, tumori, ginekomastija (rast dojki kod muškaraca)...

Pogubni prečac

Splitski bodybuilder i profesor kineziologije Joško Bašić nam kaže da se dobrom prehranom i stručnim radom može doći do željenih rezultata i mišićne mase, a steroidi su, kaže on, pogubni prečac.

- Tinejdžeri se žele isticati u društvu pa posežu za steroidima, ne želeći ići dužim i zdravijim putem. Iako su anabolici lijekovi, oni se zloupotrebljavaju i dolazi do hormonalnih disbalansa, što narušava zdravlje i šteti organizmu. Važno je napomenuti da se steroidi ni u kojem slučaju ne smiju poistovjećivati s dopuštenom i poželjnom sportskom prehranom poput proteina ili ugljikohidrata.

#STEROIDE#PROBALO#3600#UčENIKA