StoryEditorOCM
Hrvatska‘slušaju milanovića‘

Plenković: Oporba se nastoji izvući iz gliba glasovanja za Putina pa lažu da netko nekome blokira dolazak na plažu

Piše Hina
23. siječnja 2023. - 19:31
Zagreb, 230123. Trg zrtava fasizma 4. Sredisnjica HDZ-a. Sjednica sireg Predsjednistva HDZ-a. Na fotografiji: Andrej Plenkovic dao je izjavu medije.Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković optužio je u ponedjeljak oporbu, koja traži povlačenje prijedloga Zakona o pomorskom dobru iz procedure, da u eter baca lažne teze te se skretanjem pozornosti nastoji izvući iz gliba svog glasovanja za Putina i protiv Ukrajine.

"Oni se nastoje izvući iz gliba i živog pijeska svog glasovanja za Putina i protiv Ukrajine. Sad cijela ta ekipa nastoji prekriti sramotu koju su učinili Hrvatskoj, slušaju naravno Milanovića u toj cijeloj priči. Nastoje da se to nekako zaboravi te postavljaju u eter ove lažne teme na koju smo već odgovorili u Saboru", rekao je Plenković nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Dodao je i kako je "jedna od tih iz gliba u Saboru rekla da je HDZ kvislinška vlada, a nitko iz gliba nije reagirao".

"Kad naša zastupnica pogriješi, ja kažem da je pogriješila, ona se ispriča, onda o tome raspredamo 10 dana, a kad ova ista na koju se referirala stalno Vladu zove ‘kvislinškom‘ onda je problem pa ćemo mi reagirati", rekao je Plenković.

Očekuje kaže, da, blokiraju govornicu, "da Butković ne može doći za govornicu u Hrvatskom saboru, jer izmišljaju laž da netko nekome blokira dolazak na plažu".

Pojasnio je kako se Zakon o pomorskom dobru donosi kao dio reforme cijelog pomorstva radi obveza Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a koji je tek sada u prvom čitanju. "Rekli smo na ‘aktualcu‘ ako ima bilo što što može biti bolje formulirano riješit će se... Pomorsko dobro je opće dobro, ne može ga nitko otuđiti, nema nikakvog  ograničenja i ograđivanja plaća. Dakle lažne teme...", ustvrdio je predsjednik Vlade i HDZ-a

Oporbeni klubovi zastupnika ranije danas pozvali na povlačenje iz procedure prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama tvrdeći da je nejasan, nedorečen, neprihvatljiv, opasan i protuustavan.

Plenković je rekao i kako je na sjednici Predsjedništva bilo riječi i o daljnjim koracima obnove. "Sutra su na Banovini ministri Bačić, Medved, Erlić, da se upoznaju sa situacijom i da nakon toga kroz 10-ak  dana krenemo u odgovarajuće zakonske i institucionalne izmjene kako bi se ubrzala obnova”, rekao je.

Premijer je komentirao i kako bi sudjelovanje Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu potporu Ukrajini (EUMAM), koju nije odobrio Hrvatski sabor, bilo simbolično u odnosu na ono što je Hrvatska već učinila za Ukrajinu.

"Participacija u EU misiji vojne pomoći Ukrajini bila bi praktički simbolična u odnosu na ono što smo već do sada dali i što smo učinili", kazao je Plenković nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

"To radimo već mjesecima, cijelih ovih 11 mjeseci nažalost. To ćemo raditi i dalje", dodao je.

Hrvatski je premijer istaknuo i da Hrvatska "u okviru svojih mogućnosti daje doprinos na način koji je koristan Ukrajini", a da pritom "ne umanjuje naše obrambene kapacitete".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 07:25