StoryEditorOCM
Hrvatskazdravo i pravo

Plenković o stranci i zdravlju: Čačića nismo iznevjerili, Frankoviću smo pomogli, Beroš mora u reforme, a ja kašljem zbog klime, a ne zbog Covida-19

Piše psd
2. lipnja 2021. - 15:06

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare komentirao je rebalans proračuna, ponovio je da je glavni fokus na zdravstvu i da vjeruje da će Sabor prihvatiti prijedlog Vlade, piše Jutarnji list.

Dotaknuo se i druge bitne teme, a to je da oporba nije uspjela izglasati nepovjerenje ministru Viliju Berošu što je, kazao je, bilo očekivano.

Komentirao je i suzdržan glas Reformista u pitanju opoziva ministra Beroša nakon 'prijetnji' Radimira Čačića.

- Mi tu niti milimetra nismo iznevjerili ono što smo dogovorili i za što smo si dali ruku na početku. Kada sam konstatirao da ćemo imati lokalne izbore, ustanovili smo da će svaka ekipa za sebe igrati. Nismo mogli znati, kao ni mi, kome će građani dati povjerenje za župana. Vjerujem da ćemo kroz dijalog vidjeti kakve će dogovore postići i kakve će koalicije na razini Skupštine dogovoriti. Što se nas tiče, suradnja može ići kakva je bila i dosad - rekao je Plenković.

image
Nakon Sabora ministar Vili Beroš neće sjediti skrštenih ruku nego će krenuti u reforme
 
Damjan Tadić/Cropix

Na pitanje o izjavi Mate Frankovića koji je kazao kako je Davor Filipović u Zagrebu imao lošu kampanju, premijer je kazao kako nije siguran da je Mato imao vremena pratiti detalje zagrebačke kampanje i da je dobro da svi vode računa o onome za što su zaduženi. Dodao je kako je Franković imao puno posla u Dubrovniku i kako su mu i oni išli pomoći.

Na pitanje je li ministru Berošu dao neki rok dokad bi trebao pripremiti dokumente da se krene u reformu zdravstva, kazao je:

- Sad kad se bližimo što većem broju cijepljenih i padu zaraženih, ministar i vlada imaju više vremena posvetiti se reformi. Niz promjena je već napravljen, sad moramo napraviti tri stvari, organizacijsku shemu, financijsku shemu sustava i bolje upravljanje resursima. Ne možemo samo temeljem doprinosa isfinancirati sve troškove koje taj sustav generira.

Plenković je kazao kako kašlje zbog klime u autu i da to nije posljedica Covida-19.

- Kašljem zbog klime u autu i to najviše zbog odlaska prema Dubrovniku gdje smo išli pomoći Mati Frankoviću. Nije ništa dramatično, odlično se osjećam, u formi sam i nemam nikakvih problema. Corona-resistant sam u ovom trenutku - kazao je premijer i rekao da je izvadio serološki test te kako ima puno antitijela.

image
Radimir Čačić bio je suzdržan u glasovanju o povjerenju ministru zdravstva   
Željko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 04:05