StoryEditor
Hrvatskastiže pomoć

Sletio poljski vojni zrakoplov pun šatora, kreveta, madraca, vreća za spavanje i posteljine za ljude koji su nakon potresa ostali bez ičega

1. siječnja 2021. - 15:49
Luka Gerlanc/Ilustracija/Cropix

Poljski vojni zrakoplov kojim je dopremljena pomoć najviše stradalim žrtvama potresa koji je prije nekoliko dana pogodio Petrinju i okolicu sletio je u petak u zagrebačku zračnu luku, objavilo je poljsko veleposlanstvo.

"Na molbu hrvatske strane, dostavljamo vojne šatore za stanovanje za nekoliko stotina ljudi koji su izgubili domove uslijed potresa”, rekao je Mariusz Błaszczak, poljski ministar obrane, stoji u priopćenju.

Seizmografi su u utorak u 12,19 sati zabilježili razoran potres s epicentrom pet kilometara jugozapadno od Petrinje na dubini od 11.5 kilometara. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru. Nakon tog potresa, uslijedilo je mnoštvo nešto slabijih. Poginulo je sedam ljudi.

Osim šatora, Poljska je dostavila pogođenima potresom i dodatnu potrebnu opremu, poput kreveta, madraca, vreća za spavanje i posteljine.

Ta inicijativa odgovor je na upit koji je Stožer civilne zaštite iz Petrinje uputio poljskom veleposlanstvu u Zagrebu u četvrtak, kaže se u priopćenju.

"Nakon brze odluke i vrlo brzog djelovanja poljskih vlasti i Ministarstava obrane Republike Poljske, pomoć potrebitima je otišla već u Hrvatsku na Novu godinu", dodaje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 22:39