StoryEditorOCM
Hrvatskasjednica vlade

Plenković o NDH: To je bila fašistička, totalitarna država trajno obilježena zločinima i terorima. Svako povezivanje današnje Hrvatske s njom je neprihvatljivo

Piše PSD
14. travnja 2022. - 13:15

U 12:30 u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjiižnici počela je sjednica Vlade, a na samom početku premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor.

Hrvatska je najnovijim izdanjem euroobveznice potvrdila status atraktivnog izdavatelja u kojeg ulagači imaju povjerenja, rekao je Plenković.

- Postignuti uvjeti potvrda su statusa Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja te dokazuju snažno povjerenje ulagatelja u kvalitetu hrvatskog duga na međunarodnom tržištu, što je u konačnici omogućilo da upravo Hrvatska otvori put izdanjima euroobveznica i ostalim državama u regiji, rekao je Plenković.

Izdanje je po njegovim riječima realizirano u uvjetima i okolnostima rastuće inflacije, zaoštravanja monetarnih politika centralnih banaka i posljedično rasta kamatnih stopa i prinosa na tržištu i agresije Rusije na Ukrajinu, pri čemu je interes međunarodne investicijske zajednice bio je vrlo značajan.

Naime, podsjetio je, ostvarena je potražnja u ukupnom iznosu od gotovo tri milijarde eura te je interes za upis prikupljen od najkvalitetnijih investitora.

Osvrnuo se i na obilježavanje Svjetskog dana Roma, a potom je osudio NDH i povezivanje NDH s današnjom Hrvatskom.

- NDH je bila fašistička, totalitarna država trajno obilježena zločinima i terorima. Ona je, nažalost, dio naše povijesti na koju trebamo podsjećati i bezuvjetno osuđivati. Zbog svog karaktera, NDH predstavlja negaciju svih ustavnih vrednota RH, kazao je Plenković.

- Svako povezivanje današnje Hrvatske s ustaškim režimom i poricanje zločina je povijesno netočno, za Hrvatsku štetnu, a za našu vladu neprihvatljivo, dodao je.

Komentirao je potom na obilježavanje Svjetskog dana Roma, a potom je osudio NDH i povezivanje NDH s današnjom Hrvatskom.

'Vlada je u proteklih nekoliko godina udvostručila proračunska sredstva za projekte važnih za ovu nacionalnu manjinu', kazao je pa komentirao kako je do 500.000 Roma ubijeno tijekom Drugog svjetskog rata. Progon i ubijanje je ozakonjeno 30. travnja, ubijani su Srbi, brojni antifašisti, NDH je bila fašistička, ona je dio naše povijesti i treba na to podsjećati i osuđivati. Pobjeda nad tim je istinski temelj Hrvatske i svako povezivanje današnje Hrvatske s NDH je štetno i neprihvatljivo', kazao je pa se osvrnuo na izbacivanje ruskih diplomata iz veleposlanstva u Zagrebu.

'Reducirali smo broj članova u ruskom veleposlanstvu i to je jasna politička poruka Rusiji zbog neprihvatljive agresije na Ukrajinu', kazao je.

Potom se osvrnuo i na razgovore sa sindikatima o plaćama.

Mislim, da smo razinu socijalnog dijaloga podigni na najveću moguću razinu i stoga smo najavili da će se nastavak pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora održati 26. travnja. Važno je da aktivnosti dobro pripremimo i organiziramo susret, vjerujem da ćemo pronaći rješenje za radnike i gospodarstvenike.

U našem smo mandatu dosad plaće državnih i javnih službenika povećali između 25 i 40 posto, ovisno o sektoru.

Vlada čini maksimalne napore da udar na ekonomski standard hrvatskih obitelji bude što manji. Ublažili smo raste cijena plina i struje, država je napravila maksimalne napore. Gotovo da nema segmenta u kojem nismo reagirali. Dio odgovornosti je i na trgovcima, moraju voditi računa o cijenama i pokazati široku društvenu odgovornost.

Potom je pohvalio rad hrvatskih policajaca vezanog uz pad kriminalne skupine koja se bavi krijumčarenjem droga.

'Hrvatska je sigurna destinacija i želim zahvaliti radu policije i pohvaliti borbu protiv organiziranih kriminalnih skupina.'

Dotaknuo se i izvještaja o padu bespilotne letjelice.

'Treba shvatiti ozbiljnost, a to je da je u Zagrebu srušena letjelica, naoružana aviobombom, prilikom pada je došlo do eksplozije. Bila je prilagođena da nosi oružje. Detalji su izrazito bitni, potvrđuju ono što smo komunicirali cijelo vrijeme, a to je ono što je točno i istinito. Treba se utvrditi kako je završila gotovo u centru Zagreba. Da smo ozbiljno shvatili poruku vidjeli ste iz preleta francuskih borbenih aviona. Mi ćemo nastaviti s ulaganjem u obranu, proračun je oko 7,2 milijarde kuna što je najveći proračun u mirnodopskom razdoblju. Ta poruka je izuzetno važna', zaključio je.

Vlada će donijeti i dvije odluke o potporama kroz Program potpore poljoprivrednicima na području Sisačko-moslavačke županije i Program potpore za proizvođače šećerne repe.

Hrvatskome saboru Vlada će se očitovati na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću, ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću i ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću.

Prijedlog je u saborsku proceduru upućen na inicijativu Mosta, a potpisao ga je 31 oporbeni zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 10:25