Hrvatskaštrajk ide dalje

Sindikati odbili Vladinu ponudu, 89 posto članova reklo je 'ne': 'Ne mislimo se cjenkati, želimo veće koeficijente'

Piše JL

11:38 Ako Vlada donese odluku o neplaćanju štrajka, morat će snositi posljedice na ovakvu odluku. Predsjedničke Vlade, nemojte poduzimati ovakvu odluku, stavite učenike u fokus. Nijedan učenik neće biti oštećen, poručio je šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Mihalinec, piše Jutarnji list.

----------------------------

11:36 Sanja Šprem je odgovorila na upit da komentira objavu portala Nastavnici organizirano da je do njih stigla informacija da je Mihalinec zabranio objavljivanje rezultata referenduma na društvenim mrežama. Istaknuli su da ne vjeruju da odgoda objave rezultata može imati poštene motive.

- Nismo utjecali na bilo koju odluku. Očekujem demantij portala Nastavnici organizirano. Ova priča nije došla do kraja, mora ići do cilja, ne smije biti podmetanja, svakim danom je pritisak sve žešći, istaknula je Šprem.

----------------------------

11:22 - Danas će sindikalna tijela analizirati rezultate i donijeti daljnje odluke o načinima i oblicima pritiska. U ponedjeljak se štrajk nastavlja dalje frontalno, poručio je Branimir Mihalinec.

- Ako nas premijer danas primi, mi ćemo mu prenijeti poruku da je naše članstvo odbilo ponudu. Zaposleni su jasno rekli da svoj status žele riješiti preko koeficijenata, rekao je.

----------------------------

11:17 Igor Radeka iz sustava visokog obrazovanja i znanosti kazao je: "Na referendum je pristupilo 73,9 posto. Protiv prijedloga Vlade je bilo 69 posto".

----------------------------

11:13 Sanja Šprem: U osnovnim školama izjašnjavanju i nastavku štrajka pristupilo je 31.670 zaposlenika (izlaznost je 68,05%), 95,26% odbio je ponudu Vlade i izjasnilo se da se štrajk nastavlja.

- Ako se ne vrate dignitet ovoj struci, neće biti zadovoljnih učitelja, neće biti budućnosti obrazovanja. Na našem prosvjedu niste mogli čuti samo 6,11 posto, nego ste mogli čuti i riječ dostojanstvo. Štrajk ide dalje na valu nezadovoljstva, a problemi u obrazovanju se već jednom moraju početi rješavati, rekla je.

----------------------------

11:11 Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat zaposlenih u srednjim školama objavio je službene i konačne rezultate izjašnjavanja među članovima o ponudi Vlade za povećanje plaća. U srednjim školama od 14.046 zaposlenih se odazvalo se više od 12.400 zaposlenih, a njih 88,93 posto je odbilo ponudu Vlade.

- Zaposleni su poručili da se ne misle cjenkati, poručio je Branimir Mihalinec, javlja Jutarnji list.

----------------------------

11:03 Na upit kada će biti novi sastanak vezano za pregovore oko plaća u prosvjeti, premijer Andrej Plenković je uočio proglašenja rezultata referenduma rekao: 'Vidjet ćemo, moram prvo čuti od sindikata rezultate'.

Na pitanje hoće li biti neka nova ponuda za prosvjetare, Plenković je rekao: 'To ćemo nakon sastanka'.

- Ako krenem putem neracinalnog zaduživanja, u svim segmentima ćemo osjetiti korake nazad, to bi trebali svi razumjeti, ne samo prosvjetari. Ako promijenim trend, neće biti dobro ni za koga. Rješenje koje smo ponudili je jako dobro. Ljudi na sastanku, mislim da su imali osjećaj da mogu vjerovati ovoj vladi, poručio je, prenosi Jutarnji list.

----------------------------

Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat zaposlenih u srednjim školama objavit će u 11 sati službene i konačne rezultate izjašnjavanja među članovima o ponudi Vlade za povećanje plaća.

Jutros oko 8 sati Sindikat Preporod objavio je da nastavlja sa štrajkom nakon što je u osnovnoškolskim ustanovama 5793 ili 87,43%, a u srednjoškolskim ustanovama 2543 ili 89,38% članova odbilo ponudu Vlade.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, poručio je danas da je sve upućivalo na ovakav ishod, nakon svega što se dogodilo i nakon jalovih razgovora u Vladi.

- Nastavlja se štrajk i izvjesno je da će nas brzo pozvati iz Vlade kako bi čim prije moglo doći do korekcije ponude.