StoryEditor
Hrvatskasjednica Predsjedništva

Potres u HDZ-u: zbog govora mržnje bit će isključeno najmanje 15 članova stranke!

Piše Rozita Vuković/JL
11. studenog 2019. - 20:42
hdz6-081119 copy

U HDZ-u je u 14 sati hitno sazvana sjednica Predsjedništva stranke. Iako je šef HDZ-a Andrej Plenković nakon 2,5-satne sjednice novinarima kazao da je glavni smisao sastanka bio dogovaranje daljnjih aktivnosti oko kampanje te da se raspravljalo o rejtingu stranaka i o pripremama za kongres Europske pučke stranke, doznajemo da je u prvom planu bila afera s WhatsApp i Viber grupama.

Podulje izlaganje o tome imali su, doznaje Jutarnji, Plenković i njegov savjetnik Mario Kapulica, koji je, govore u HDZ-u, član svih tih grupa i koji je navodno sve i pokrenuo. Navodno je održao osebujan govor, pun floskula, te pozivao na sankcije.

Doznajemo da je Dubravka Šuica, navodno, kazala da sada možda nije dobro pokretati to pitanje, ali joj se, kažu neki sudionici sastanka, Plenković oštro usprotivio. Plenković je nakon sastanka dao izjavu novinarima.

- Zaključili smo da u HDZ-u, otkako sam na čelu, svaki član ima punu slobodu izražavanja, mišljenja, govora, kao i zauzimanja stavova i kritika, ali nećemo tolerirati govor mržnje i neprimjerene komunikacije koje se odvijaju, koje su izvan svih uzusa elementarne pristojnosti, a kamoli lojalnog i odgovornog djelovanja članova stranke - kazao je Plenković, te dodao da će sankcije biti “zadaća nadležnih županijskih i gradskih organizacija čiji su to članovi.”

- Par primjera koje ste vidjeli ne zaslužuju biti dio najjače, najodgovornije, najuspješnije hrvatske stranke. Odlučivat će časni sudovi. Bitno je da takvih praksi u HDZ-u ne bude. To su zatvorene grupe, žao mi je što ranije nisam znao za tu komunikaciju. Sada kada znamo, nadležni će poduzimati mjere – rekao je šef HDZ-a. Osvrnuo se i na izjave Davora Ive Stiera.

- Uvjeren sam da kolega Davor Ivo Stier, kao humanist i kršćanin, ne podržava izjave koje, garantiram, ne bi odobrio ni Ivan Pavao II., na kojeg se pozvao u svom komentaru. Tu moramo staviti sa strane nečije ambicije i korištenje situacija koje se događaju, od fakata, činjenica i odgovornog ponašanja stranke sukladno statutu i etičkom kodeksu – rekao je Plenković.

Iako je ranije kazao da za takve objave nije znao, mnogi HDZ-ovci su kazali da su neke od tih spornih objava stare više od pola godine, te da je Plenković “sigurno znao za njih” te sada iskoristio situaciju da se obračuna s nekima jer se u tim grupama, kako kažu, najviše kritizira sam Plenković i njegovo vođenje stranke. Dio HDZ-ovaca u ponedjeljak je komentirao i da je loše pred predsjedničke izbore otvarati to pitanje.

I glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je kako će svi oni koji su preko WhatsAppa i Viber grupa slali poruke mržnje i pozivali na nasilje biti sankcionirani.

- Ovdje se radi o porukama mržnje, pozivima na nasilje, porukama koje zagovaraju nelojalnost HDZ-u, koje pozivaju naše članove da glasaju za druge kandidate. To je ponašanje koje je neprihvatljivo. Svatko, naravno, može govoriti slobodno, ali ne može pozivati na nasilje i fizičku likvidaciju drugih osoba s kojima se politički ne slaže. Onaj tko želi takvo što izgovarati ne može biti član HDZ-a – bio je oštar Jandroković.

Rekao je da će se županijskim organizacijama dati naputak da provjere tko su ljudi koji su koristili takav rječnik te da je moguće i isključivanje, javlja Jutarnji.

HDZ će isključiti najmanje 15 članova

Kako je večeras objavio 24 sata, zbog afere Whatsaap i Viber će biti isključeno najmanje 15 članova stranke. Na teret im se stavlja govor mržnje i pozivanje da se glasa protiv Kolinde Grabar-Kitarović u spornih grupama.

“Ja bih njih radije leđno niz Savu.” “Može i da puštamo vence niz Dunav.” “Dragi moji prijatelji, vi niste baš ni racionalni ni štedljivi. Vi znate koje bi opterećenje za proračun RH bilo zatvoriti tu gamad. Puno je jeftinije metoda “leđnog” plivanja niz Savu. Brzo, jeftino i ekološki osviješteno.” “Metak u čelo.” “Svakodnevno ga treba bojkotirat i njegovu ljevičarsku protunarodnu masonsku politiku.” “Pogodio Škoro skoro sve mete.” "Na žalost, glas za listu je glas za Plenkovića i njegove janjičare. Moj glas neće dobiti. I mislim da je to za dobro HDZ-a."

To su, kako smo izvijestili, neke od poruka objavljene u Viber grupi “Zna se HDZ” koje su, kako tvrde u vrhu stranke, razljutile šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i zbog  kojih stranka raspravlja već nekoliko dana.

Bačić: Među onima koji vrijeđaju ima i poznatih HDZ-ovaca

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić osudio je u ponedjeljak "govor mržnje i verbalno nasilje" u komunikaciji dijela članova HDZ-a na zatvorenim grupama društvenih mreža, ističući kako će takvi biti sankcionirani, pa i oni koji su poznati široj hrvatskoj javnosti.

"Ima imena koja su poznata široj hrvatskoj javnosti. Za mene je to, kad sam vidio, bilo iznenađenje. Sada slijedi postupak pri Časnom sudu HDZ-a koji će jasno odgovoriti na takva podmetanja koja su štetila HDZ-u. Nećemo dozvoliti da takvi napisi i takve objave štete našoj kandidatkinji", izjavio je Bačić za Dnevnik Nove TV.

Pozdravio je odluku Predsjedništva HDZ-a da se takvo ponašanje osudi te najave sankcije.

"Dobra je i uvijek dobrodošla odluka Predsjedništva HDZ-a da govor mržnje i verbalno nasilje ne mogu biti u najjačoj političkoj stranci u Hrvatskoj, u obitelji HDZ-a. Takvo verbalno nasilje ne može stanovati ni u hrvatskom društvu, stoga je dobro da takve članove koji prijete, koji vrijeđaju sankcioniramo i udaljimo iz HDZ-a. I stoga će ta odluka itekako dobro doći upravo u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović za njezin drugi mandat", poručio je Bačić

Upitan znače li te sankcije isključenje iz stranke, odgovorio je kako je Predsjedništvo o tome raspravljalo i u petak, a danas i osnažilo svoju odluku kojom je zadužilo predsjednike županijskih i gradskih organizacija da članove "koji pišu takve grozne objave u svojim grupama" sankcioniraju sukladno stranačkom Statutu i Etičkom kodeksu.

Ne misli da bi neki od tih članova svojim otvorenim navijanjem za Miroslava Škoru mogli ugroziti HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović.

"HDZ je prejak. Možda postoje takvi određeni simpatizeri, pa možda i neki i član HDZ-a, no takav način postupanja neće proći u HDZ-u i oni koji drže da su neki drugi kandidati bolji, otvorena su im širom vrata. Mjesto im nije u HDZ-u, stranka u potpunosti stoji iza naše kandidatkinje", zaključio je Bačić.

Hina

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 13:26