StoryEditor
HrvatskaJUTARNJA PORUKA

Plenković sindikatima: Ovo je nepotrebno i nekorektno. Ne ići u školu nije normalno. Zovu nas roditelji i pitaju što ćemo

Piše PSD
22. studenog 2019. - 11:16

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade održao je uvodnu riječ u kojoj se dotaknuo štrajka u školama i pregovora sindikata i Vlade. Sindikatima je poručio da su nekorektni i da se u školu mora ići.

"Jučer je bio mirni prosvjed koji poštujemo, ovo nije Vlada koja nije išla ususret pravima radnika, povećanju plaća i mirovina, malo smo i odgovorni što su se povećale plaće u našem mandatu za 11,49 posto, što ćemo danas na Vladi nakon pregovora sa sindikatima državnih službi potvrditi kao dogovor – kazao je premijer.

Poručio je kako Vlada želi nastaviti razgovarati, tražiti rješenja te da je najbitnije da većina javnosti shvati da je ovo Vlada u kojoj će u četiri godine mandata temeljem temeljnog kolektivnog ugovora plaće porasti za 18,3 posto.

"Važno je da svi shvate, imali smo konzistentnu politiku plaća. Mi smo svjesni da naši partneri i pregovarači s druge strane stola, svi imaju jedno dugo pamćenje, njihova perspektiva nije samo razgovor s aktualnom vladom. Mi u cijelom mandatu rješavamo popriličan broj kostura iz ormara. Nastojat ćemo popraviti što možemo – nastavio je Plenković i pozvao sindikate na nastavak razgovora.

"Pozivam predstavnike sindikata na razgovore, mi moramo još malo tu odrazgovarati, pronaći rješenje. Ono što je sigurno i što odgovorno tvrdimo i što ministrica zna, apsolutno dijelimo stav da ne ići u školu nije rješenje.

Štrajk prema Vladi koja podiže plaće jamačno za 18 posto samo zbog pitanja optike o koeficijentu, za koji ne kažemo da nije nelogičan, dapače, ne može biti dovoljan razlog da se ide na paralizaciju školskoga sustava, da se dovode u pitanje nadoknade", rekao je Plenković.

 Tvrdi kako svi moraju pokazati stupanj odgovornosti.  

- Ovo nije pitanje emocija, ovo je pitanje racija, argument o reformi koja zahtijeva dosta ulaganja, točno. Mi hoćemo razgovarati, razgovaramo stalno. Optuživati Vladu da ne razgovara to nije točno, ni u kojoj varijanti.

Taj argument ne stoji. Apeliram i na roditelje i na djecu, da svi skupa shvate da ne ići u školu nije normalno. U školu se mora ići, zato škola i postoji - rekao je Plenković, dodavši da Vladi koja povećava plaće nije korektno raditi bunt na temi koja se odnosi na djecu.

"To racionalno nije korektno, politički nije korektno. Bili smo vrlo uviđavni do 15. studenoga štrajk je plaćen, ovo što se radi od utorka je i nepotrebno i nekorektno. Zovu i nas roditelji i pitaju što ćemo, dokle ćemo ne ići u školu s našom djecom. Pitaju ljudi – poručio je predsjednik Vlade.

#ANDREJ PLENKOVIĆ#ŠTRAJK PROSVJETNIH RADNIKA

Izdvojeno

02. srpanj 2020 23:45