StoryEditor

Šibenik: potvrđeno - radi se o "svinjskoj gripi", broj zaraženih porastao na 60

Piše PSD.
20. srpnja 2009. - 13:11

Šibenski maturanti zaraženi svinjskom gripom

Šibenski maturanti koji su se proteklog vikenda vratili iz Španjolske oboljeli su od tzv. svinjske gripe, potvrdila je Hini voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ira Gjenero Margan nakon što su dobiveni službeni rezultati pretrage uzoraka.

"Konačni rezultati uzoraka pokazuju da se maturanti definitivno pozitivni na virus H1N1", rekla je Gjenero Margan u telefonskom razgovoru.

"Kako u Španjolskoj u ovom trenutku nema druge vrste gripe, bila je velika vjerojatnost da se radi o virusu H1N1, a to je sad i službeno potvrđeno", dodala je.

Šibenski maturanti koji su se proteklog vikenda vratili s maturalnog putovanja iz Španjolske najvjerojatnije su oboljeli od tzv. svinjske gripe, izjavila je danas na konferenciji za novinare u šibenskoj Općoj bolnici ravnateljica ispostave Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Suzi Vatavuk.

"Konačni rezultati uzoraka još nisu gotovi, ali iz referalnog centra HZJZ-a potvrdili su da je riječ o influenci tipa A, a kako su svi oboljeli stigli iz inozemstva, velika je vjerojatnost da je riječ o virusu H1N1, poznatom pod nazivom svinjska gripa", rekla je Suzi Vatavuk. Dodala je kako bi konačni rezultati trebali biti poznati danas poslijepodne.

Po riječima ravnatelja šibenske Opće bolnice Željka Burića, dosad se 60 osoba javilo liječniku zbog simptoma gripe, to jest viroze, a svi su srednjoškolci koji su bili na maturalnom putovanju u Španjolskoj.

"Većina njih imala je blage simptome infuence ili viroze, a osam ih ima i respiratorne probleme", rekao je dr. Burić, dodajući da je samo jedna djevojka hospitalizirana, a njezino je stanje danas poboljšano.

Istaknuo da je u šibenskoj i kninskoj bolnici slobodno 50 do 60 postelja koje će u slučaju većeg širenja bolesti poslužiti za izolaciju, liječenje ili preraspodjelu pacijenata među bolničkim odjelima.

"Svi oboljeli dobili su lijek Tamiflu, a osobe koje su bile u kontaktu s njima profilaksu, to jest lijekove za prevenciju", rekla je Suzi Vatavuk.

Današnja konferencija za novinare organizirana je kako bi se reklo da "nema opasnosti za javnost i nikakva razloga za paniku", rekli su i Burić i Vatavuk, ističući da šibenska bolnica ima dovoljno doza Tamiflua, a naručena je i nova pošiljka tog lijeka.

(h) 
Nikša Stipaničev / CROPIX

#SVINJSKAGRIPA

Izdvojeno

01. lipanj 2020 06:07