StoryEditorOCM
HrvatskaUsavršavanje u turizmu Iliji je donijelo nagradu Plautilla

Prva nagrada za najbolji stručni rad studenta i mentora u domeni valorizacije kulturne baštine

Piše PROMO
25. kolovoza 2022. - 13:04

Ilija Host Dugandžić od malih nogu radi u obiteljskom hotelu u Poreču, i za to vrijeme je razvio zanimanje za turizam. Već tijekom preddiplomskog studija Zagrebačke škole ekonomije i managementa na studentskom danu karijera, Student Future Day, dobio je priliku raditi u odjelu nabave poznatog Hrvatskog turoperatora Uniline d.d. Iskustvo rada u agenciji pružilo je Iliji uvid u agencijsko poslovanje koje je do sada imao prilike vidjeti samo iz perspektive vlastitog hotela.

Stečena pozitivna iskustva za vrijeme nastave i izvan nje motivirali su me nastaviti studirati na ZŠEM-u, gdje sam odlučio upisati MBA Tourism, Hospitality and Events. Susretljivost profesora, rad tijekom studija, međunarodna razmjena studenata te događanja na kampusu, posebno Student Future Day, samo su neke od stvari zbog kojih sam svoje studiranje odlučio nastaviti ovdje“ – ističe Ilija.

Za usavršavanje u turizmu, hotelijerstvu u eventima, Ilija se odlučio zbog svoje ljubavi prema hotelijerstvu. Iako se u međuvremenu pojavila pandemija te je nastava prebačena online, Ilija je jako zadovoljan organizacijom nastave te svojim uspjehom i stečenim znanjima. Stručnu praksu na MBA programu Ilija je odradio u poduzeću Stories – udruzi jedinstvenih hotela Hrvatske. Upoznavanje s načinom rada i visokim standardima koje udruga ima prema hotelima za njega je bilo zaista inspirativno.

Profesori su na svakom predavanju davali konkretne primjere iz prakse. Aktivno učenje kroz razgovor s profesorima i kolegama i grupni projekti dio su svakog kolegija, što polaznike potiče na primjenu stečenog znanja, što mi je bilo iznimno korisno, ali i primjenjivo u mom poslovanju“ – ističe Ilija.

Studenti obično svoj studij završavaju diplomskim radom, a Ilija je uz diplomski rad s mentoricom Mateom Hanžek odlučio pisati i stručni rad za 7. Međunarodni kongres povijesnih gradova u Solinu. Uloženi trud se isplatio te im donio nagradu Plautilla za najbolji stručni rad studenta i mentora u domeni valorizacije kulturne baštine na temu „Stvaranje baroknih iskustava: Slučaj povijesnog festivala Giostra u Poreču“.

Osjećaj postignuća i pripadnosti znanstvenoj zajednici kroz sudjelovanje na kongresu mi je bilo ujedno i najljepše iskustvo za vrijeme studiranja“ – ističe Ilija.

Završetkom studija ostvario je svoj akademski cilj i danas aktivno radi na projektima vezanim uz svoje poduzeće. Studiranje mu je pokazalo važnost kontinuiranog učenja, a obukom za turističkog vodiča i voditelja agencije ove je godine započeo proces otvaranja turističke agencije kojom želi proširiti turističku ponudu grada Poreča.

Ilijina već spomenuta mentorica Matea Hanžek, MSc, MBA predavačica je na katedri za Marketing i turizam te je doktorand na sveučilištu University of Brighton, gdje radi istraživanje iz područja brendiranja turističke destinacije. Nakon završenog preddiplomskog i MBA studija ZŠEM-a, Matea je živjela i radila u Londonu. Prvo u konzultantskoj tvrtki "Horwath HTL", nakon koje joj je jedan projekt koji je radila za "Horwath HTL" otvorio vrata za rad u managementu "Corinthia" hotela, jednog od najluksuznijih hotela u Londonu. Nakon nekoliko godina rada u praksi, Matea je odlučila vratiti se visokom obrazovanju i pratiti stope djedova i baka koji su svi bili učitelji i profesori, te se seli u Edinburgh, gdje završava magisterij u području turizma, kulture i baštine na Edinburgh Napier University. Tamo osvaja Sveučilišnu medalju za najboljeg studenta u svojoj generaciji te Lee Allardyce Trofej za najbolju disertaciju u svojoj generaciji.

Matea radi i na raznim projektima u turizmu povezanim s destinacijskim marketingom i brandingom. Kroz godine Matea stječe i dodatno obrazovanje na London School of Economics and Political Science (LSE), BI Norwegian School of Management, Universitat Internacional de Catalunya (UIC) te na University of Oxford. Matea je i član Tourism, Hospitality and Events Research and Enterprise Research Group na University of Brighton, te je gost predavač na mnogim svjetskim partnerskim sveučilištima ZŠEM-a.

Svojim radom na ZŠEM-u Matea postiže mnogo uspjeha kroz kolegije koje predaje i u radu sa studentima vođena željom da znanja koja je stekla izvan Hrvatske primijeni i dijeli u Hrvatskoj. Kroz kolegije koje predaje stavlja veliki fokus na individualni rad sa studentima te na primjenu znanja u praksi pa tako svake godine sa studentima radi na stvarnim primjerima raznih tvrtki u Hrvatskoj, kao i na pisanju znanstvenih radova sa studentima i mentoriranje studenata za razna natjecanja u području marketinga i turizma.

Nagrada je mnogo, ali jedna od najdražih za mene je bila Plautilla, koju sam osvojila s Ilijom. Još jedna posebno draga nagrada je osvojeno regionalno natjecanje Adria Student Innovation Contest (ASIC) u sklopu Adria Hotel Foruma, gdje su studenti (Donat Šušak, Matija Brodić, Mario Mrkša, Grgo Vuković, Damir Kopljar i Damjan Vinković) pod mojim mentorstvom osvojili prvo mjesto“ – ističe Matea.

Intenzivan i predan rad studenata i profesora svakodnevica su na studijima Zagrebačke škole ekonomije i managementa, zbog čega se i postižu odlični rezultati i razvijaju uspješne karijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 09:04