StoryEditor
Hrvatskakronične boljke

Prosječan Hrvat pije najmanje jednu tabletu dnevno, lijekovi za živce su jedni od 'najpopularnijih' u Dalmaciji: donosimo popis deset najčešće korištenih

Piše Anita Belak-Krile
27. rujna 2018. - 21:20
ljekarna_kbc_split5-160812

Od svih bolesti, građani Hrvatske najviše tableta piju zbog problema u kardiovaskularnom, probavnom i živčanom sustavu, a u prošloj godini ukupno se na lijekove potrošilo više od šest milijardi kuna.

Od toga je 5,5 milijardi kuna potrošeno na lijekove na recept, dok su građani na lijekove bez recepta potrošili više od pola milijardi kuna.

Dalmatinske županije ne odstupaju puno od državnog prosjeka po skupinama lijekova koji imaju najveću potrošnju.

Muče nas probava i živci

U Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji na prvom su mjestu lijekovi za kardiovaskularni sustav, zatim oni za probavni, a na trećem su lijekovi za živce.

U Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj također su na prvom mjestu lijekovi za krvožilni sustav, na drugom mjestu su lijekovi za živčani, a na trećem za probavni sustav.

Za izvanbolničko liječenje kardiovaskularnih bolesti, u Splitsko-dalmatinskoj županiji lani je u ljekarnama kupljeno lijekova u vrijednosti od 66 milijuna kuna, Zadarskoj 28 milijuna kuna, Dubrovačko-neretvanskoj 21 milijun kuna te u Šibensko-kninskoj 17 milijuna kuna.

Ne računajući potrošnju u bolnicama, u Splitsko-dalmatinskoj županiji je na lijekove za živčani sustav u 2017. godini potrošeno 79 milijuna kuna, u Zadarskoj 33 milijuna kuna, a u Šibensko-kninskoj i Dubrovačkoj po 24 milijuna kuna.

Lijekovi za živčani sustav su skuplji od onih za krvožilni, otud i veći novčani iznosi iako im je potrošnja po broju dnevnih doza manja od onih za kardiovaskularne bolesti.

Potrošnja stalno raste

Prema najnovijem izvješću Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), ukupno gledano u 2017. godini u Hrvatskoj nije puno povećan broj dnevnih doza lijekova (2016. je bilo 1045 na tisuću ljudi, a 2017. – 1061), no u financijskom smislu troškovi su znatno porasli.

U odnosu na 2016., lani je tako potrošeno tristo milijuna kuna više na lijekove, ili čak 800 milijuna kuna više nego 2015. godine. Stalna povećana potrošnja lijekova pripisuje se produljenju životna vijeka i većoj informiranosti o liječenju.

Ipak, iako se svake godine sve više troši na lijekove, ne smanjuje se stopa smrtnosti. Posebno je to vidljivo u liječenju zloćudnih bolesti, gdje je lani potrošeno rekordnih 1,3 milijarde kuna na lijekove, ali nije smanjena smrtnost oboljelih.

Od svih skupina upravo je najviše potrošeno lijekova za liječenje zloćudnih bolesti jer su oni najskuplji, a slijede lijekovi koji djeluju na živčani sustav (833 milijuna kuna), lijekovi za probavni sustav i mijenu tvari (799 milijuna kuna), te lijekovi za kardiovaskularni sustav (785 milijuna kuna).

Uz standardno veliku potrošnju lijekova za kardiovaskularni, probavni i živčani sustav, bilježi se porast potrošnje lijekova koji djeluju na koštano-mišićni sustav (povećanje od 6,7 posto), urinarni sustav i spolne hormone (7,8 posto) i respiratorni sustav (5,6 posto). Iako je njihov udio u ukupnoj potrošnji nizak, značajno povećanje, od čak 13 posto, odnosi se na dermatike, lijekove koji djeluju na kožu.

Poludjeli za vitaminom D. A sunce?

Lijek s najvećom potrošnjom u 2017. godini, prema broju dnevnih doza, jest ramipril, lijek za tlak, druga je acetilsalicilna kiselina, a treći je također za liječenje hipertenzije – amlodipin.

Gledajući prvih 25 lijekova po potrošnji, značajno veću potrošnju u 2017. godini imao je vitamin D – kolekalciferol (26 posto), kao i hipnotik i sedativ zolpidem (11 posto) te popularni nesteroidni antiupalni lijek ibuprofen (10,2 posto).

 

Deset lijekova koji se najviše koriste

U prosjeku svaki građanin Hrvatske pije najmanje jednu tabletu dnevno, a lista lijekova koji se najviše koriste potvrđuje stare boljke: da patimo od kardiovaskularnih bolesti, visokog tlaka, masnoća u krvi, gastroenteroloških tegoba te da smo tjeskobni i depresivni.
 

1. ramipril
2. acetilsalicilna kiselina
3. amlodipin
4. atorvastatin
5. diazepam
6. furosemid
7. pantoprazol
8. ibuprofen
9. alaprazolam
10. kolekalciferol

 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 02:41