StoryEditor
Hrvatskaoporba traži opoziv

Premijer u Saboru branio Kujundžića, pa se nasmijao Baukovoj doskočici o Predsjednici i 'blagom smješku': 'Vi znate da se Bračani i Hvarani vole, pa tako i ja vas volim'

Piše Hina JL
16. listopada 2019. - 23:03

18:27 - "Vi ste teška politička kukavica, za razliku od mene. I nemojte se skrivati iza mene. Da ste htjeli, mogli ste promijeniti reprezentativnost liječnika u Zakonu o reprezentativnosti. I to pokazuje Vašu nesposobnost", uzvratio je Mirando Mrsić Kujundžiću, piše Jutarnji list.

"Hrabri gospodine Mrsić, jesam politička kukavica. Nisam u gimnaziji bio u partiji, nisam bio šef partije na fakultetu, nisam bio partijski kadrovnik na Rebru. U tom smislu sam politička kukavica. A u smisli medicine i Vi i ja znamo gdje smo", poručio je ministar.

--------------------

18:11 - Arsen Bauk iz SDP-a podsjetio je na kritike Kolinde Grabar-Kitarović iz kolovoza u kojima proziva ministra Kujundžića i kaže da se u zdravstvu nije napravilo ništa.

"Pa tko govori besmislice, vi ili predsjednica? Blagi smiješak", rekao je Bauk što je premijera prilično nasmijalo.

"Vi znate da se Bračani i Hvarani vole, pa tako i ja vas volim. Što se tiče članova i sastava Vlade, to je odluka predsjendika Vlade, većine, vladajuće stranke", kaže Plenković.

------------------

18:01 - Premijer Plenković je SDP-ovog Peđu Grbina nazvao "sportašem-prijaviteljem Povjerenstvu".

"To je jako bitno istaknuti kao karakternu osobinu", rekao je Plenković.

-------------------------

17:51 - Nakon premijera za govornicu je stao ministar Milan Kujundžić.

"Zahvaljujem vam se u ime Vlade, ministarstva, u svoje ime i ime hrvatskog naroda što ste omogućili ovu raspravu. Na početku ću se razgovarati na način kako to ide u znanosti i struci, brojevima i rezultatima. A onda, s obzirom da u Hrvatskoj osim papirnatih medicinara, za koje se izmišljaju lažne i nepostojeće katedre, izmišljaju se povjerenstva i birani bivaju u nastavnike, postoje i vrhunski stručnjaci koji znaju i promišljaju. U drugom dijelu ću vam se obraćati personalizirano. Mislim da Hrvati trebaju istinu, razgovarati se lijepo istoninom, gledamo se u oči. Ne na osobnoj razini, nego tko je tko, tko je što napravio, tko je u životu napravio ništa, osobito u medicini, a tko je radio nešto", rekao je Kujundžić.

"Povećane su 18 posto plaće liječnicima i sestrama, dok su u vrijeme SDP-a smanjivane. Nemojte više im braniti plaće, molim vas, radite štetu. I svi vas znaju. A isti taj sustav, na čelu s ministrom koji sada hoće diskutirati napravio je najsramniji čin u povijesti svjetske medicine. Eno, gore ga gledam, kolegu Mrsića. On ukida, liječnici nisu reprezentativni i liječnici postaju subjekt koji ne može pregovarati. Sramni čin o kojemu se smije cijeli svijet", poručio je Kujundžić.

"Već mi je gotovo, a taman sam počeo. O, Gospe moja", rekao je Kujundžić kad ga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio da mu je vrijeme za izlaganje isteklo.

17:33 "Vlada odbija sve navode iz prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru Kujundžiću", rekao je premijer Plenković na početku izlaganja.

"Ministar odgovorno obavlja svoje zadatke iz nadležnosti u zdravstvu. Ova Vlada poduzela je niz koraka kako bi unaprijedila i modernizirala hrvatsko zdravstvo. Ako se usporedimo s prijašnjim vladama, smatramo da smo ostvarili značajan iskorak. Dug u zdravstvu je naslijeđen. Mjerama koje provodimo na više područja očekujemo ostvariti racionalizaciju troškova sustava", kaže premijer.

Premijer Plenković potom je nabrojao sve ono što je sve Vlada učinila za zdravstveni sustav.

"Do kraja ove godine bit će usvojen nacionalni program protiv raka", najavljuje Plenković.

"Najveća vrijednost hrvatskog zdravstvenog sustava nedvojbeno su liječnici, medicinske sestre, čitavo medicinsko osoblje, kojima smo omogućili povećanje plaća", govori premijer.

Tvrdi i da Vlada poduzima mjere za reforme u zdravstvenom sustavu.

"Vjerujem da će i ova rasprava završiti kao i prošlogodišnja", poručio je na kraju Plenković.

-----------------------------

17:15 - Za razliku od oporbenih, zastupnici iz redova većine hvale rad ministra Kujundžića i stanje u zdravstvu. Zbog toga je došlo i do manjeg verbalnog obračuna.

"Ja u Vašem melodramatičnom obraćanju nisam čula nijedan valjani argument za smjenu ministra", rekla je HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović i dobila žestok odgovor.

"Unatoč Vašem plačljivom načinu na koji objašnjavate da ja melodramatično govorim, ja jako dobro poznajem ovaj sustav. Prije nego što sam došla u ove klupe, ja sam 20 godina radila u sustavu. I sada radim u sustavu, svakog ponedjeljka i utorka sam na klinici", ljutito je rekla Stjelja.

---------------------------

Zastupnici su u srijedu poslijepodne počeli raspravu o zahtjevu oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, što je inicirao u srpnju Most, uz potpise 32 oporbena zastupnika.

Zahtjev su podnijeli neposredno prije ljetne ustavne stanke, inzistirajući da se sazove izvanredna sjednica Sabora, no to im nije pošlo za rukom jer je Ustavni sud ocijenio da petina zastupnika nije ovlašteni predlagatelj izvanredne sjednice u vrijeme stanke.

U ime predlagatelja je govorila Ines Strenja koja je objasnila što sve zamjeraju ministru Kujundžiću. S ministrom u sabornici je i premijer Andrej Plenković.

"Godinu dana nakon prošlog opoziva nismo se daleko odmakli. Zbog toga smo podnijeli prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Bio je odgovoran za pripremu i provođenje reforme zdravstvenog sustava", kazala je, prenosi N1.

Kujundžiću je predbacila i to što nije uspostavio dijalog s medicinskim sestrama "radi zaštite prava iz radnih odnosa i poboljšavanja općih uvjeta rada i života".

Oporba proziva Kujundžića da u tri godine mandata nije niti započeo reformu zdravstvenog sustava, te da je propustio strateški upravljati sustavom i pravodobno donijeti Zakon o zdravstvenom osiguranju i osigurati njegovu provedbu.

Optužuju ga i da nije osnažio primarnu zdravstvenu zaštitu, te preustrojio i financijski stabilizirao sustav. Oporba ga proziva i za izostanak upravljanja ljudskim resursima što je dovelo do odljeva zdravstvenog kadra, te zatvaranja pojedinih bolničkih odjela zbog nedostatka liječnika i medicinskih sestara.

Također Kujundžiću predbacuju da je pokušao utjecati na pravosuđe kako bi spriječio donošenja presuda u korist liječnika zbog neisplate prekovremenih sati.

Za razliku od oporbenih, zastupnici iz redova većine hvale rad ministra Kujundžića i stanje u zdravstvu.

"PR-ovci u liku Mosta i SDP-a meni sutra otvaraju medijski i politički prostor da priopćim javnosti što smo sve napravili. Zahvaljujem posebno njihovim predsjednicima Petrovu i Bernardiću što otvaraju veliki medijski i politički prostor Ministarstvu zdravstva i Vladi", odgovorio je Kujundžić upitan za raspravu o njegovu opozivu.

Na pitanje hoće li mostovci i SDP-ovci uspjeti skupiti većinu za njegov opoziv Kujundžić je poručio da treba pričekati "priredbu u Saboru".

To je druga rasprava u Saboru o opozivu Kujundžića budući da se lani otprilike u isto vrijeme, također na  inicijativu Mosta, raspravljalo o istoj temi. Tada je oporba pobrojala čak 52 razloga zbog kojih ministar zdravstva mora otići.

#SABOR# MILAN KUJUNDŽIĆ# OPOZIV MINISTRA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 18:26