StoryEditor
Hrvatskanova runda u Banskim dvorima

Sindikati uoči sastanka: Ključna riječ koja može zaustaviti štrajk je - koeficijent; Divjak: Zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja

1. prosinca 2019. - 16:29

Predstavnici sindikata obrazovanja u štrajku došli su u nedjelju u 15 sati u Banske dvore na nastavak pregovora s Vladom poručivši da je ključna riječ koja može zaustaviti štrajk - koeficijent.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako sindikati očekuju i vjeruju da Vlada danas ima ponudu za koju smatraju da je dovoljno dobra da se učenici sutra vrate u klupe. "Kakva je, vidjet ćemo", kratko je dodao.

"Ključna riječ koja može zaustaviti štrajk je - koeficijent", poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić ustvrdio je kako sindikate nitko nije uspio razjediniti tijekom mjesec dana - pa neće niti danas. Rekao je i da od prvog trenutka vjeruje da će Vlada popustiti, ali i da se štrajk sigurno nastavlja ukoliko danas ne dođe do dogovora.

Pregovori se nastavljaju u nedjelju nakon što je trosatni sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata u obrazovanju u petak prekinut bez dogovora.

Današnjem sastanku, uz premijera Andreja Plenkovića, sudjeluju i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar financija Zdravko Marić.

Blaženka Divjak uoči sastanka rekla je da zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja te je apelirala na sve sudionike da danas bude dan konačnog dogovora, a Zdravko Marić nije želio davati izjave.

U petak je objavljeno da je 90 posto prosvjetnih radnika na sindikalnom referendumu odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Vlada je štrajkašima ponudila dodatak od 3 posto od 1. prosinca 2019. i 1 posto od 1. lipnja 2020. te uvjetnih 1 posto od 1. prosinca 2020., ali ovo posljednje ako se do 31. prosinca ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova.
Sindikati su bili izjavili da su taj put razgovarali i o koeficijentima složenosti poslova, čije je povećanje za 6,11 posto glavni sindikalni zahtjev.

Ako ni danas ne dođe do dogovora ponedjeljak će biti 36. dan štrajka.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je u petak pregled stanja za 15 dana nadoknade nastave, u kojem naglašava da će škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, trebati skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.

Divjak: Zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je u nedjelju, uoči sastanka predstavnika Vlade i obrazovnih sindikata u štrajku, da zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja te apelirala na sve sudionike da danas bude dan konačnog dogovora.

"S obzirom da je nedjelja i da je ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, prije svega, naći brza i hrabra rješenja, da učenici čim prije krenu u školu - u tom smjeru trebamo svi raditi", izjavila je Divjak ispred Banskih dvora.

"Apeliram na sve da danas bude taj dan da se konačno dogovorimo. Vidjeli ste i sami da su zaostaci u školama takvi da iziskuju brza i hrabra rješenja", rekla je ministrica koja će sudjelovati na sastanku, zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. listopad 2020 21:01