StoryEditorOCM
Hrvatskanacionalni problem

Sabornici danas raspravljaju - o debljini: Čak 65 posto građana ima prekomjernu težinu, a 23 posto se smatra debelima

Piše hina
31. ožujka 2023. - 07:00

Hrvatski sabor u petak će raspraviti prijedlog Rezolucije o debljini kojom se svim nadležnim institucijama predlaže poduzimanje aktivnosti u cilju smanjenja broja osoba koja imaju problema sa prekomjernom tjelesnom težinom.

Rezolucijom, koju je predložio saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, predlaže se da sve nadležne institucije poduzmu sve odgovarajuće korake iz djelokruga svojih odgovornosti u vezi sa sprječavanjem, dijagnosticiranjem i liječenjem debljine u svrhu smanjenja broja oboljelih od debljine. 

Uz to, predlaže se da promiču zdrave načine života a osobito zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, održavanje odgovarajuće tjelesne mase, nepušenje, izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola i kontrolu povišenih vrijednosti tlaka i masnoća te zdravo okruženje.

Prijedlogom Rezolucije se, među inim, predlaže i da sve nadležne institucije promiču svijest o potrebi redovitih preventivnih zdravstvenih pregleda prilagođenih dobi i spolu stanovništva.

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku upozorava da je, po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, samo 34 posto odraslih osoba u zemlji imalo normalnu tjelesnu masu, čak 65 posto prekomjernu od čega njih 23 posto debljinu. To Hrvatsku pozicionira na vrh ljestvice zemalja EU kada je u  pitanju prevencija debljine.

Nakon toga zastupnici će glasovati o raspravljenim predloženim zakonima i brojnim izvješćima u prošla dva tjedna među kojima su i oni o radu Hrvatske radiotelevizije, o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa kao i godišnje Izvješće o Državnim potporama za 2021. godinu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 03:53