StoryEditor
HrvatskaDRAMA NA SUĐENJU ŠEFOVIMA UDBE

Perkovića i Mustača teretit će lažni svjedok

Piše PSD.
25. svibnja 2015. - 22:31

Mario Eterović, koji bi u münchenskom procesu protiv bivših čelnika Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sudjelovanja u egzekuciji emigranta Stjepana Đurekovića trebao biti saslušan kao svjedok 22. lipnja, vlasnik je impresivne prevarantske karijere! Eterović, koji preko hrvatskih medija poručuje kako mu se stalno prijeti te kako je “zabrinut za svoj život”, do 9. srpnja 2010. godine, kada je službeno promijenio ime, zvao se Duško Erceg. Ime i prezime je promijenio nakon što mu je pošlo za rukom kontaminirati sudski proces u predmetu ubojstva Ive Pukanića.

Naime, s izdržavanja šestogodišnje zatvorske kazne za prijevaru u Sremskoj Mitrovici, Erceg se samoinicijativno pismom obratio DORH-u i Nacionalu nudeći im ključna saznanja o naručitelju ubojstva Ive Pukanića, a do kojih je došao družeći se u zatvoru s okrivljenim u tom procesu Robertom Matanićem.

Erceg je tvrdio kako je ubojstvo isplanirano u Budvi te da naručitelja treba tražiti u crnogorskom kriminalnom miljeu. U hrvatskim medijima Ercega se tada slavilo i hvalilo kao “hrabrog čovjeka“, “ključnog svjedoka“ koji će razotkriti naručitelje Pukanićeva ubojstva, da bi na koncu procesa bio označen kao lažni svjedok.

MORH-ova evidencija

A zbog tog lažnog svjedočenja, kao i zbog lažne, anonimne dojave o pripremi atentata na istražitelja USKOK-a, Erceg je procesuiran na zagrebačkom Općinskom sudu. Taj isti Duško Erceg iz vrgoračkih Rašćana, “vlasnik” pravomoćne presude za lažno svjedočenje, došetao se u njemačko veleposlanstvo u Zagrebu u rujnu 2014. godine, s novim identitetom, ponudivši im ključna saznanja vezana za likvidaciju Đurekovića.

Kako je sam priopćio medijima, a za što smo dobili i neslužbenu potvrdu iz njemačkih izvora, Erceg-Eterović je tvrdio kako je na odsluženju vojnog roka bio osobni vozač šefa KOS-a (tajne službe JNA) Jere Grubišića te da ga je na dan likvidacije Đurekovića “vozio iz Šibenika do Splita na sastanak“ i slušao kako general Grubišić radiovezom razgovara s drugim obavještajcima o tom događaju. Također je ustvrdio kako ga je general sljedećih dana informirao o svim detaljima likvidacije.

No, “Slobodna” se potrudila provjeriti njegove tvrdnje. Naime, prema službenoj evidenciji MORH-a, koju je naslijedio od JNA, Dušku Ercegu vojni rok je istekao 6. lipnja 1983. godine, dakle puna 52 dana prije ubojstva Stjepana Đurekovića.

Erceg je svojim pričama oduševljavao medije u regiji
Evidentno, Erceg, odnosno Eterović, ni teoretski nije bio u poziciji slušati “toki-voki” razgovor šefa KOS-a 28. srpnja 1983. godine s drugim obavještajcima. A je li uopće bio vozač Jere Grubišića, odnosno koje mu je bilo konkretno zaduženje u JNA, u službenoj evidenciji MORH-a nije registrirano. No, prema obavještajnim podacima, bio je vojnik u prometnoj jedinici u Beogradu, ali ne i vozač šefa KOS-a.

Eterović se hrvatskim medijima pohvalio svojom uspješnom istražiteljskom karijerom u ICTY-ju, angažiranom na hvatanju ratnih zločinaca punih deset godina, od 1999. do 2009. godine.Čak je lovio i Radovana Karadžića.

No, istine radi, 1999. godine Eterović, odnosno Duško Erceg, kako se tada zvao, doista je bio u lovu, ali ne na Karadžića i ine ratne zločince, nego na naivne Sarajlije kojima je olakšavao novčanike.

Naime, 98. i 99., u glavnom gradu BiH, Duško Erceg mogao je “srediti“ sa svojim dobrim vezama sve što je čovjeku potrebno. I shengenske vize, i krsne listove, i izvući rođaka iz logora u Srbiji, i staviti kuću na prioritete za obnovu kod međunarodnih organizacija, i razmjenjivati kuće između Federacije BiH i RS… Sve uz unaprijed danu dobru kaparu.

Samo jedan Sarajlija dao mu je 12.800 KM za obećanje da će mu izvući rođaka iz logora u Srbiji, no nikada nije vidio ni rođaka ni novac. Kako dana obećanja Erceg nije izvršio, a novac prevarenima nije vratio, Općinski sud u Sarajevu ispostavio mu je fakturu osudivši ga na tri godine i tri mjeseca.

Tko mu je poslodavac?

No, Erceg, “lovac na Karadžića“, ubrzo je završio u srbijanskom zatvoru, u Sremskoj Mitrovici, na izdržavanju šestogodišnje kazne za prijevare, odakle je 2009. godine izišao pod nepoznatim nam okolnostima kako bi svjedočio u sudskom procesu za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

I sada bi kao “kredibilan svjedok” Mario Eterović svjedočio u münchenskom procesu šefovima Udbe.
Naravno, nameće se logično pitanje, tko je angažirao profesionalnog, osuđivanog prevaranta i profesionalnog svjedoka da svjedoči u münchenskom procesu!? S obzirom na poznate činjenice, da Eterović-Erceg u igru uvlači KOS, “toki-voki” razgovore koje nije slušao, a da se u Münchenu sudi Udbi, ne treba biti previše pametan da bi se zaključilo i tko mu je posljednji poslodavac.

Njegovim svjedočenjem klupko nedoumica oko Đurekovićeva ubojstva još više bi se zamrsilo.
Eteroviću, odnosno Ercegu, mora se priznati izniman prevarantski talent. Hoće li prevariti i njemačko pravosuđe, ostaje vidjeti.

No, realnije bi bilo očekivati da će Nijemcima morati odgovoriti za čiji račun svjedoči u münchenskom procesu, a da ga istodobno i ne pitaju što je slušao u navodnom “toki-voki” razgovoru generala Grubišića s drugim obavještajcima. A do tada traži zaštitu hrvatske policije, na račun hrvatskih poreznih obveznika.

Damir Dukić i Zdravka Soldić

Slučaj Pukanić: Čas za obranu, čas za policiju

Erceg-Eterović je u tri godine suđenja u slučaju Pukanić nekoliko puta mijenjao stranu, s one policijske prešao je na stranu obrane i ponovno natrag:

U istrazi USKOK-u svjedočio kako ima dokaze da su Robert Matanić i Slobodan Đurović kontaktirali tijekom Matanićeva boravka u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.
Na glavnoj raspravi rekao kako osoba za koju je mislio da je Đurović, to ipak nije. Na suđenju je njegov iskaz proglašen konstrukcijom.
Nakon suđenja, dok je još bio u programu zaštite svjedoka, anonimno je policiji javio da se sprema ubojstvo tužitelja USKOK-a, zbog čega je izbačen iz sigurne kuće i prijavljen za širenje lažnih glasina.
Prelazi na stranu obrane te je Đurovićevim odvjetnicima dao izjavu kako ga je policija maltretirala da svjedoči.

Na koncu je policiji ispričao kako ga je obrana instruirala da im da neistinitu izjavu.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 07:24