StoryEditorOCM
Hrvatskapremijer uzvraća

Plenković o Milanovićevom pismu: To je igra kako bi predsjednik prikrio teme koje se tiču njegove obitelji

Piše Hina
9. ožujka 2023. - 18:23

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je pismo predsjednika Republike Zorana Milanovića, koje je danas objavljeno javnosti, igra kako bi predsjednik prikrio teme koje se tiču njegove obitelji te poručio da trenutno ne vidi potrebu za sastanak s njime jer sve funkcionira.

"Ta neka igrica Dr. Jekyll i Mr. Hyde, gdje ste jedan dan na nišanu, a drugi dan, da biste pokrili ove teme koje se tiču njegove obitelji, bacate pismo u eter koja su napisana prije tri mjeseca. Odgovor je jednostavan - nema tu nikakvih osobnih odnosa i oni su nebitni", rekao je Plenković u izjavi za medije nakon sjednice Vlade.

Postoje političke relacije između institucija koje se moraju sagledavati u cjelini, dodao je, a cjelina je otprilike "kako siješ, tako žanješ".

Ured predsjednika Republike objavio je ranije u četvrtak pismo koje je predsjednik uputio premijeru 22. prosinca, opetovano predlažući sastanak radi rješavanja problema u području vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnosti, na koje do danas nije odgovoreno. Milanović je Plenkoviću u njemu napisao i da je uvjeren kako će se složiti da im je dužnost "staviti osobne odnose po strani i ispuniti ustavne obveze".

"Radi se o temama koje pokrivaju ministri Banožić i Grlić-Radman koje on vrijeđa na dnevnoj razini. Tu su iscrpljene mogućnosti za razgovor. Zadnja ozbiljna mogućnost za bilo kakvu ozbiljnu suradnju bila je 24. veljače prošle godine", rekao je Plenković, referirajući se na rusku invaziju na Ukrajinu.

Dodao je kako je tada pismeno poslao prijedlog za održavanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali nije bilo interesa.
"On se u tom svom pisamcu referira na tezu da Vlada samostalno poduzima neke vanjskopolitičke aktivnosti. Pa gdje je veće samostalne, a nama u potpunosti neprihvatljive, vanjskopolitičke aktivnosti ako netko godinu dana zastupa proruske stavove i čini enormnu reputacijsku štetu sebi i Hrvatskoj", naveo je premijer.

Ne možeš jedan dan vrijeđati, a sutradan htjeti razgovor

Pri tome je podsjetio i na ostale teme o kojima je predsjednik govorio, a koje su "zapanjile" aktere u susjedstvu. 

Plenković je rekao i kako ta "pila naopako" može biti zanimljiva samo nekome tko je za njega, ali da su fakti drugačiji.

Tako je naveo kako mu je Ministarstvo vanjskih poslova poslalo prijedloge veleposlanika, ministar obrane Mario Banožić za šefa VSOA-e predložio je načelnika Obavještajne uprave brigadnog generala Miju Validžića, predložen je i čelni čovjek Obalne straže, ali i vojni predstavnik u NATO-u.

Govoreći o pismu, poručio je - ne može se jedan dan nekoga vrijeđati, a sutradan htjeti da se razgovara.

Upitan ima li on osobno želju za dijalogom, premijer je odgovorio kako država dobro funkcionira.

"Sve što trebamo riješiti, može se riješiti korespondencijom, dogovorima. Mi smo sve što treba predložiti, predložili", rekao je.

Na pitanje znači li to da se do kraja mandata neće sastati, Plenković je odgovorio kako u ovom trenutku za to ne vidi operativnu potrebu.

Govoreći o kritikama da izmjenama zakona o kaznenom postupku želi spriječiti da informacije dođu do javnosti, ponovio je kako je "stvar jednostavna".

Država donosi proračun kojim financira pravosuđe, DORH, USKOK, sudove, pojasnio je, a onda ta tijela koja su u potpunosti neovisna, kako bi kazneno progonila nekoga, donose odluke o tome koga će staviti na mjere, koga uhititi, kome će uzeti mobitel ili kompjuter. 

"Zatim se čita stotine tisuća papira u kojima nije baš svaki zarez dokaz, niti je svaki dopis kazneno djelo. U praksi vidimo da netko tu građu kasnije plasira u medije, koja nema veze s dokazima, i stvaraju se okviri priče koje nemaju nikakav javni interes", rekao je Plenković, dodavši kako se to godinama događa.

Naveo je da mnoge druge države imaju sličan zakonodavni okvir, koji se čak odnosi i na medije, dok oni, kaže, idu u okvir koji uopće ne dira medije. 

Osim toga, premijer se osvrnuo i na rušenje bespravno sagrađenih kuća, pri čemu je rekao kako se treba jednako pristupati prema svima.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 10:19