StoryEditor
Hrvatskasjesti i dogovoriti se

Savudrijski ribari: Ovom odlukom puno smo izgubili, na moru nema naše policije, nadamo se da nikakvih incidenata neće biti...

29. lipnja 2017. - 21:17

Predsjednik udruge profesionalnih ribara "Mare Croaticum", ribar Daniele Kolec rekao je nakon odluke Arbitražnog suda da su savudrijski ribari njome mnogo izgubili te da hrvatska i slovenska strana trebaju sjesti i dogovoriti se kako dalje, a ne stvarati tenzije. 
 
Savudrijski ribar Daniele Kolec zaključio je kako je slovenski  'junction' - po onome kako je razumio odluku Arbitražnog suda za granični spor Hrvatske i Slovenije - direktan dio do otvorenog mora, područje u kojem brodovi i zrakoplovi imaju jednaka prava kao na otvorenome moru te da je to zapravo status quo i da se ništa ne mijenja.
 
"Nema razloga da se mijenja granica u Savudrijskoj vali, no hrvatska i slovenska strana trebaju sjesti i dogovoriti se kako dalje, a ne stvarati tenzije", istaknuo je Kolec.
 
Odluku Arbitražnog suda za granični spor između Hrvatske i Slovenije komentirao je jedan od najpoznatijih savudrijskih ribara i dugogodišnji borac za Savudrijsku valu Danilo Latin, koji je rekao kako očekuje da Vlada i Sabor "ustraju u svojoj odluci da za Hrvatsku odluka Arbitražnog suda nije obvezujuća".

"Na moru nema naše policije, a isto tako ne vide se ni policijske snage Slovenije. Nadam se da nikakvih incidenata neće biti", rekao je Latin u četvrtak popodne i dodao kako treba pratiti razvoj situacije te da je zasad u Savudrijskoj vali mirno.
 
Predsjednik Ceha ribara Bujštine Gianni Spitz odluku Arbitražnog suda nije želio previše komentirati jer njezin sadržaj nije mogao pratiti budući da je bio  na remontu ribrarskog broda.

"Vjerujem da Hrvatska ipak ovu odluku neće prihvatiti jer bi njome savudrijski ribari puno izgubili. Vidjet ćemo što će donijeti sljedeći dani", rekao je predsjednik Gianni Spitz. 

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 17:11