StoryEditor
HrvatskaKupci, oprez

Prije mjesec dana upozoravali smo na mlijeko, a čitatelj nam sada šalje fotografije jogurta koji se prodaje u Splitu: Šokirao sam se kad sam vidio rok trajanja!

7. rujna 2019. - 20:24
Jogurt

Mjesec dana nakon što smo prozvali "Studenac" zbog prodaje mlijeka kojemu je istekao rok trajanja u jednoj trgovini u centru Splita, uvjerili smo se kako istu stvar, nažalost, rade i drugi trgovci.

Podsjetimo, čitateljica iz Splita informirala nas je krajem srpnja kako je u "Studenac" pošla kupiti svježe mlijeko Z'bregov i uočila kako trgovac na polici drži proizvode kojima je rok trajanja istekao tri dana ranije. Budući da djelatnice spomenutog dućana nisu reagirale kako je očekivala, odnosno promptno povukle staro mlijeko, naša je čitateljica sve prijavila Državnom inspektoratu, koji je zatekao isto stanje u prijavljenoj splitskoj trgovini "Studenca".

Sanitarni inspektori posla bi imali i u "Sparu", sudeći prema fotografijama koje nam je snimio i poslao čitatelj iz Splita D.R. (podaci poznati redakciji).

– Pošao sam u City Center one na "žutu srijedu", 4. rujna, i pritom odlučio obaviti kupnju i u "Sparu". Došao sam do hladnjaka s mliječnim proizvodima i vidio na polici kako imaju jogurte kojima je upola snižena cijena zbog, kako je pisalo, "skorog isteka roka trajanja". Vidio sam da je "Dukatov" tekući jogurt od litre poprilično snižen; koštao je 5,74 kune i uzeo sam jedan tetrapak. Na ambalaži sam, naravno, potražio rok trajanja i šokirao se kad sam vidio da prodaju tekući jogurt kojemu je rok istekao čak osam dana ranije, točnije 27. kolovoza! Nisam siguran je li tamo bila još koja takva boca, razljutio sam se i, na koncu, nisam kupio ništa – govori čitatelj.

Kako je ovaj slučaj moguć, odnosno zašto su kvarljivi proizvodi kojima je istekao rok i dalje u "Sparovoj" ponudi, pitali smo samog trgovca.

– "Spar Hrvatska" poštuje sve zakone i posluje u okviru istih te su nam kupci uvijek na prvom mjestu. Duboko se ispričavamo kupcu na nenamjernoj grešci te napominjemo kako je kontrola rokova trajanja kod artikala redovni radni proces. Poduzimamo sve mjere kontrole kako bismo našim kupcima garantirali svježinu i kvalitetu naših proizvoda – odgovorili su nam iz "Spara".

U ovakvim slučajevima novčane su kazne rigorozne – pravnu osobu, odnosno tvrtku, može se kazniti iznosom od 50.000 do 100.000 kuna, a odgovornu osobu u pravnoj osobi (djelatnika trgovine) koja je na tržište stavila neadekvatnu hranu, štetnu za zdravlje kupaca, novčanim iznosom od 5000 do 10.000 kuna.

Propisi su, inače, vrlo precizni – sukladno članku 10. st. 3. Zakona o hrani, smatra se da je za prehranu ljudi neprikladna sva ona hrana kojoj je istekao rok trajanja, tzv. "upotrijebiti do". Nesigurnu hranu nije dozvoljeno stavljati na tržište, a hrana je nesigurna ako je štetna za zdravlje i neprikladna za prehranu ljudi, stoji u istom Zakonu.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 14:31