StoryEditor
Hrvatskaoporba reagirala

Peđa Grbin: ‘Kazne su previsoke, ovakav prijedlog Zakona SDP neće podržati!‘ I Most protiv kažnjavanja građana

Piše Linda Perić
30. studenog 2020. - 17:42
Damjan Tadić/Cropix

Čelni čovjek oporbenog SDP-a Peđa Grbin komentirao je zaključke s današnje sjednice Vlade - donošenje prijedloga izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i prijedlog mjera za spas gospodarstva, donosi N1.

"Kazne su previsoke", istaknuo je Peđa Grbin i dodao:

"One bi trebale biti koncentrirane na to da se ljude odvrati od kršenja mjera, a ne da budu usmjerene na punjenje proračuna. A onda dolazimo do posebno ozbiljne situacije koja se odnosi na mogućnost ulaska u dom zbog činjenja prekršaja. To nije u skladu s Ustavom koji kaže da je dom nepovrediv. Ovaj dio prijedloga Vlade o ulasku u dom naših sugrađana neodoljivo me podsjeća na neuspjeli prijedlog vlade iz proljeća o praćenju mobitela. Ovdje se radi o istoj ideji."

Kazao je da SDP ne može podržati taj prijedlog: "Mi u SDP-u prijedlog ne možemo podržati jer nije dobar. Svjesni smo da su određene mjere potrebne, ali ne ovako. Ukazujemo da se radi o mjerama koje zadiru u ustavna prava i slobode čovjeka i građana i ne mogu se donositi u Saboru običnom većinom."

Što se tiče mjera za spas gospodarstva, rekao je: "Zadnjih nekoliko dana razgovarao sam s gospodarstvenicima iz različitih sektora i kolegama koji se bave ekonomskim mjerama, i njihov konsezus je da Vladine mjere nisu dovoljne. Trebale bi biti jače ako želimo spas hrvatske ekonomije."

Grbin smatra da su loše mjere direktan uzrok današnjih brojki: "Na proljeće smo imali nekoliko desetaka zaraženih, u najgorim danima ispod sto. Tjednima imamo brojke veće od 1000 i upravo smo mi ukazivali na sve goru situaciju. Gotovo mjesec dana se govorilo da su zdravstvene mjere adekvatne, a onda nakon 18. 11. u periodu od tjedan dana imamo dva postrožavanja mjera i uvođenje drakonskih kazni. To pokazuje da mjere do 19. 11. nisu bile adekvatne i da je sadašnja situacija direktna posljedica tih mjera. Vlada teret prebacuje na poduzetnike i građane i pokušavaju sve kompenzirati sankcijama, a građane okrivljavaju što njihove mjere nisu dale učinka."

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u ponedjeljak da se njegova stranka protivi drakonskom kažnjavanju građana zbog nepoštivanja epidemioloških mjera i traži da o tome Hrvatski sabor odlučuje dvotrećinskom većinom.

"Most podržava odgovorno ponašanje i pridržavanje mjera, ali rigoroznom kažnjavanju kaže veliko ne, protivimo se strogim drakonskim mjerama i tražimo da Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom odlučuje o tome”, rekao je Grmoja nakon što je Vlada izglasala izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, radi uvođenja prekršajnih sankcija.

Ustvrdio je da taj zakon ograničava prva naših građana i njihove slobode. "Ulazi u njihove domove i time povređuje osnovne članke Ustava i želimo da se o tome odlučuje dvotrećinskom većinom”, dodao je.

Kada je riječ o mjerama za poduzetnike Grmoja smatra kako  treba pomoći ne samo onima koji su zatvoreni i ne rade zbog epidemije, već svima koji su pogođeni koronakrizom . Traži da se Vlada čvršće postavi prema bankama i osigura moratorij na kredite i kamate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 23:51