StoryEditor
HrvatskaVLADA će, NESLUŽBENO DOZNAJEMO, IDUĆI TJEDAN SMIJENITI VODSTVO DRŽAVNE KOMPANIJE

Pada Uprava HAC-a, Bajić sprema tužbe

Piše PSD.
14. studenog 2009. - 00:11

Premijerka Jadranka Kosor predložit će Hrvatskom saboru da za novog ministra gospodarstva imenuje Đuru Popijača, glavnog direktora HUP-a, za potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo Ivana Šukera, te za potpredsjednika Vlade koji će posebnu brigu voditi o sektoru socijalne skrbi Darka Milinovića, ministra zdravstva i socijalne skrbi.

Sabor će odluku donijeti u četvrtak, a Popijač će u ponedjeljak premijerki predstaviti plan rada.

Premijerka je s tim informacijama novinare upoznala na brifingu u petak, napominjući i kako će oformiti i savjet predsjednice Vlade za gospodarska pitanja, u kojem će biti Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta i član Savjeta HNB-a, Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta, i Borislav Škegro, član Uprave Quaestusa. Članovi savjeta će svoj posao obavljati bez financijske naknade.

Posudba stručnjaka

Imenovanje Milinovića na mjesto potpredsjednika Vlade, Kosor je obrazložila i potrebom da se sektoru socijalne skrbi u Vladi posveti više pažnje.

- Početkom 2010. će profunkcionirati sustav osobnog identifikacijskog broja i tada ćemo mnogo više znati o osobnoj imovini svakog pojedinca. Tada neće biti moguće da netko dobiva financijsku pomoć za ogrjev a da ima vikendicu. Tada će i više novca ostati za pomaganje onima koji pomoć stvarno trebaju - istaknula je premijerka.

Vlada će uskoro, možda već idućeg tjedna, neslužbeno doznajemo, smijeniti Upravu Hrvatskih autocesta zbog brojnih afera koje su u posljednje vrijeme izbile u javnost. Zdravko Livaković je nedavno podnio ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora HAC-a zbog osobnih razloga, ali se u javnosti spekuliralo kako su baš afere razlog ostavke.

Neslužbene informacije govore i kako će DORH protiv odgovornih u HAC-u podnijeti tužbe zbog sklapanja štetnih ugovora u slučajevima dovršetka izgradnje tunela Sv. Rok i Mala Kapela.

Predsjednica Vlade je najavila i kako će četiri prazna mjesta državnih tajnika u Ministarstvu gospodarstva pokušati popuniti stručnim mladim ljudima koji rade u gospodarstvu. 

- Pokušat ćemo doslovno s njima i njihovim tvrtkama dogovoriti da ih država posudi na dvije godine, jer treba znati da dolaze na manje plaće, a imat će veću odgovornost - kazala je premijerka.

Pozitivni odjeci

- Za sada imamo načelno pozitivne odjeke među poduzetnicima, ali sam svjesna da će to biti teže provesti - rekla je Kosor.

Premijerka je ustvrdila i kako će se ubrzo oformiti Ured za javnu nabavu koji će biti odgovoran izravno Vladi, a koji će objedinjavati javnu nabavu među proračunskim korisnicima.

- Na taj način ćemo uštedjeti najmanje 200 do 350 milijuna kuna, a to će prisiliti i da ministri i drugi dužnosnici na vrijeme planiraju svoju potrošnju. Ako se neki ministar u listopadu požali da mu fali novca za klamarice ili plaće, tada će se morati sam snaći preraspodjelom drugih troškova ili će biti smijenjen - dodala je Kosor.

FRENKI LAUŠIĆ

Za predsjednika 50.000 potpisa

Iz Vlade su najavili i da će nakon predsjedničkih izbora biti promijenjeni zakon o načinu izbora i zakon koji definira status bivšeg predsjednika.

- Propisat ćemo da kandidat za predsjednika mora prikupiti 50 tisuća umjesto 10 tisuća potpisa, te ćemo najvjerojatnije uvesti promjenu da bivši predsjednik države ima pravo na korištenje posebnog ureda još pet godina nakon isteka mandata - potvrdio nam je izvor blizak Vladi.

Smanjuje se broj općina

- Vlada i Ministarstvo uprave će uskoro organizirati okrugli stol o temi mogućnosti smanjivanja jedinica lokalne uprave, a iz Vlade poručuju kako za provođenje plana neće zahtijevati apsolutni konsenzus među političkim strankama, nego “uvjerljivu većinu“.

- U Vladu stalno dolaze zahtjevi nekih jedinica lokalne uprave da im doznači sredstva iz proračunskih rezervi. To u budućnost moramo izbjeći i bit će potrebno smanjiti broj JLS-a - kazao nam je izvor iz Vlade.

HSLS bira vicepremijera

Premijerka je rekla i kako će u subotu biti na izbornoj konvenciji HSLS-a na kojoj će se birati predsjednik te stranke, te da će na sastanku koji će biti u ponedjeljak prihvatiti onog kandidata za potpredsjednika Vlade kojeg HSLS predloži.

Merkel pozvala Kosor

Jadranka Kosor je novinarima kazala i kako je dobila službeni poziv da 20. siječnja 2010. posjeti Angelu Merkel, njemačku premijerku u Berlinu, dok se datum posjeta ruskom premijeru Vladimiru Putinu, s kojim bi se trebala sastati do kraja ove godine, još dogovara.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 17:45