StoryEditorOCM
Hrvatska‘To je tako‘

Plenković komentirao rast svoje plaće: ‘Rekao sam - dosta s tom demagogijom. Hoćemo li biti predmet kritika, hoće li se naslađivati...‘

Piše Hina, JL
25. studenog 2022. - 15:09

Premijer Andrej Plenković odbacio je u petak i ocijenio demagogijom prijedloge da se smanje koeficijenti za izračun plaća državnim dužnosnicima kako im ne bi rasle, slijedom rasta plaća državnih dužnosnika nakon izjednačavanja njihove osnovice s državnim službenicima.

Budući da su u Sabor upućene izmjene zakona kojima se propisuje jedinstvena osnovica za plaće državnih dužnosnika i državnih službenika, plaće državnih dužnosnika će porasti jer je osnovica državnih službenika povećana nakon dogovora Vlade sa sindikatima.

Podsjetimo, kako se jučer pisalo, plaće najviših političara tako će biti u prosjeku za oko 1000 kuna veće. Premijerova plaća sada je na razini od oko 24.000 kuna neto. Od travnja će biti veća za oko 1500 kuna, dok će predsjedniku Milanoviću rasti za 1800 kuna. Najviše će na dobitku biti predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović čija će plaća od travnja biti veća za oko 3000 kuna.

Značajno rastu plaće dužnosnicima: Milanoviću 1800 kuna više, Plenkoviću 1500, a na najvećem dobitku je šef Ustavnog suda

Ministri mogu računati na oko 1500 kuna veće plaće, a saborski zastupnici na oko 1000 kuna.

Novinari su stoga premijera nakon 27. Foruma hrvatskih manjina pitali kakva se poruka time šalje i nije li trebalo smanjiti koeficijente dužnosnicima, kako im plaće ne bi rasle, prenosi Jutarnji.

"Raspravljali smo o tome i ja sam jednostavno rekao, i svi skupa na Vladi, da je dosta s tom demagogijom. Mislim da ovako usklađivanje osnovice, koja ide za sve državne službenike, može ići i prema dužnosnicima i točka. Hoćemo li mi biti predmet kritika, hoće li se naslađivati neki mediji da smo povećali plaću - OK. Ali, to je tako", poručio je.

Izmjenama zakona predlaže se da osnovica za plaće kako bude rasla službenicima, raste i dužnosnicima, rekao je Plenković i najavio kako će od ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice tražiti da održi konferenciju za novinare i "malo rastumači te osnovice".

"Ta situacija s osnovicom i plaćama dužnosnika već je dugo na dnevnom redu, a nitko se to ne usudi mijenjati. Jer, naravno, u Hrvatskoj bi bilo najgore od najgorega da povećate plaće dužnosnicima dok ste na vlasti", prokomentirao je Plenković.

Podsjetio je kako je njegova Vlada povećala plaće službenicima za više od 30 posto pa se, ustvrdio je, događa da su plaće službenika po pojedinim ministarstvima veće nego plaće čelnika tih tijela, to jest ministara.

"Ne kažem da ti ljudi ne rade i ne zavrjeđuje tu plaću, ali to nije normalno. Niti je to normalno, niti je dobro", ustvrdio je.

Upitan kada će se ići u izmjene izbornoga zakona vezane uz izborne jedinice, Plenković je odgovorio - "kad dođe vrijeme, kad mi procijenimo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2023 09:54