StoryEditor
HrvatskaVeliki obrat

Put prema izručenju Hrvatskoj otvoren: Uskok je zatražio istražni zatvor za braću Mamić zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela

Piše Marin Dešković/JL
23. lipnja 2021. - 11:15

Sudac istrage Krešimir Devčić odredio je istražni zatvor protiv Zdravka i Zorana Mamića. Uskok je zatražio istražni zatvor za braću Mamić zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela, piše Jutarnji.

Mamići imaju pravo žaliti se izvanraspravnom vijeću.

Istražni zatvor u ovome predmetu nužan je preduvjet da se od BiH zatraži njihovo izručenje. Naime, dok su BiH sudovi u dva prijašnja navrata odbili izručiti Mamiće prije svega zato što su djela koja su im se stavljala na teret počinjena prije 2014. kada je na snagu stupio bilateralni sporazum između RH i BiH o izručivanju vlastitih državljana, s ovim novim postupkom to nije slučaj.

Naime, kako je Zdravko Mamić sam priznao u svojemu iskazu, njegovi prvi susreti s osječkim sucima, za koje tvrdi da ih je podmićivao, datiraju ili s kraja 2016. ili pak, početka 2017. godine. Uz to ispunjena su još dva preduvjeta za izručenje. Riječ je o djelu iz domene organiziranoga kriminala i korupcije te djela davanja i primanja mita koje postoji i u kaznenome zakonu BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 18:04