StoryEditorOCM
Hrvatskasjednica vlade

Plenković komentirao smrt dječaka iz Metkovića i nasilje u Zadru: Ta dva slučaja zgrozila su Hrvatsku

20. prosinca 2018. - 12:37

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na početku Vladine sjednice još jednom izrazio sućut obitelji preminulog dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, kao i žaljenje što se ta tragedija dogodila.

"Očekujemo slijedom aktivnosti koje je poduzelo Ministarstvo zdravstva, očitovanja zdravstvenih ustanova i konačni nalaz inspekcije koja je provela nadzor u Metkoviću i Splitu, kako bi se točno utvrdilo što su bili razlozi tragedije", rekao je Plenković.

"Drugi slučaj koji je zgrozio Hrvatsku jest slučaj strašnog nasilja koji se dogodio u Zadru prije nekoliko mjeseci i činjenica da je unatoč tome što je cijeloj javnosti razvidno, s obzirom na video snimke koje postoje, o kakvom se teškom kaznenom djelu, došlo gotovo čak i do zlorabljenja procesnih mogućnosti u tom procesu, sa učestalim zahtjevima za izuzećem sudaca, do činjenice da je protekao zakonski rok o maksimalnom trajanju pritvora, što je izazvalo i ogorčenje javnosti i zabrinutost da je moguće da se tako nešto u tako očitom primjeru događa", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je s ministrom  pravosuđa Draženom Bošnjakovićem razgovarao kako takve i slične slučajeve izbjeći i poboljšati kazneno-procesno zakonodavstvo, te rad svih tijela učiniti puno učinkovitijim kako bi se takvi slučajevi izbjegli u budućnosti.

Plenković je uvodno najavio da će Vlada danas donijeti odluku o novih 50.000 radnih dozvola na temelju procjena gospodarskih subjekata o potrebnom broju radnika kako bi se mogli pripremiti za građevinsku i turističku sezonu.

To ne znači da svi oni koji su trenutno nezaposleni, a njih ima negdje više od 144.000, nemaju svoju šansu na tržištu rada, naglasio je premijer dodavši kako se poduzimaju brojne mjere za zapošljavanje onih koji su dulje vrijeme nezaposleni i onih koji traže prvi posao kroz različite programe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 23:15