StoryEditor
Hrvatskariječ ministra

Beroš: Razmišljamo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera, sad nećemo širiti obuhvat cijepljenja, samo docjepljivati

Piše PSD
24. siječnja 2021. - 16:25
Darko Tomaš/Cropix

Premijer Andrej Plenković, ministri, članovi Stožera i predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo danas su održali sastanak na kojemu su razgovarali o aktualnoj situaciji s epidemijom te o mogućem popuštanju dijela mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu nakon sastanka.

“Danas smo imali međuresorni sastanak. Analizirali smo od svjetske situacije, u EU, u Hrvatskoj. U ovom trenutku naše stanje je izuzetno zadovoljavajuće koje nam dozvoljava da razmišljamo o eventualnoj relaksaciji, iako se u Europi razgovara o dodatnom zatvaranju.

Budite sigurni da ćemo detaljno analizirati sve ove elemente. Prvo smo evaluirali dosadašnju učinkovitost svih mjera te smo se dogovorili u sljedećem tjednu, mjere koje su sada na snazi istječu 31. siječnja, ali sljedeći tjedan ćemo dodatno analizirati, svaki resor je dobio zadatak da evaluira situaciju i da na kraju donesemo mjere koje će biti prikladne trenutku.

Sve to skupa treba uzeti u obzir. To je zahtjevan i dinamičan posao. Ali ako za 3-4 dana iskrsne neka nova okolnost, tipa pojava novog soja u Hrvatskoj, sve to pada u vodu, rekao je Beroš.

“Naše nastojanje je da relaksacija bude nešto kao naša nagrada i zahvala hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje, ali to mora biti u skladu sa situacijom, uključujući i situaciju s cjepivom”, drži Beroš.

“Dobili smo pismo nacionalne udruge ugostitelja koje ukazuje na određene probleme i na eventualni povlašteni položaj nekih vrsta objekata. Bitno je da se mjere prema svima odnose na isti način, ali to nije moguće uvijek postići. Naravno da nismo to napravili namjerno, pojedini kafići su zatvoreni, a kava se prodaje na benzinskim crpkama i nekim restoranima. No o tome ćemo više razgovarati sljedeći tjedan”, kaže Beroš.

“Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera. Netko zagovara otvaranje teretana, ali nitko nikom ne brani da ide trčati npr. oko Jaruna ili na Sljeme. Ipak, ove riječi ne znače da neće biti otvaranja teretana, to će svakako biti jedna od tema za razgovor, odgovor ćete imati do sredine tjedna”, rekao je.

“Mi imamo jako dobru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, ali mi moramo gledati širi kontekst”, ustvrdio je Beroš, napominjući kako za sada vjerojatno nema novog soja virusa u Hrvatskoj, ali "ljudi nam stalno dolaze s raznih strana svijeta”, rekao je.

“Mi ćemo tek za 2-3 tjedna nakon početka nastave moći evaluirati kakve su posljedice toga da učenici 1 - 4 razreda idu na nastavu”, ustvrdio je Beroš.

“U ovom trenutku kolega Capak garantira da imamo dovoljno doza za docjepljivanje, ali sada nećemo širiti obuhvat cijepljenja, važno je docijepiti one koji su već dobili prvu dozu. Bilo je riječi i o nabavci cjepiva iz drugih izvora, ali nismo donijeli nijednu konkretnu izjavu”, rekao je Beroš.

Komentirajući snimku tuluma u KB Dubravi, Beroš je rekao kako će “taj događaj rasvijetliti sa svih strana, prvenstveno kako se takvi događaji više ne bi ponavljali”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 01:19