StoryEditor
Hrvatskaotišao zbog arbitraže

Sanader se prisjeća zašto nije potpisao sporazum i upozorava: Ovo je opasan trenutak, od Domovinskog rata nismo se našli u ovakvoj situaciji!

Piše PSD
29. lipnja 2017. - 21:58

Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer, koji tvrdi da je s vlasti otišao upravo zato što nije htio potpisati arbitražu sa Slovenijom, gostovao je u Dnevniku Nove TV.

"Hrvatska se nalazi u vrlo opasnom trenutku. Ovo je nakon Domovinskog rata i mirne reintegracije najozbiljnija situacija s kojom se suočavamo. Nije vrijeme da kritiziramo niti jednu Vladu, ako netko iz opozicije, Grmoja, Bernardić  i slični imaju nešto za reći, neka kažu Plenkoviću“, rekao je Sanader.

"Ovaj sporazum je bio meni ponuđen, ja ga nisam htio potpisati jer je to bilo čisto otimanje hrvatskog teritorija. Borut Pahor mi je rekao da neće deblokirati pregovore ako na to ne pristanem. To su bili ti pritisci iz Europske unije, neki lideri su rekli da mi imamo puno teritorija, zašto ne bismo pristali. Ja na to nisam htio pristati, nisam htio kupovati ulazak Hrvatske u Europsku uniju hrvatskim teritorijem. Nažalost, moja nasljednica je tri mjeseca nakon toga pristala", rekao je Sanader.

Na pitanje zbog čega se nije ostao boriti za hrvatske interese, Sanader kaže da jedan od najvećih vanjskopolitičkih planova bio ulazak u EU i NATO. "NATO sam ostvario tri mjeseca ranije, a za ovo se pokazalo da će perspektiva biti preduga jer nitko iz Europe nije bio spreman "pritisnuti" Sloveniju i natjerati Pahora da povuče blokadu Hrvatske", tvrdi Sanader.

Na činjenicu da je Njemačka izrazila stav koji ne ide na ruku Hrvatskoj, Sanader kaže da su samo dva objašnjenja.

"Ili Njemačka ne zna da je Arbitražni sud do kraja i bespovratno nepovratno kontaminiran i kompromitiran ponašanjem slovenskog arbitra i slovenske predstavnice. Očekujem da će naša Vlada poslati snimku s prijevodom u kabinet njemačke kancelarke. No, ako oni to znaju, što pretpostavljam da znaju, treba vidjeti koji su to drugi razlozi za ovakvo priopćenje koje je apsolutno neprihvatljivo i mislim da će to naš premijer riješiti u razgovoru s kancelarkom", rekao je Sanader.

Ocjenjujući postupke vlada Jadranke Kosor i Zorana Milanovića u ovom postupku, Sanader je rekao da se Kosor hvalila da je ukinula slovensku blokadu koju "taj Sanader" nije mogao ukinuti.

"Sad vidimo da ga je ukinula tako da je dala teritorij. Nažalost, nije ga dala jer nam se dogodila ta sreća da se dogodio incident sa slovenskim arbitrom", rekao je Sanader, a na pitanje je li ona kriva, odgovorio je: "Apsolutno".

Milanovića je pohvalio da je reagirao dobro, a pozvalio je i "momke u službama".

"Milanović je reagirao dobro, jer kad su službe otkrile tu aferu, momci u službama svaka čast, je naprosto reagirao dobro, predložio Saboru da Hrvatska izađe iz tog arbitražnog sporazuma i to je učinjeno", rekao je Sanader.

Pohvalio je i poteze Plenkovićeve Vlade, za koju je rekao da radi sve ono što treba napraviti. "Putem diplomatske mreže objašnjava našim partnerima u svijetu što je posrijedi, da je ovaj Arbitražni sud bespovratno kontaminiran i da ovaj show kojeg su danas izveli jednostavno ne vrijedi", rekao je Sanader.

Na pitanje očekuje li probleme u svakodnevnom životu, Sanader je rekao da ih nažalost očekuje. 

"Na ulazu u dvorac Trakošćan stoji ploča da je tamo potpisan sporazum između Jadranke Kosor i Boruta Pahora. Mi smo jedina zemlja koja slavi poraz. Predlažem da se ta ploča makne", rekao je Sanader za Novu TV

Izdvojeno

11. srpanj 2020 17:28