StoryEditorOCM
Hrvatskau sridu

Pridobio je crkvene uglednike, hoće li i papu Franu dovesti u Sinj? Mira Bulja se proteklih dana nije moglo izbjeći, a dobio je i najduži pljesak na početku Alke

17. kolovoza 2022. - 08:41

Kod nas je grintanje uobičajena pojava.

Neki grintaju sebi u brk, neki naglas da ga čuje cijelo susjedstvo, a neki grintaju preko tipkovnica da ih oni koji žele mogu pročitati. Tako je jedan naslov ovih dana objavljen ovako. “Bulj: Nisam izabran da tinjam, gorim za Sinj.” A na to je uslijedilo grintanje: “Gori, gori, sve je gori.” Ono, ka, oće se reći, ne valja.

Vjerojatno pogađate da je riječ o sinjskom gradonačelniku Miru Bulju, s liste Mosta, koji je svoj mandat osvojio prošle godine i sveprisutan je bio osobito ovih dana kad su se u Sinju odvijali Dani Alke i Gospe Sinjske.

Svima nam je poznata ona Isusova: nije lako biti prorok u svome zavičaju, kad su ga u njegovu mjestu Nazaretu na početku javnog djelovanja izbacili iz sinagoge, riječima znamo te tko si i odakle si. Tako i u Sinju svi znaju Mira Bulja - u Cetinskoj su krajini i inače svi među sobom u nekom rodnom svojstvu, bližem ili daljem - štogod napravi nekome se sviđa, drugome ne, tako nam je i svima, međutim, malo je koji sinjski poteštat doživio što je Bulj ovih kolovoskih dana.

Najprije je na početku 307. Sinjske alke, kad je po protokolu pozdravljen od vojvode Marija Šušnjare, doživio najduži pljesak od svih spomenutih. Neki kažu da su to učinili oni njemu odani, blizu svečane lože, da se bolje čuje u izravnom televizijskom prijenosu. No, vidio sam i video na mobitelu snimljen negdje na kraju alkarskog trkališta, gdje je također odjekivao pljesak gledatelja.

Druga situacija dogodila se na kraju središnjeg misnog slavlja na Veliku Gospu. Nakon dvije godine ponovno je održana svečana procesija ulicama Sinja sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske i misa na otvorenom, koju je prvi put kao splitsko-makarski nadbiskup predvodio mons. Dražen Kutleša.

Na kraju misnog slavlja nadbiskupa i ostale uzvanike pozdravio je novi sinjski gvardijan fra Marinko Vukman, kojemu je ovo također bila prva blagdanska proslava.

Pozdravljajući gradonačelnika Bulja, koji je inače misu pratio s narodom, a ne iz počasne lože, fra Marinko ga je oslovio kao jedinstvenog i neponovljivog, što je izazvalo srdačan pljesak nazočnih.

Prijašnji gvardijan fra Ante Čovo gledao je samo kako biti blizu premijera Andreja Plenkovića, drugi ga nisu toliko zanimali.

image
Bozo Vukicevic/Cropix

Nije baš tako lako izmanipulirati gledatelje na Alci i vjernike na misi u Sinju, i zaraditi dva puta u tjedan dana pohvale na otvorenoj domaćoj sceni.

Očigledno je ipak da Sinjani poštuju svoga gradonačelnika Mira Bulja, što su i pokazali, jer imaju razloga na osnovi onoga što je do sada napravio, smatrati svoga poteštata kao boljega, a ne gorega, što neki misle.

Projekti gradske uprave

Evo samo nekoliko projekata s kojima se u nešto više od godinu dana istaknula nova sinjska gradska uprava.

Uređen je novi kružni tok na ulazu u grad, na državnoj cesti D1, čime su značajno smanjene gužve u prometu.

U samo godinu dana izgrađen je novi vrtić “Nikolino” u novoj crkvi svetog Nikole u Brnazama. U unutarnjem prostoru u tijeku je opremanje vrtića, a na igralištu je sve spremno za postavljanje sprava za igru djece. Svečanost otvaranja očekuje se početkom nove pedagoške godine.

Dječji vrtić “Muljika” u Glavicama grad Sinj je kandidirao za EU sufinanciranje, ovih dana je dobivena za vrtić građevinska dozvola, dok se istovremeno priprema dokumentacija za gradnju trećeg vrtića u Karakašici. Dakle, za razliku od Splita i Zagreba, i njihovih razvikanih gradonačelnika Puljka i Tomaševića, koji u godinu dana po ovom pitanju nisu napravili ništa i imaju popriličan broj neupisane vrtićke djece za ovu jesen, Bulj je u Sinju radio i jedan vrtić završio, drugi će se uskoro početi graditi, a treći je u planu. Tko je onda gori, a tko bolji?!

Po meni je, ipak, najznačajnija odluka donesena na sjednici Gradskog vijeća Sinja 3. kolovoza, i to jednoglasno, a radi se o mjeri koju je predložila gradska uprava na čelu s gradonačelnikom, pod nazivom “Ostani tu”, kojom će se mladima dodjeljivati do 75 tisuća kuna za rješavanje stambenog pitanja. Grad Sinj već dodjeljuje 10 tisuća kuna za prvorođeno dijete, 15 tisuća za drugorođeno i 30 tisuća za trećerođeno dijete u obitelji, a ovom mjerom nastojat će se mlade obitelji i rješavanje njihova stambenog pitanja staviti u središte svih politika u Gradu Sinju.

”Gradskom vijeću sam predložio odluku prema kojoj se svakoj obitelji koja ishođuje građevinsku dokumentaciju, kupuje građevinsko zemljište, kupuje, gradi ili dovršava prvu nekretninu za stanovanje ili se priključuje na komunalnu infrastrukturu od Grada Sinja udijeli čak 75.000 kuna”, kazao je Bulj u najavi mjere “Ostani tu” i još dodao: “Pozivam mlade da se kandidiraju za ovu mjeru tako da im možemo pomoći.

Mjera je namijenjena mladim obiteljima do 45 godina, a uključit ćemo i samce do 45 godina uz određene kriterije... Djeca, mladi i obitelji bit će u fokusu mog djelovanja i nijedna odluka neće biti donesena ako ne ide u korist povećanja nataliteta i boljeg života naših obitelji, nikad ne zaboravljajući naše stare i socijalno ugrožene.”

Miro Bulj nije političar od jučer. On je već nekoliko godina prepoznatljiv i aktivan zastupnik u klubu Mosta u Saboru. Mnogi ga doživljavaju i kao populista, no, iz gore navedenoga što radi u Sinju vidi se da je itekako čovik od riči. Da je tomu tako može se konstatirati i na temelju njegova govora dan poslije Alke kad je primio slavodobitnika Franu Ivkovića i izaslanstvo VAD-a.

Na kraju je pozvao i papu Franu da posjeti Sinj, kao mjesto koje je i prije tri stoljeća bilo predziđe kršćanstva. Neki mogu misliti da je to utopija, no samo nekoliko dana kasnije, na uočnicu Velike Gospe, misu je u Sinju predvodio papinski nuncij Giorgio Lingua. Tko zna, možda je bio i prethodnica Svetom Ocu, kojeg predstavlja u Republici Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 15:25