StoryEditor
Hrvatskautakmica je počela...

Predsjednička kampanja na korak do velikog preokreta: evo tko bi mogao izgurati predsjednicu s Pantovčaka, ovakav rasplet niti jedna anketa do sada nije detektirala

Piše Marina Karlović-Sabolić
7. prosinca 2019. - 11:30
pocasni_vod07-03042019_

Predsjednička kampanja na korak je od velikog preokreta. A glavna zvijezda tog preokreta mogao bi postati nezavisni kandidat Miroslav Škoro.

Tako bar sugerira posljednje istraživanje koju je za Dnevnik Nove TV telefonski na uzorku od 1000 ispitanika provela agencija Ipsos Puls.

Predsjednička utrka se zahuktava, pitamo vas: Kome ćete dati svoj glas? Koga želite gledati na Pantovčaku sljedećih pet godina? 

Ono donosi dva ključna pokazatelja koja Škori idu u prilog. Popularni pjevač samo za jedan postotni poen zaostaje za SDP-ovim kandidatom Zoranom Milanovićem. U slučaju da uspije ući u drugi krug, Škoro nadmoćnom većinom pobjeđuje i aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i bivšeg SDP-ovog premijera Milanovića. Što je rasplet koji do sada niti jedna anketa nije detektirala.

Brojke kažu slijedeće.

Da se danas održavaju izbori, Kolinda Grabar Kitarović dobila bi 27,4 posto glasova. Milanoviću bi pripalo 24, a Škori 23 posto.

Izbori su se, dakle, utijesnili, sva tri kandidata su unutar statističke pogreške i borba za ulazak u drugi krug će se, po svemu sudeći, voditi do posljednjeg daha.

Ako u veliko finale uđu predsjednica i Milanović, istraživanje pokazuje da Kolinda Grabar Kitarović bila u prednosti: ona bi dobila 44,2 posto glasova, a Milanović 39,2 posto.

No, iznenađenje slijedi ako u drugi krug uspije ući Škoro. On bi, prema projekciji IPSOS Pulsa, glatko mogao pobijediti i Kolindu Grabar Kitarović, i Milanovića.

Ako bi u drugi krug ušli Grabar Kitarović i Škoro, on bi dobio 45,2 posto glasova, ona 34,4 posto. Na birališta u tom slučaju ne bi izašlo 14,7 posto ispitanika, a odgovor “ne zna” za koga bi glasalo dalo je njih 5,7 posto.

U drugom krugu Škoro bi dobio, među ostalim i 31 posto HDZ-ovih birača, ali i većinu birača Zorana Milanovića, Kolakušića ili Pernara. Grabar Kitarović pak u ovom scenariju može računati na 66 posto birača HDZ-a i većina birača Dalije Orešković.

Ako bi u drugi krug ušli Škoro i Milanović, i u tom bi slučaju računica bila na Škorinoj strani. Škoro bi, kako pokazuje istraživanje, dobio 47,1 posto, a Milanović 36,9 posto. Nikoga ne bi biralo 10,3 posto ispitanika, dok je njih 5,7 posto kazalo je da ne zna za koga bi glasali. Škoro bi u tom slučaju dobio većinu birača HDZ-a, njih 74 posto, i 61 posto birača Kolinde Grabar Kitarović.

Hoće li do ovog preokreta doista doći odlučit će kampanja u idućim tjednima. Škoro se predstavio kao kandidat promjene koji ošro kritizira i predsjednicu i bivšeg SDP-ovog premijera kao predstavnike statusa quo. Privlačan je biračima desnice, ali i protestnim glasačima mlađe generacije.

Upravo u njima i leži njegova najveća snaga, ali potencijalno i najveća slabost. Jer dobiti njihove simpatije je jedna stvar, a osigurati njihov dolazak na biralište sasvim drugi izazov.

Rejting Kolinde Grabar Kitarović nešto je niži u telefonskim nego u terenskim istraživanjima. Milanović ima svoju vjernu publiku, ali ne uspijeva, bar ne za sada, dobiti potporu više od četvrtine biračkog tijela.

No, utakmica je praktički tek otpočela. A u njoj će, po svemu sudeći, golovi padati i u posljednjim minutama.

Ostalima mrvice

Uz iznimku Mislava Kolakušića, koji bi, prema ovom istraživanju, dobio 8,2 posto glasova, ostali kandidati mogu se nadati samo mrvicama. Ivan Pernar bi tako dobio 2,9 posto, Dejan Kovač 2,6 posto, Dalija Orešković 1,3 posto, a Dario Juričan (alias Milan Bandić) 1,2 posto. Anto Đapić, Katarina Peović i Nedjeljko Babić za sada imaju potporu manju od 1 posto.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 09:10