StoryEditorOCM
Hrvatskaizrazio žaljenje

Plenković: ‘Žalim zbog smrti djevojčice Madine, ali Božinović ostaje ministar‘. Nije htio komentirati izjave dr. Markotić o ispitivanju cjepiva na djeci

Piše psd
24. studenog 2021. - 13:30
Zagreb, 241121 Sabor je ponovno poceo sa radom. 9. sjednica zapocela je aktualnim satom. Na fotografiji: Andrej Plenkovic.

Premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog smrti djevojčice Madine Hussiny, kazao kako će Hrvatska poštovati presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), te kako Davor Božinović ostaje ministar unutarnjih poslova, prenosi HRT.

Poštovat ćemo presudu, izuzetno nam je žao zbog smrti djevojčice, a ministar će raditi svoj posao i na ovom predmetu i dalje, odgovorio je premijer Andrej Plenković u saborskom "aktualnom prijepodnevu" Viliju Matuli (ZLB) koji je ustvrdio da ta presuda pokazuje duboku nekompetenciju hrvatskog upravljanja migracijama i ozbiljno ugrožava ulazak u Schengen, te upitao hoće li se Davoru Božinoviću zahvaliti na suradnji.

- ESLJP je presudio da su Hrvatska, preciznije vaša Vlada, odnosno vi premijeru, krivi ste za povredu prava na život djevojčice Madine iz Afganistana, ta je presuda jedan od najvećih udaraca za vašu Vladu, kazao je Matula.

Premijer odbacuje tvrdnje o osobnoj ili Vladinoj odgovornosti.

- Čestitam što se tiče performansa, vidi se da ste glumac, ali baš takvu podvarijantu J'accuse (Optužujem), da sam osobno odgovoran za to što se dogodilo, ili Vlada (odbacujem), poručio mu je premijer.

Izrazio je žaljenje zbog smrti djevojčice, čime su, dodao svi bili šokirani i potreseni.

Kad je pak o presudi ESLJP riječ, ističe kako je od nadležnih zatraženo da je temeljito prouče i analiziraju.

Plenković je naglasio i kako danas postoji ozbiljan globalni problem, problem nezakonitih migracija, krijumčara, nesretnih obitelji, ali i orkestriranu, organiziranu nezakonitu migraciju gdje mnogi koriste situaciju ne bi li došli u članice EU i to kroz različite situacije.

- Ono što ne želimo, ne želimo ljudske tragedije, granica se prelazi na graničnim prijelazima, svi koji dođu na granicu i zatraže azil imaju tretman kakav im po zakonu pripada. Oni koji idu na nezakonit način, ne mogu ući, ne samo u Hrvatsku, nego u bilo koju zemlju EU, naglasio je.

Matula nije zadovoljan premijerovim odgovorom, uzvraća mu da je izrazio sućut, no da se nije službeno ispričao obitelji stradale djevojčice Madine.

Premijer nije želio komentirati navodne izjave Alenke Markotić da se cjepivo mora ispitati na nečijoj djeci da bi bilo sigurno.

- Nisam gledao emisiju i ne znam je li to što ste citirali tako, je li bilo u kontekstu, odgovorio je Nikoli Bartulici (DP) koji je naveo kako je Markotić u jednoj televizijskoj emisiji rekla - A na čijoj ćemo djeci ispitati cjepiva? Dakle, brojna cjepiva rađena u zapadnim zemljama ispitivana su u siromašnim područjima Azije i Afrike. Na sirotinjskoj djeci, na nečijoj djeci se to mora ispitati da bi moje dijete bilo sigurno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 01:02