StoryEditor
Hrvatskapremijerov komentar

Plenković o aktualnim zbivanjima: ‘HDZ nema ništa protiv suca Dobronića, bilo bi briljantno da je predsjednik Vrhovnog suda porijeklom s Hvara‘

Piše Jutarnji list
4. kolovoza 2021. - 18:58

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u posjetu je Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u bazi u Divuljama, udaljenima samo nekoliko kilometara od područja kojim je posljednjih dana harao veliki požar, piše Jutarnji list.

- Vidi se da smo u protekle tri, četiri godine ostvarili veliki napredak. Velika je sinergija vatrogasaca, policije, vojske, dobra je suradnja sa županijama, općinama... Drago mi je da nije bilo nikakvih žrtava, da nije bilo šteta na kućama, rekao je premijer.

Komentirao je i činjenicu da je Hrvatska poslala i jedan kanader u Tursku.

- Hrvatska je odlučila poslati i jedan kanader Turskoj koja se bori s velikim požarima. Toliko smo zasad mogli dati, a gledamo i kako pomoći prijateljskim državama i u budućnosti. Mi donosimo takve odluke na temelju struke. Hrvatska ima 6 kanadera, 6 air-tractora i nikad nećemo donijeti odluku kojom bi se dogodilo da nama zbog toga 'fali' neki avion za gašenje požara.

Upitan o novom rastu broja zaraženih stanovnika i o tome kako će utjecati na sezonu, premijer je rekao da se vidi da su se ljudi zaželjeli Hrvatske.

- Ove brojke iz srpnja su bolje od srpnja iz rekordne 2019. godine. Dolazi nam manje ljudi, ali više troše. Zadovoljan sam i čestitam i ministrici turizma, HTZ-u i drugim djelatnicima u turizmu. Čini se da ćemo na kraju godine biti na 65 do 70 posto prometa iz 2019. godine, rekao je premijer.

Upitan o tome kako će se odvijati ceremonija u Kininu na obljetnici Oluje, Plenković je rekao da očekuje da sve prođe u redu.

Zamoljen da komentira izjavu predsjednik Milanovića da je Ustavni sud "stranački sud", Plenković je rekao da to nije tako.

- Nitko nije mijenjao zakon da bi pritisnuo aktualnog predsjednik Republike u smislu da mu se nameće neka procedura izbora Vrhovnog suda.

Na pitanje može li sudac Dobronić, kojeg je Milanović istaknuo kao svojeg kandidata za novog šefa Vrhovnog suda, imati potporu HDZ-a u izboru za predsjednika Vrhovnog suda, premijer je rekao:

- HDZ nikad nije a priori bio protiv nekog kandidata, a prethodni postupak nije uspio jer je kandidatkinja bila nominirana mimo procedure. Tu nije bilo difamiranja profesorice Đurđević. Mi nemamo ništa protiv suca Dobronića, trebamo vidjeti njegove reference i njegov program. Ako se mene pita, bilo bi briljantno da je i predsjednik Vrhovnog suda porijeklom s Hvara.

Upitan o tome kako vidi novog Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Christiana Schmidta, Plenković je rekao da je riječ o agilnom čovjeku od kojeg očekuje da pomogne napretku BiH, ali i položaju Hrvata u toj zemlji.

item - id = 1117811
related id = 0 -> 1129758
related id = 1 -> 1129610
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 15:28