StoryEditor
Hrvatskaizbor top tema

Pročitajte u sutrašnjoj 'Slobodnoj Dalmaciji'

Piše PSD.
10. siječnja 2019. - 22:00
Naslovnica petak 11 01 19

Iz sutrašnjeg broja slobodne Dalmacije izdvajamo

SIJEČE SE TREĆINA ŠUME, A ŠOKIRANI SPLIĆANI PORUČUJU:
Dignut će se nas 20.000 za spas Marjana
(str. 16)

Očekivano, kao što smo napisali u prvoj rečenici jučerašnjeg članka, kombinacija bagera i marjanske šume stravično je zazvučala Splićanima.

Burne reakcije na tekst o sječi čak 20.000 stabala napadnutih potkornjakom pristizale su od ranog jutra na adresu redakcije "Slobodne". 

UZROK EKSPLOZIJE U ELEKTRANI U PLATU JOŠ JE NEPOZNAT
Tragedija u Dubrovniku: Jedan radnik poginuo, dva nestala, šest ozlijeđenih
(str. 3)

Tijelo poginulog radnika pronađeno je u tunelu pokraj turbine hidroelektrane. Uzrok požara utvrdit će se nakon očevida i vještačenja Forenzičkog centra "Ivan Vučetić", a zasad je poznato samo da je uzrok eksplozije i požara tehničke naravi.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić potvrdio je da je i bolnica u pripravnosti sve dok se akcija ne završi, a u stanju pripravnosti je i helikopter u Splitu, kao i najbliži bolnički centar u Splitu.

IVAN ĐAKIĆ I NAKON PRITVORA AKTIVAN, NA RAČUN SRBA...
Splićanin Ivan: Ma ko ih j..., Junior Đakić: Pozdrav, brate!
(str. 6)

Mladi Ivan, iako je rođen godinu nakon rata, iz nekog razloga raspiruje nacionalnu netrpeljivost na društvenim mrežama, pa je tako, podsjetimo, prije par dana prenoćio u pritvoru zbog morbidne objave na Facebooku. 

A iz HDZ-a se, kakve li slučajnosti, prije nego su ga iti pomislili izbaciti - sam iščlanio. Stranka i Vlada osudili su govor mržnje.

No, izgleda da ovo peckanje po prstima sina dugogodišnjeg političara nije uspjelo potaknuti na razmišljanje.

SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU 
Dvije inspekcije, jedna spoznaja: Jedina je nedužna dr. Ksenija Kaleb
(str. 8)

'Nitko od njih, osim dr. Ksenije Kaleb, pedijatrice koja je primila moga sina pred sam kraj njegova života (ponedjeljak 10. prosinca) na pregled i koja je jedina reagirala kako je trebala, nije nam dao do znanja da je Gabrijel u teškom, za život opasnom stanju.

Ovi s Hitne pomoći, međutim, nisu vrijedni mojih riječi, jer da su postupili kako je trebalo, danas bi Gabrijel bio živ i ne bi ga mi svaki dan posjećivali na grobu. Ljuta sam na sebe i svog muža jer smo im vjerovali', ogorčena je Ivana Bebić, majka preminulog Gabriela.

DIPLOMATSKA SRAMOTA
Hrvatska jedina uz Rusiju slavila Republiku Srpsku
(str. 7)

Zbog toga što je zajedno s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a Bosne i Hercegovine, prisustvovao Dodikovu derneku obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske u Banjoj Luci, hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio pozvan je u Zagreb. Očekuje se da će nakon konzultacija biti i povučen s veleposlaničkog mjesta u Sarajevu.

Nazočnost našeg diplomata na ovakvom skupu u Banjoj Luci, za koju u zadnje vrijeme znamo najviše po prosvjedima onih koji uzalud traže "pravdu za Davida", izazvalo je opće zgražanje u Hrvatskoj, a pogotovo u bombardiranom Šibeniku.

STRAVIČNO SVJEDOČANSTVO ZADRANKE O 20 GODINA ZLOSTAVLJANJA
Muž policajac 'obećao' mi je likvidaciju (str. 10)

Antonija Čvrk je sa suprugom i troje djece živjela u Zadru gdje su i ona i djeca stravično zlostavljani. Čvrk je jednom, stoji u sudskoj presudi, pred djecom repetirao pištolj u koji je prethodno stavio spremnik s mecima i naslanjao ga na Antonijinu sljepoočnicu prijeteći da će najprije ubiti nju, a potom i sebe.

Drugom prilikom prijetio je da će je zaklati kuhinjskim nožem, a jednom ju je gurnuo preko balkonske ograde držeći je za donji dio tijela. U oba slučaja, Antoniju je spasilo jedno od djece!

Vrijeđanje, psovke, verbalni i fizički napadi i tjelesno zlostavljanje bili su učestali, a Antoniju je u srpnju 2015. godine suprug teško izudarao po glavi dok je vozila automobil u kojemu su bila i njihova djeca. Krvarila je iz nosa, uha i usta, a od težih posljedica spasila su je dvojica susjeda, nakon čega je sklanjajući se od nasilja otišla kod svojih roditelja u Osijek.

DARKU KOVAČEVIĆU DARUVARCU PET GODINA ZATVORA
Presuda - poruka nasilnicima
(str. 12)

Sud je rekao sve. Neću stati dok ne budu kažnjeni svi sudionici koji su bili u kafiću kad se sve dogodilo.
Hvala vam svima diljem zemlje na podršci svih ovih mjeseci – kratko je poručila 38-godišnja Ana Gurlica, majka 18-godišnje Zadranke, nakon što je u četvrtak na Općinskom sudu u Zadru 31-godišnji Darko Kovačević Daruvarac osuđen na jedinstvenu kaznu od pet godina zatvora zbog teškog premlaćivanja i prijetnji smrću njezinoj 18-godišnjoj kćeri prošlog ljeta u kafiću "Chill out" u Zadru.

Nakon dva dana suđenja koje se odvijalo iza zatvorenih vrata, sutkinja Mitra Meštrović osudila je Daruvarca na četiri godine i šest mjeseci za teške tjelesne ozljede te na deset mjeseci za prijetnju, zbog čega je on u lisičinama nakon izricanja presude odmah prevezen u zadarski zatvor

Izdvojeno

07. srpanj 2020 23:23