StoryEditor
HrvatskaPRIVILEGIJ

Šest plus šest: Josipa Rimac još nije zatražila 135.000 kuna na koje ima pravo

3. lipnja 2020. - 08:06
Nikša Stipaničev/Arhiv/HANZA MEDIA

Josipa Rimac, pritvorena državna tajnica u Ministarstvu uprave, u petak 29. svibnja, istog dana kada je završila u Remetincu, napisala je i svojeručno potpisala zahtjev predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću za razrješenjem s dužnosti.

"Poštovani, molim da me se na vlastiti zahtjev razriješi dužnosti tajnice u Ministarstvu uprave", stajalo je u tom zahtjevu.

Kako sada stvari stoje, bivša "kninska kraljica" imat će mogućnost u idućih šest plus šest mjeseci primati plaću od 15 tisuća kuna, odnosno upola manje. To predviđa Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika.

"Prema Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, dužnosnici koji su dužnost obnašali najmanje jednu godinu, nakon prestanka obnašanja dužnosti sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu, imaju pravo na naknadu plaće, dužnosnik pravo na naknadu u visini plaće koju je ostvario na dužnosti koju je obnašao ima šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti, a sljedećih šest mjeseci ima pravo na naknadu u visini 50 posto plaće koju ostvaruje na toj dužnosti", odgovorili su na naš upit iz Ministarstva uprave.

U slučaju Josipe Rimac to znači mogućnost da u prvih šest mjeseci na njezin račun legne šest mjesečnih plaća od 15 tisuća kuna neto, odnosno 90 tisuća kuna ukupno, te još oko 45.000 kuna u idućemu polugodišnjem razdoblju.

Jedino što je potrebno jest da sama Rimac podnese zahtjev.

"Ministarstvo uprave do sada nije zaprimilo zahtjev razriješene dužnosnice", poručeno nam je kada smo se zanimali i za taj detalj.

Josipa Rimac je za državnu tajnicu imenovana 14. rujna 2017. godine. Javnost je tu vijest doznala iz kasnovečernjeg priopćenja sa zatvorene sjednice Vlade. Takva mogućnost počela se spominjati ubrzo nakon što je na lokalnim izborima krajem svibnja i početkom lipnja iste godine u utrci za gradonačelnicu Knina poražena od nezavisnog kandidata Marka Jelića.

Prvi šef u Ministarstvu u Maksimirskoj ulici bio joj je Lovro Kuščević, a nakon njegova odlaska zbog afere s nekretninama zamijenio ga je šibenski HDZ-ovac Ivan Malenica, koji je Rimac zadržao na toj funkciji sve do uhićenja u prošli petak.

Božinović: Mijenjati zakon


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da bi trebalo mijenjati zakon kada je riječ o plaćama "6+6" mjeseci nakon prestanka mandata osobama koje su kazneno progonjene zbog sumnje na korupciju.

Komentirajući slučaj Josipe Rimac, koja je uhićena zbog umiješanosti u aferu "vjetroelektrane", Božinović je potvrdno odgovorio na pitanje bi li trebalo mijenjati zakon.

– Zakon bi trebalo mijenjati, a osobe koje se kazneno progoni zbog sumnje na korupciju ostale bi bez naknade ako bi im se potvrdila optužnica – rekao je Božinović.

Na pitanje o kompromitiranoj akciji u slučaju prisluškivanja Josipe Rimac, Božinović je istaknuo kako je to posao policije.

– Što se tiče policije, USKOK-a i svih tijela istraživanja i progona, oni imaju potpunu slobodu i neovisnost. Siguran sam da će po tom pitanju učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti – kazao je.

Plenković: Takvi su propisi


Novinari su premijera Andreja Plenkovića pitali je li moralno da Josipa Rimac, kao državna službenica koja se sumnjiči za korupciju, ima pravo na naknadu plaće i nakon razrješenja s te dužnosti. Plenković je rekao da je trenutačno takav zakonski okvir, a da je to krajnje neobična situacija.

– Ne imenujete ljude na dužnosti da bi se bavili poslovima koji su nevezani za njihove nadležnosti, a ovo je očito bilo apsolutno s one strane zakona – izjavio je Plenković, te dodao da će se vidjeti hoće li Rimac tražiti aktivaciju toga prava.

– Što ja sad tu mogu? Takvi su propisi. To postoji zbog toga da ne odete iz ministarstva X u firmu Y kojoj bi na neki način moglo pogodovati to što ste radili u ministarstvu. To se zove tzv. cooling off period. Ovo je neka druga vrsta cooling offa – rekao je Plenković.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 19:32