StoryEditor
HrvatskaPRVIH 12 DANA U REMETINCU

Sanaderu za ručak slatki lički krumpir; Uprava: Ne izvoljeva i ništa posebno ne traži

Piše PSD.
1. prosinca 2012. - 16:44

Najpoznatiji hrvatski zatvorenik, bivši premijer i šef najveće političke stranke u Hrvata, dr. Ivo Sanader, broji prvih 12 dana služenja nepravomoćne desetgodišnje zatvorske kazne na koju je prvostupanjski osuđen zbog korupcije i ratnog profiterstva. Smješten je, saznajemo, u jednokrevetnu ćeliju remetinečkog zatvora, bez cimera i supatnika. Naravno, ne znači da će tako i ostati bude li kazna potvrđena na Vrhovnom sudu.

Sam u šetnji

S ostalim zatvorenicima ne viđa se ni tijekom izlazaka u šetnje zatvorskim krugom, jer je tako odlučila uprava zatvora kako bi se izbjegli svi eventualno mogući incidenti.

- Nema smisla izlagati ga kojekakvim pogrdnim dobacivanjima, psovkama i uvredama ostalih kažnjenika, a što bi se sigurno dogodilo s obzirom na zatvorsku “populaciju”, a onda je i vjerojatnost potencijalnih incidenata velika. To nam zaista ne treba - kažu u Upravi zatvora.

Iz istih razloga Sanader će u izdvojenom prostoru, izvan onog rezerviranog za posjete drugim zatvorenicima, primati i eventualne posjete obitelji i prijatelja. No, zanimljivo je da u minulih desetak dana nekad svemoćnog hrvatskog premijera kojemu su poštovanje i divljenje iskazivali ne samo stranački poslušnici i poltroni, nego i mnogi strani političari, osim njegovih odvjetnika, nitko drugi još nije posjetio.

Čak ni oni koji su svojedobno njegovo puštanje da se brani sa slobode jamčili s 1,7 milijuna eura vlastitog novca. Manje čuđenje izaziva saznanje da se onim malobrojnim preostalim prijateljima posebno ne žuri obaviti neugodan posjet prijatelju u zatvoru, da se oko termina za odlazak do Remetinca premišljaju ili ga odgađaju.

Na prvi pogled doista je čudno da ovog nesvakidašnjeg remetinečkog zatočenika dosad nitko od članova obitelji nije obišao. Ni supruga, ni kćer, ni ostala bliža i dalja rodbina...

No, Sanader je već javno obznanio kako obitelj želi zaštititi od traumatičnog posjeta iza rešetaka. Ni tijekom prijašnjeg sedmomjesečnog boravka u pritvoru nakon uhićenja u Austriji, po njegovu zahtjevu, u zatvor nije često dolazila čak ni supruga Mirjana. Reklo bi se da je Ivo Sanader svoj križ odlučio nositi - sam.

Zasad mu ne ide loše - kažu u zatvorskoj upravi.

- Ne izvoljeva ništa, ništa posebno ne traži, čak ni hranu po narudžbi iz zatvorske kuhinje ne naručuje, što mnogi čine uz dodatno plaćanje.

Jede isključivo ono što je spremljeno i za sve ostale i nema nikakvih primjedbi - kažu nam naši sugovornici iz Remetinca, napominjući kako zapravo to i nije čudno jer su zatvorski obroci vrlo kvalitetni.

- Sve je to hrana s naših poljoprivrednih gospodarstava, na kojima se ne koriste pesticidi, sve je ekološki uzgojeno. Povrće s vukomerečkog posjeda, krumpir iz Like, meso s imanja u Popovači, Požegi...

DAVORKA BLAŽEVIĆ

Blago Damiru Polančecu

Za razliku od Damira Polančeca koji je Remetinec napustio i sada svoju kaznu (deset mjeseci) odslužuje u zatvoru poluotvorenog tipa u Turopolju, Sanader bi, u slučaju da mu prvostupanjska kazna bude potvrđena, teško imao pravo na takav “privilegij”. Njemu bi preostalo čekati da isteknu dvije trećine dosuđene kazne, a tek onda osigurati pravo na izlazak u grad i potom, bude li se ponašao disciplinirano i odgovorno, zaslužiti i vikend kod kuće...


#IVOSANADER

Izdvojeno

02. lipanj 2020 16:56