StoryEditor
HrvatskaGlavne teme

Plenković nakon sjednice HDZ-a: ‘Program Zlate Đurđević je populističko-politički. Tu je i drugi fenomen...‘; Komentirao i slučaj Zadravec

Piše PSD
10. svibnja 2021. - 18:48
Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic (L) waves as he arrives for an informal dinner event at the Crystal Palace in Porto, on May 7, 2021, within the framework of the Porto Social Summit hosted by the Portuguese presidency of the Council of the European Union. - EU leaders meet to survey the economic wreckage of the Covid pandemic, with high hopes from summit host Portugal that they will swear off austerity and tackle poverty. Twenty-four of the EU's 27 leaders will gather in person in the riverside city of Porto for a summit that will make social issues a priority after two historic economic crises hit Europe over the past decade. (Photo by Luis Vieira/POOL/AFP)Luis Vieira

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a koja se održala ovog popodneva.

- Smatramo da smo poduzeli sve potrebno da rezultati na izborima budu da HDZ obnovi povjerenje gdje ga ima i stekne potporu gdje to nije bio slučaj, rekao je na početku svog obraćanja.

- Govorili smo i o epidemiološkoj situaciji, cijepljenju, europskom summitu, dodao je i nabrojao što je sve Vlada učinila za gospodarstvo u pandemiji, prenosi N1.

Komentirao je izjavu Milanovića da je neradna nedjelja predizborna finta: “

- Već sam to komentirao. Mi želimo da naši sugrađani imaju neradnu nedjelju, o tome se godinama raspravlja. Na temelju istraživanja većina je za neradnu nedjelju. Imamo balansiran prijedlog sa 16 radnih nedjelja u godini zbog turizma, blagdana, a s druge strane obitelji mogu biti zajedno više nego danas. I druge zapadne zemlje su imale te dileme, ne radi se nedjeljom i nema manjka dobiti onih koji su sad najartikuliraniji protiv. Što se tiče predizbornog pitanja, ovo to nije jer su se radile analize, konzultiralo se s partnerima itd.

Što se tiče kampanje, misija Zorana Milanovića su salve uvreda akterima… Da je netko iz HDZ-a to napravio, imali bismo revoluciju, a ovo se tolerira. Puno aktera šute. Oni koji neće šutjeti su oni koji jedini oponiraju tom divljašvu u eteru koje ne prestaje. On se bori za par džepova SDP-a, on je u kampanji. Primilo smo izvješće iz Albanije, njegov prijatelj Rama pokreće inicitivu o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Meti jer se umiješao u izbornu utakmicu i poticao na govor mržnje i nasilje. Ne sjećam se u hrvatskom prostoru da se predsjednik države ovako angažirao u kampanji na strani bivše političke stranke.

O izboru veleposlanika rekao je da nema promjena.

- Još nisam čuo neko ime njegovog kandidata da se postigne dogovor. Ne vidim tu neki problem, rekao je Plenković.

O konzultacijama oko non-papera s Milanovićem rekao je:

- Ne znam je li ministar vanjskih poslova s njime razgovarao, za njega je rekao da je bio zadužen za nabavku toalet papira. Ja se nisam konzultirao, ne znam je li ministar. Ministar zastupa politiku Hrvatske. Kad odgovori na prijedloge veleposlanika, onda ćemo o toje temi.

Prokomentirao je i program prof. Zlate Đurđević, kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda.

- Činjenica da postoji javni poziv hrvatska javnost koja je kritična, u prigodi je  pročitati programe kandidatkinja i kandidata. Kad netko posveti pola sata vremena tim programima i uzme program prof. Đurđević, vidjet će dvije zapanjujuće točke. U prvom odlomku kaže da se predsjednik/ica Vrhovnog suda mora pridržavati Ustava i zakona. Ako je to osnovna teza, onda je jasno da predsjednik/ica ne može biti netko tko je u postupku kandidaranja za tu dužnost bila kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri. Onda dolazimo do drugog fenomena. Cijeli program je populističko-politički program koji bi htio vratiti izbor sudaca u Hrvatskoj u vrijeme kad je politika birala suce. Da smo imali tu politiku kad smo pristupali EU, ušli bismo za 50 godina. Prakse su različite. Osim što se sama diskvalificirala, i programski se razilazimo.

O dr. Dijani Zadravec i situaciji u KBC Sestre milosrdnice rekao je:

- Nisam čuo da bilo tko uživa moju potporu, Za poslove bolnica nadležni su ravnatelji, a za njih Nadležna vijeća, ne ja osobno ili Vlada, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2021 14:48