StoryEditor
Hrvatskaekskluzivno iz moskve: naš reporter na ‘summitu’ šefova ruskih i hrvatskih broDOgradilišta

PUTIN SPAŠAVA BRODOSPLIT Rusija ulaže 8 milijardi dolara u obnovu flote

Piše PSD.
5. prosinca 2010. - 14:08
Jeftinije  nam je brodove kupiti u Koreji ili Kini, ali hrvatski su kvalitetniji. A upravo sada razmatramo gdje ćemo i kakvu flotu graditi, kaže nam Igor Nikolajevič, zamjenik generalnog direktora ‘Sudoeksporta’

U hladnoj Moskvi, gdje se živa u termometru spustila na ledenih minus 18 Celzijevih stupnjava, sanja se topli Jadran. Točnije, sanjaju se ruski brodovi na navozima hrvatskih brodogradilišta.

Potpisani novinar “Slobodne Dalmacije” sudjelovao je na brodograđevnom “summitu” (29. i 30. studenoga, op.a.) gdje su se prvi put službeno susreli predstavnici hrvatskih brodogradilišta i ključni ljudi brodogradnje Ruske Federacije. Hrvatsko-ruski summit zbio se u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, u samom središtu Moskve, ni pet minuta hoda od čuvenog Boljšoj teatra.

Organizator skupa bio je ACM, hrvatska tvrtka s najdužim stažem rada u Rusiji, s ekspoziturama u Ukrajini i Bjelorusiji. Dodajmo kako je brodograđevno “družbovanje” otvorio hrvatski veleposlanik u Moskvi Nebojša Koharević.

Petogodišnji plan

Vlada ruskog premijera Vladimira Putina zacrtala je vrlo ambiciozan plan obnove ruske brodarske flote - 700 brodova svih vrsta potrebno je Rusiji u sljedećih pet godina. Kako smo mogli čuti od ruskih državnih dužnosnika, navozi i znanje hrvatskih brodogradilišta, posebno “Brodosplita” i “Uljanika”, dobrodošli su u ostvarenju Putinove brodarske renesanse.

Igor Nikolajevič, zamjenik generalnog direktora “Sudoeksporta”, najveće ruske državne tvrtke za vanjsku trgovinu u području brodogradnje i brodske opreme, u razgovoru nam kaže kako “žive veze s hrvatskom brodogradnjom iz vremena Sovjetskog Saveza nisu zaboravljene”. Značenje “Sudoeksporta” najbolje ilustriraju brojke - pod ingerencijom ima 70 posto ruskih brodogradilišta, te raspolaže s 10 velikih projektantskih biroa i 32 tvrtke. Osim civilnom, bavi se i vojnom brodogradnjom te projektima naftnih platformi.


- Nije tajna da su se u nekadašnjemu Sovjetskom Savezu uglavnom gradili vojni brodovi. Trgovačka i ostala civilna flota kupovala se u inozemstvu, među ostalim i u Hrvatskoj. Upravo sada razmatramo gdje ćemo i kakvu flotu graditi. Želimo što više starih partnera privući u obnovi naše flote. Naravno, pri tome mislim i na hrvatske partnere koje jako želimo vidjeti u ovom strateškom poslu ruske države. Naš pravac je izgradnja nove riječne, ribolovne i tankerske flote, zatim naftnih platformi i brodova za njihovu opskrbu. Jeftinije nam je brodove kupiti u Koreji ili Kini, ali hrvatski brodovi su kvalitetniji. Ako bismo u budućnosti poželjeli prodati, recimo, brod izgrađen u Koreji, na njemu ne možemo zaraditi ni blizu koliko možemo na hrvatskom brodu. Želimo partnerstvo s hrvatskim brodogradilištima. Naglasak je na riječ “partnerski” - govori nam Nikolajevič, drugi čovjek “Sudoeksporta”, ne skrivajući simpatije prema Hrvatskoj.

Boris Anatoljevič
, zamjenik načelnika odjela civilne morske tehnike u Ministarstvu industrije i brodograđevne industrije, iznio nam je podatak kako Rusija sada raspolaže sa 100 brodogradilišta od Pacifika do Baltika.

Proizvođači opreme

- Prema federalnom dokumentu obnove ruske flote do 2015. godine planirana je izgradnja 700 brodova, od tankera do putničkih brodova. Postoji budžetni i nebudžetni dio programa obnove. Budžetni dio se odnosi na flotu koja će se graditi po narudžbama Ruske Federacije. Riječ je o ledolomcima, jaružalima, različitim patrolnim, istraživačkim i putničkim brodovima za određene linije. Dok se nebudžetni dio odnosi na narudžbe privatnih ruskih brodara - precizno nam kazuje Anatoljevič.

Pitamo koliko su vrijedni ti poslovi.
- Za navedeno petogodišnje razdoblje, od 2010. do 2015. godine, vrijednost svih ruskih narudžbi brodova bila bi osam milijardi dolara; nebudžetni dio pet milijardi, a državne narudžbe u vrijednosti od tri milijarde dolara. Natječaj će biti otvorenog tipa i očekujemo da će se prijaviti hrvatska brodogradilišta. Ne samo to, posebno smo zainteresirani i za hrvatske proizvođače brodske opreme. Željeli bismo da svoju proizvodnju prebace u Rusiju i transferiraju svoje tehnologije i znanje. Jasno je da ruska država želi svoje brodove graditi kod kuće, no mi nemamo dovoljno kapaciteta za to - pojašnjava Anatoljevič.

Na Hrvatskoj je da sada pokaže može li dobiti dio goleme dolarske torte. A ne zaboravimo kako su upravo ruske narudžbe spasile hrvatska brodogradilišta u vrijeme Domovinskog rata...

Zgrada HGK u mramoru

Reprezentativne prostorije Hrvatske gospodarske komore u Moskvi nalaze se u ulici Neglinaja, u samom središtu Moskve. Više od tisuću metara četvornih iznajmljenog prostora optočeno je crvenim i bijelim mramorom i mahagonijem. U blizini je i najskuplji moskovski hotel “Grand Hayatt”.

Propuštene prilike

Politički gledano, velebni ured HGK demonstrira novu stranicu hrvatskog političkog vrha prema Rusiji, a čiji sadržaj tek valja ispisati. Proteklih dvadeset godina hrvatsko-ruskih gospodarskih odnosa može se opisati kao povijest propuštenih prilika. Uglavnom, hrvatskom vrludanju zahvaljujući.Izdvojeno

09. kolovoz 2020 14:12