StoryEditor
Hrvatskahdz-ov veteran

Šeks: Nakon Milanovićevih izjava dobio sam desetke indirektnih prijetnji na društvenim mrežama!

Piše PSD
20. listopada 2020. - 17:46
Srđan Vrančić/Cropix

Danima se vodi žestoka polemika između predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, ali na marginama tog sukoba svako malo pojavljuje se i HDZ-ov veteran Vladimir Šeks. Niti on štedi presjednika, niti predsjednik njega, no Šeks je za portal N1 otkrio i posve nove detalje.

"Nakon predsjednikovih izjava na RTL-u i HRT-u, gdje je među ostalim rekao da sam ja dželat hrvatskog pravosuđa i najveća štetočina našeg pravosuđa, na društvenim mrežama upućeno mi je na desetke indirektnih prijetnji u kojima razni anonimusi pišu kako sam ja napisao Ustav i zakone na način da sam dozvolio privatizacijsku pljačku devedesetih godina, da sam kriv za sve nesreće Hrvatske u zadnjih 30 godina, a takve poruke u glavama radikala i patoloških tipova mogu dovesti do svakakvih ideja - rekao je Šeks povukavši paralelu kako su, po njemu, poruke ultra desnice u koju ubraja Domovinski pokret i Most, ali i medije poput Hrvatskog tjednika i TV emisije Velimira Bujanca, dovele do radikalizacije koja je mogla utjecati i na mladog napadača koji je pucao na policajce pred Banskim dvorima.

Šeks je sve zaokružio naslovom starog francuskog filma "Pucajte na pijanistu" jer smatra ako predsjednik govori da je on dželat hrvatskog pravosuđa da to u bolesnim glavama može potaknuti ideje u skladu s naslovom tog francuskog krimića.

Šeks nema profil na društvenim mrežama, ali kaže kako mu je preneseno što se na društvenim mrežama piše. Na pitanje je li te indirektne prijetnje možda prijavio policiji, rekao je da nije jer ih pišu anonimusi, ali smatra da predsjednikove izjave na njegov račun potiču te poruke protiv njega.

Iako su pojedini mediji danas prenijeli vijest da Šeks u HDZ-u predvodi desnu struju koja nagovara šefa stranke Andreja Plenkovića da pokrene opoziv predsjednika Milanovića, Šeks to u potpunosti odbacuje jer je ideja opoziva predsjednika praktički nemoguća misija.

- To su konstrukcije raznih kombinatora bez uporišta u realnosti. Niti predvodim desno krilo HDZ-a, niti potičem opoziv predsjednika Republike jer je to čista utopija, to je politički potpuno nerealno. Da bi se išlo u opoziv predsjednika potrebna je dvotrećinska saborska većina, a ne samo da ona ne postoji, nego bi ideja opoziva i u samoj vladajućoj, HDZ-ovoj koaliciji dovela do podjela. Osim što opoziv politički nije realan, nije realno niti da bi dvije trećine ustavnih sudaca bili za opoziv predsjednika - naveo je Šeks.

On tvrdi kako je u svojim nastupima govorio o tome kako predsjednik ne ispunjava svoju ustavnu dužnost, odnosno ne brine o stabilnosti državne vlasti, nego napada i izvršnu i sudbenu i zakonodavnu vlast te da bi se trebala preispitati njegova ustavna uloga i eventualno propitati mogućnost opoziva. Ali tvrdi kako nikad nije rekao da će on predvoditi ideju o opozivu jer je svjestan da je to utopija.

Ipak, Šeks podržava ideju da se predsjednika RH bira u Saboru, ali smatra da HDZ ne bi trebao ići niti u tu inicijativu, koja opet zahtijeva dvotrećinsku većinu kojom bi se mijenjao Ustav, jer smatra da bi to izazvalo političke turbulencije, piše N1.

- HDZ ne treba ići u izmjene Ustava jer je dvotrećinsku većinu teško postići i to je unaprijed izgubljena politička bitka, ali osobno smatram da nakon iskustava sa svim predsjednicima, nakon Franje Tuđmana koji je izvan svake konkurencije, ubuduće šefa države treba birati u Saboru. Po uzoru kako se u Bundestagu bira predsjednik Njemačke - zaključio je Vladimir Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 17:38