StoryEditor
HrvatskaAnaliziramo

Plenković se zbog propusnih bokova na desnom krilu već jednom opekao, a Kolinda u stožeru nema tri perjanice HDZ-ove desnice. Može li, unatoč tome, pobijediti Škoru?

Piše Marina Karlović-Sabolić
23. kolovoza 2019. - 10:57

Na prvu, činilo se kako sve teče po planu.

Činilo se da je HDZ u izborni stožer svoje predsjedničke kandidatkinje odlučio gurnuti svoje najjače snage. Da su u vladajućoj stranci zatrpali ratne sjekire, pomirili zavađene klanove i međusobne razlike gurnuli u stranu.

Da su se u HDZ-u, kao u pučkoj školi, na parove razbrojali, pa se tako zna tko je zadužen za Crkvu, tko za stranački teren, a tko za najozbiljnijega izazivača Miroslava Škoru. Sve kako bi zatvorili bokove na svojem desnom političkom krilu, koji su se na prošlim EU izborima pokazali tragično propusnima.

Činilo se, dakle, da se Andrej Plenković već opekao jedanput. I da očito više ništa ne želi prepustiti slučaju.

No, već dan poslije, pojavile su se naznake prvih pukotina u zacrtanom planu.

Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih i europskih poslova koji je podnio ostavku jer Plenkovićev pakt sa HNS-om i SDSS-om smatra protuprirodnim za vlastitu stranku, objavio je da neće napadati Škoru. S pedigreom političara koji dolazi iz obitelji stasale u Pavelićevoj NDH, političara bliskom konzervativnim crkvenim pokretima koji podupire Hod za život, upravo Stier je trebao biti jedna od ključnih uzdanica kampanje Kolinde Grabar Kitarović. I svojim angažmanom spriječiti odljev glasova sa desnice ka Škori.

- Podržat ću Kolindu Grabar Kitarović i pomoći, ali neću sudjelovati u stožeru. Ne pada mi na pamet napadati Miroslava Škoru. Naš je protukandidat Zoran Milanović, a ne Škoro – izjavo je u četvrtak Stier.

Njegova poruka ne može biti jasnija. On ne želi stvarati nove podjele na desnici. Ne želi biti onaj tko će se obračunavati sa Škorom samo zato se on drznuo kandidirati kontra HDZ-ove predsjednice. I neće biti član najužeg predsjedničinom izbornog tima.

U stožeru Kolinde Grabar Kitarović neće ovoga puta biti ni Milijana Brkića, jednog od ključnih ljudi za njezinu pobjedu nad Ivom Josipovićem. Što je razumljivo, obzirom da zamjenik predsjednika HDZ-a za sobom vuče neke neraščišćenih računa sa hrvatskim pravosuđem.

No, što ako se obistine glasine da u stožer nije pozvan ni Miro Kovač – još jedan prominentni HDZ-ov političar koji u desnom krilu stranke ima popriličan ugled?

Upravo Kovač je prije pet godina bio šef izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović, no danas je njegovo ime – bar za sada – ne spominje ni u kakvim kombinacijama.

Kovača, koji je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Plenković je zaobišao i na HDZ-ovoj listi za EU parlament. Mnogi u vladajućoj stranci i danas smatraju da HDZ ne bi – da su Kovač i Stier predvodili tu stranku na europarlamentarnim izborima – doživio neuspjeh. Te da pored njih, kao autentičnih imena hrvatske desnice – Suverenisti Ruže Tomašić ne bi imali nikakve šanse.

Kovač je nakon toga objavio da će na idućim unutarstranačkim izborima konkurirati Plenkoviću za čelnu poziciju u HDZ-u. Pa je, bar za sada, zaobiđen i u predsjedničkoj kampanji.

Činjenica da u stožeru Kolinde Grabar Kitarović nisu u ovom trenutku tri najjača imena desne struje HDZ-a mogla bi je skupo koštati.

Pogotovo jer će svoju glavnu bitku zapravo voditi protiv svjetonazorski bliskog Škore. A ne kandidata ljevice Zorana Milanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 01:50