StoryEditor
Hrvatskavažne obljetnice

‘Prisjetimo se s pijetetom‘: 75 je godina od proboja posljednjih zatočenika iz Jasenovca i 30 godina od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj

Piše Hina
22. travnja 2020. - 11:04
Tomislav Kristo/HANZA MEDIA

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) pozvao je u srijedu zastupnike da se s pijetetom dviju važnih obljetnica, 75. obljetnice proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac te 30. obljetnice prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj.

Cijeli državni vrh je danas u Jasenovcu na obilježavanju toga događaja. Prisjetimo se toga s pijetetom, pozvao je zastupnike Reiner na početku ovotjednog zasjedanja Hrvatskog sabora. 

Podsjetio ih je i da su na današnji prije 30 godina održani prvi višestranački slobodni izbori u Hrvatskoj, odnosno njihov prvi krug.

Tim izborima započelo je poglavlje novije povijesti Hrvatske i proces njenog osamostaljivanja, rekao je akademik Reiner.

Prvi krug izbora za tada trodomni Sabor, održan je 22. i 23. travnja 1990. godine, a drugi 6. i 7. svibnja. Izborima su prethodila dva značajna događaja u veljači 1990. godine, kada je formalno odobreno registriranje novih političkih stranaka u Hrvatskoj te su usvojeni ustavni amandmani kojima su legalizirani višestranački izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 23:39