StoryEditor
Hrvatska‘sporna‘ emisija

Stanković odgovorio na kritike Kovačevića i Lučića: Novinari se ne trebaju i ne smiju ulizivati predstavnicima vlasti

16. lipnja 2020. - 14:59
Darko Tomas/HANZA MEDIA

Novinar HRT-a Aleksandar Stanković poručio je u utorak, reagirajući na kritike s HRT-a zbog načina vođenja emisije u kojoj je gostovao Andrej Plenković, da je zadatak novinara kritičko propitivanje postupaka vlasti, a tko nema želudac za to treba razmisliti o drugoj profesiji.

Stanković je to napisao na facebooku nakon kritika izrečenih na Programskom vijeću HRT-a na njegovo vođenje emisije "Nedjeljom u dva" u kojoj mu je gost bio premijer Plenković, istaknuvši da se novinari ne trebaju ulizivati predstavnicima vlasti te da su gostovanje u toj emisiji izbjegli čelnici Restart koalicije Davor Bernardić i Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

Glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević rekao je na jučerašnjoj sjednici Programskog vijeća, nakon što je član Vijeća iz redova zaposlenika Stipe Alfier emisiju s Plenkovićem ocijenio kao "odličan intervju", da "intervju ni približno nije bio na nivou da bi bio odličan''.

Drugi član Programskog vijeća, povjesničar i HDZ-ov kandidat na izborima Ivo Lučić nazvao je takav tip intervjua ''isljedničkim novinarstvom''.

"Novinari se ne trebaju i ne smiju ulizivati predstavnicima vlasti, novinari ne smiju s predstavnicima vlasti raditi dogovorene intervjue, intervjui u kojima novinari samo klimaju glavom bez postavljanja potpitanja su promašaj, zadatak novinara je da kritički propituje postupke vlasti, tko nema želudac za takvo novinarstvo treba razmisliti o drugoj profesiji", poručio je Stanković u objavi.

U skladu s napisanim skupa s kolegicom Majom Sever pripremao sam se za emisiju s premijerom Plenkovićem, ističe Stanković te navodi podatke i izvore temeljem kojih je premijeru postavio pitanja vezana uz nerealizirana predizborna obećanja HDZ-a, poziciju Hrvatske kao druge najsiromašnije članice EU-a, njezina pada na ljestvici poslovne konkurentnosti i ljestvici percepcije korupcije.

"To su pitanja koja su bila postavljena premijeru. Naravno da je u mandatu ove vlasti bilo i pozitivnih pokazatelja i premijer Plenković je o njima naširoko govorio u emisiji. I to je u stvari sve. E da, ima još jedan detalj. Škoro i Bernardić izbjegli su dolazak u Nedjeljom u 2. …a isljedničko novinarstvo? Ma…", stoji u Stankovićevoj objavi na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 11:47