StoryEditor
HrvatskaNATAŠA BAN TOSKIĆ

Predstavnica obiteljskih liječnika optužila Beroša: ‘Ministar iznosi neistine, liječnici su na hitne prijeme poslali svega 2,8 posto pacijenata‘

Piše PSD
17. travnja 2021. - 19:29

Predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić bila je gošća Dnevnika N1 televizije gdje je komentirala optužbe koje je na račun KoHoma iznio ministar Beroš kada je rekao da su neki pacijenti morali odlaziti na hitne prijeme jer nisu mogli stupiti u kontakt s liječnicima obiteljske medicine. 

- Prema godišnjem izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, obiteljski liječnici u prošloj su godini na hitne prijeme uputili svega 2,8 posto pacijenata s kojima su radili u ordinacijama. Što bi, prenoseno u brojke, bila 2 pacijenta tjedno- rekla je.

- Problem opterećenosti hitnih prijema je prisutan u cijelom svijetu, pa tako i u cijeloj Hrvatskoj. Obiteljski liječnici ne rade 24 sata na dan. Oni dežuraju subotom, nedjeljom i blagdanom. Ako oni nisu dostupni u pojedinom času, to ne znači da su za sve odgovorni- dodala je Ban Toskić koja je ponovila kako su ono što ministar govori neistine. 

Osvrnula se i na cijepljenje rekavši kako timovi za cijepljenje nepokretnih osoba funkcioniraju samo u dvije županije. 

- Ministar je sam u svom planu i programu cijepljenja naložio formiranje mobilnih timova za cijepljenje nepokretnih osoba u domovima. Takvi timovi su zasad formirani samo u Splitsko-dalmatinskoj i Vukovarsko-srijemsoj županiji. Obiteljski liječnici gotovo jedini cijepe na velikim punktovima, a istodobno cijepe i docijepljuju u vlastitim ordinacijama. Nejasno je zašto se ministar odlučio za ovakve izjave- ističe.

- Zbog nemogućnosti da stupe u kontakt s pravim pozivnim centrima, pacijenti se obraćaju nama. Ukoliko želimo uspostaviti poziv, već je netko s one strane linije. To otežava pristup svim onim drugim ljudima koji nam se žele obratiti. Međutim, za to nisu krivi obiteljski liječnici, to je sistemska greška. Operacije i pregledi koji nisu najžurniji se odgađaju. Pacijenti su u strahu i ne znaju što će. Kome se obratiti? Naravno, svom obiteljskom liječniku- objasnila je i rekla kako će KoHom i dalje upozoravati na sve probleme u sustavu. 

O tome treba li ministar Beroš otići kazala je kako će tu odluku donijeti ministar i Vlada, a KoHom će se nastaviti boriti za svoju struku i svoje pacijente. 

-a primarnu zdravstvenu zaštitu otpada svega 5 posto zdravstvenog proračuna. Niti jedan tim nije gubitaš u primarnoj zdrabstvenoj zaštiti. Mi ne poslujemo i ne stvaramo gubitke. Za ostali dio sustava su odgovorni neki drugi”, rekla je Ban Toskić osvrnuvši se tako na izjave ministar financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 18:26