StoryEditor
Hrvatskaonline nastava

Premijer najavio da će praktički sve srednjoškolce poslati doma, u Splitsko-dalmatinskoj županiji konačna odluka do sredine ovog tjedna

7. prosinca 2020. - 19:51
Ništa nova - nastavnici šibenske Gimnazije već su u ožujku održavali nastavu preko interneta  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Većina županija najavila je da će od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražiti da se nastava u srednjim školama od ponedjeljka, 14. prosinca, prebaci online.

Tako ćemo praktički sve srednjoškolce staviti izvan sustava dolaska u škole do početka drugog polugodišta 18. siječnja iduće godine. Drugim riječima, s obzirom na to da zimski praznici traju tri tjedna, učenici srednjih škola 35 dana, od 14. prosinca do 18. siječnja iduće godine, bit će izvan obveze dolaska u škole.

Objavio je to u ponedjeljak na početku Vladine sjednice premijer Andrej Plenković, govoreći o radu škola u idućim danima. Premijer je istaknuo da je resorni ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs obavio niz razgovora sa županima, a konzultacije su održane i u ponedjeljak.

Već na modelu C

Dosad su devet županija te Grad Zagreb već ranije donijeli odluke da sve ili dio srednjih škola na njihovu području prijeđe na C model nastave, ili u najmanju ruku model B (mješoviti oblik nastave uživo i online u srednjim školama Krapinsko-zagorske županije).

Zagreb je tu odluku, i to više iz preventivnih razloga, donio u ponedjeljak, nakon što su objavljeni rezultati brzog antigenskog testiranja na 1925 učenika i 365 djelatnika iz 19 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola prošlog tjedna. Istraživanje je provedeno u cilju otkrivanja asimptomatskih slučajeva koronavirusa u školama, a preliminarni rezultati pokazali su da, slično kao i u drugim europskim zemljama, njihov broj nije velik. Prisutnost asimptomatske zaraze ustanovljena je kod ukupno 41 ispitanika, to jest 1 posto učenika osnovnih škola te 2,23 posto srednjoškolaca, kao i u 1,4 posto učitelja u osnovnim te njih 4,5 posto u srednjim školama, odnosno u prosjeku među 3,29 posto testiranih učitelja i nastavnika. U 75 posto razrednih odjela gdje se pojavio COVID samo je po jedan pozitivan učenik, a u ostalima po dva.

Iako iz većine županija stižu najave o potpunom prelasku srednjih škola na C online model nastave od ponedjeljka, konačne odluke bit će poznate tijekom ovoga tjedna. Naime, kako kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), i dalje se te odluke donose na regionalnoj (lokalnoj) razini, odnosno o modelima nastave odlučuju, kao i dosad, lokalni stožeri civilne zaštite u dogovoru s ravnateljima škola, osnivačima (županijama, gradovima) i epidemiolozima. Odluke se potom šalju na potvrdu Ministarstvu.

O tome će župani, kaže šibensko-kninski župan Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija, konzultacije održati u utorak.

– Postoje ozbiljna razmišljanja o prelasku na online model nastave u srednjim školama i u drugim sredinama, međutim, nećemo stvari lomiti preko koljena. Svatko će donijeti odluku ovisno o situaciji na lokalnoj razini – najavljuje Pauk.

Završna ispitivanja

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, kako je potvrdio Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ, takva će odluka biti poznata do sredine ovog tjedna.

– Zasad procjenjujemo situaciju i provodimo konzultacije s ravnateljima. Ovisno o procjeni situacije, te u suradnji s epidemiolozima, do srijede ćemo donijeti odluku za škole u našoj županiji. Najvažnije je da u ovom trenutku nastavnici i učenici provedu završna ispitivanja koja su uobičajena za kraj polugodišta – kaže Đonlić, dodajući da i njihovi podaci pokazuju da nema horizontalnog širenja virusa po školama, međutim, problem jest veliki pritisak na javni prijevoz.

U ponedjeljak je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo 306 COVID-pozitivnih učenika osnovnih i srednjih škola, a u samoizolaciji je 240 razrednih odjela, što je manje od deset posto u odnosu na ukupan broj od njih 3078. Pet škola u SDŽ-u (dvije srednje i tri osnovne) trenutačno je u cijelosti u online nastavi, odnosno C modelu.

Prvo polugodište za sve učenike završava u srijedu, 23. prosinca, a drugo počinje 18. siječnja iduće godine. Kako sada stvari stoje, najveći broj osnovaca u nastavi uživo ostaje do kraja prvog polugodišta, a već idućih dana znat će se i sudbina srednjoškolaca, odnosno hoće li se u cijeloj Hrvatskoj posljednjih desetak dana prvog polugodišta doista u cijelosti preseliti u virtualni svijet.

Stanje u klupama 7. prosinca


- 2009 COVID-pozitivnih učenika;
- 818 pozitivnih učitelja i nastavnika;
- 11.051 učenik u samoizolaciji;
- 631 djelatnik škola u samoizolaciji;
- 727 škola provodi nastavu uživo prema A modelu (53,42 posto), u C online modelu 148 škola (10,87 posto), 329 u kombinaciji A i C modela (24,17 posto), ostale prema B ili kombinaciji modela;

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 23:13