StoryEditor
Hrvatskakako nam troše novac

Pet ministara u Split došlo s pet limuzina; Grčić: U javnom sektoru zaposlili smo 12 tisuća ljudi, privatnici otpustili 100 tisuća

Piše PSD.
25. veljače 2013. - 13:32
Pet ministara i pet limuzina. Još i posebno mjesto za parkiranje pet luksuznih auta pred Ekonomskim fakultetom u Splitu s natpisom za svjetinu - 'Ministarstvo ne parkiraj'!

A došli su u grad pod Marjanom radi prezentacije nečega što bi se nazvalo gospodarskim zaokretom Hrvatske. Naravno, sa sobom su poveli i cijelu svitu suradnika

Za početak su se mogli potrpati u dva auta i pokazati naciji kako su i sami spremni na odricanje.

Doduše, pokazali su naznake racionalnosti - skoknuli su do sjedišta splitskog SDP-a na prezentaciju gradonačelničkog kandidata Ive Baldasara.

PSD

Grčić: U javnom sektoru zaposlili smo 12 tisuća ljudi , privatnici otpustili 100 tisuća radnika

- Pokušajte ideje koje imate izvući iz vaših „škafetina“ i realizirati ih zajedno sa državom. Jasno je da smo sada u periodu sedam gladnih godina, ali želimo učiniti sve da to razdoblje traje što kraće i bude špto manje bolno. Želimo probuditi optimizam i prezentirati sve što Vlada RHh radi sa ciljem da se preokrenu trendovi gospodarskih kretanja, ali država ne može riješiti sama sve te probleme, a cilj nam je da gospodarstvo u idućoj godini bude na putanji rasta. želimo vas motivirati i probuditi optimizam te vas potaknuti na korištenje bespovratnih sredstava iz europskih fondova.

Samo u prvpoj godini ćčlamnstva u Eu raspolagat ćemo sa 1,5 milijardom eura, odnosno oko 12 milijardi kuna koje moramo „uliti“ u gospodarstvo i kvaliitetno iskoritit. U vremenu kada financijski sektor sa trostrukim oprezom važe svako financiranje, ta sredstva su šansa koja se ne smije zanemariti – kazao je u ovodnom obraćanju podpredsjednik Vlade Branko Grčić na skupu ProInvest, koji je u ponedjeljak u Splitu okupio Pet ministara u Vladi, te brojne dužnosnike.

Njihov zadatak pred oko tri stotine sudionika prezentacije bio je pokazati koje su ključne mjere Vlade za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva.

U prezentaciji su sudjelovali uz ministra Grčića i Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, Veljko Ostojić, ministar turizma, Gordan Maras, ministar pioduzetništva i obrta, te Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Piojašnjavajući uvodno stanje u gospodarstvu zemlje koje je nužno potaknuti na rast investicijama, a zbog čega je Vlada krenula u taj svojevrstan „road show“ po najvećim gradovima, podpredsjednik Grčić istako je kako je stanje nezaposlenosti najveće u industriji gdje je brz posla u proteklih nekoliko godina odstalo 45 tisuća ljudi, u trgovini je bez posla ostalo 37 tisuća radnika, dok ih je 30 tisuća bez posla ostalo u građevinskom sektoru.

- Jedini koji su zabilježili rast zaposlenosti u krizi jest javni sektor koji je zaposlio još 12 tisuća ljudi,.dok je istovremeno u privatnom sektoru bez posla ostalo gotovo stotinu tisuća ljudi. Sve to pokazuje koliki je narazmjer u podjeli posljedica krize koji želimo mijenjati, kazao je Grčić, podsjećajući kako je javni dug od 2008. godine do danas narastao sa 100 milijardi kuna na čak 175 milijardi kuna, a takve trendove moguće je zaustaviti jedino na dva načina tvrdi Grčić i to restrukturiranjem radi očuvanja radnih mjesta i novim ulaganjima u javni i privatni sektor. Istako je tom prilikom kako je za nove investicije u javnim projektima u Dalmaciji predviđeno ukupno 8 milijardi kuna, od čega u ovoj godini 1,8 milijardi kuna za niz različitih projekata. Istaknuto je također kako je 60 posto prijavkljenih projekata za privatne investicije u turizmu.

- Godinu dana izgubili smo na spašavanju i stalno smo u defenzivi kada je u pitanju gospodarski rast, a ove godine idemo konačno u plus jer to jednostavno moramo zaustaviti. Predvidjeli smo 8 različitih poticaja za investiranje, među kojima su porezni, carinski, poticaji za otvaranje niovih radnih mjesta, usavršavanje i drugiu – kazao je obraćajući se poslovnim ljudima Dalmacije Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva. Posebnu pozornost zaslužuje informacija o poticajima mikropoduzetnicima koji investiraju minimalno 50 tisuća eura.

Njima Vlada umanjuje porez na dobit za 50 posto u pet godina rada, ali uz uvjet da zaposle troje radnika na razdoblje od najmanje tri godine. Za svako novo radno mjesto koje otvaore, Vlada im daje poticaj od tri do devet tisuća eura, kazao je Vrdoljak.

Najveće zanimanje pobudilo je izlaganje investicijskog plana u turizmu, koji unutar hrvatskog gospiodarstva i u najtežim godinama postaje svjetlo u tunelu, a Strategijom razvoja hrvatskog turizma koju je predstavio ministar Veljko Ostojić, planira se do 2020. godine biti među 20 najpoželjnijih tutrističkih destinacija u svijetu. U slijedećih sedam godina to će značiti potrebnih 7 milijardi eura ulaganja, povećanje udjela hotelskog smještaja sa sadašnjih 13 na 18 posto te nove 22 tisuće radnih mjesta. Sve to trebalo bi donijeti iu prihode od turizma koji bi bili gotovo dva puta veći od sadašnjih i iznosili bi 14, 3 milijarde eura, kazao je Ostojić.

- Mi nismo izradili Sterategiju razvoja turizma zato da imamo jošp jedsan dokument za spremiti u ladicvu. Ja želim izaći pred javnost dogodine u veljači, godinu dana nakon početka realizacije Strategije i kazati jasno što smo napravili. Na tom putu bit će potrebno već u ovoj godini investirati oko 2 milijarde kuna samo u privatnom turističlkom sektoru, a pred nama je i privatizacioja turističkih tvrtki u privatnpom vlasništvu, pa tako već na opčetku ožujka očekujemo raspisivanje natječaja za veliku investiciju u Kupare kpod Dubrovnika - kazao je Veljko Ostojić tom prilikom.

O programu poduzetničlkog impulsa za 2013. godinu govorio je ministar Gordan Maras,, ističući kako je tim poticajima već u lanjskoj godini otvoreno oko tri tisuće novih radnih mjesta, dok su za ovu godinu bespovratne potpore predviđene u iznosu od 186 milijuna kuna, a natječaji za korištenje tih sredstava su u tijeku. Male tvrtke sa po dvadesetak zaposlenih mogu diobiti do 250 tisuća kuna bespovrtanih potpora, dok srednja i mala poduzeća mogu računati na potpore do 1,4 milijuna kuna. Posebno se vodilo računa o tome da se smanji vrijeme prikupljanja dokumentacije za sudjeliovanje na natječajima,pa je tako broj dokumenata koji su potrebnio za to smanjeni sa 30 na samo osam, a troškovi sudjelovanja u natječaju smanjeni su, kazao je za 5-6 puta.

Ministar Maras obećao je okupljenima kako će iduće godine svatko moći sudjelovati u tom natječajnom postupku bez posebnog prikupljanja dokumenata, jer će se koristiti podaci svih institucija..

- Svaki poduzetnik koji se natječe za naša sredstva znati će u roku od 30 dana je li dobio sredstva, a želimo i podijeliti rizik sa obrtnicima na način da im zaštitimo imovinu io nekretnine u kojima žive od rizika u poslovanju – kazao je Maras.

Ističući upravo Splitsko-dalmatinsku županiju kao onu koja sa gotovo 50 tisuća nezaposlenih drži rekord u državi, minitar Mirando Mrsić istakao je kako bi novi9m mjerama tza poticvanje zapošljavanja i radnici koji su ostali bez posla i nađu posao kod drugog poslodavca, imali povlastice. Naime, kako je kazao Mrsić, poslodavac koji zaposli radnika „Konstruktora“ koji je ostao bez posla ili možda nekog iz Brodogradilišta, mogu računati na poticaj države od 50 posto bruto plaće koje će mu za tog radnika sufinancirati država.

RUŽICA MIKAČIĆ

Grčić: Svakog tjedna obradimo 3-4 velika projekta

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je u hotelu "Park" (na potpisivanju koalicijskog sporazuma za predstojeće lokalne izbore) kako je 3.300 tvrtki prihvatilo ući u postupak predstečajne nagodbe.

Slavko Linić, odnosno Ministarstvo financija, aktivno radi na restrukturiranju tvrtki koje su u problemima. Tih 3.300 firmi koje su se odlučile za predstečajnu nagodbu ima 30 milijardi kuna duga i 25 tisuća nezaposlenih. Cilj nam je, prije svega, očuvati ta radna mjesta – kazao je Grčić.

Svakog tjedna, prema njegovim riječima, radna skupina Vlade na čelu s ministrom graditeljstva, Ivanom Vrdoljakom, obradi tri do četiri konkretna projekta vrijednosti od 50 do 200 milijuna eura. Najviše je projekata vezano za turizam, potom za industriju i energetiku...

Grčić je naglasio i kako trenutačno imaju "identificiranih projekata" u vrijednosti sedam milijardi eura od kojih je polovica u fazi finalne provedbe ili u fazi ishođenja različitih dozvola, te izgradnje pogona.

Bauk: "Višak" od čak 600 tisuća birača

Arsen Bauk,ministar uprave, izjavio je kako u Hrvatskoj postoji "višak" od čak 600 tisuća birača.

Prema popisu stanovnika iz 2011. godine u državi ima 3,5 milijuna punoljetnih Hrvata, dok ih je u registru birača 4,1 milijun. To je ogromna razlika – kazao je Bauk.

Nesrazmjer je posebno vidljiv na pojedinim područjima, primjerice, uz granicu s BIH iza koje živi većinsko hrvatsko stanovništvo. Bauk je potvrdio kako policija pomaže u sređivanju popisa birača.

Linda PERIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 07:37